Διεθνή

"Game of Thrones" στη Σαουδική Αραβία - Οι μεγάλες συνέπειες για το πετρέλαιο

Ο πρίγκιπας Mohammad Bin Salman, γνωστός ως "MBS", εδραιώνει την εξουσία του προτού πάρει το θρόνο
Η αποκαλούμενη καταστολή της διαφθοράς στη Σαουδική Αραβία το περασμένο Σαββατοκύριακο μπορεί να είναι η αρχή μιας μεγαλύτερης πάλης εξουσίας από τον διάδοχο του θρόνου, που αποσταθεροποιεί την  περιοχή  και διατηρεί τις τιμές του πετρελαίου αυξημένες.
Μετά τη δημιουργία μιας επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς από τον σημερινό βασιλιά Salman, οι δυνάμεις ασφαλείας το Σάββατο συνέλαβαν 11 πρίγκιπες, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού δισεκατομμυριούχου Alwaleed bin Talal, και τεσσάρων υπουργών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο υπεύθυνος της Εθνικής Φρουράς.
Ο πρίγκιπας Mohammad Bin Salman - ο 32χρονος γνωστός ως "MBS" που θα αναλάβει όταν ο βασιλιάς Salman, 81 ετών, παραιτηθεί από το θρόνο αργότερα το τρέχον έτος - θεωρείται από τους αναλυτές ως ο άνθρωπος πίσω από αυτές τις κινήσεις σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την εξουσία της οικογένειάς του και των συμμάχων του πριν πάρει το θρόνο σύμφωνα με το CNBC.
"Η εκκαθάριση του πρίγκιπα Mohammad Bin Salman (MBS) αντιπροσωπεύει μια εκπληκτική πολιτική εξέλιξη στη Σαουδική Αραβία ", γράφει ο Helima Croft, επικεφαλής στρατηγικής για τα βασικά προϊόντα της RBC Capital Markets.
"Το βασικό ερώτημα είναι τώρα κατά πόσον ο MBS έχει ξεκινήσει ή προωθήσει ένα νέο αποσταθεροποιητικό παιχνίδι των θρόνων, συλλαμβάνοντας τους συγγενείς του με τόσο δραματικό τρόπο".
Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου του Brent σημείωσαν την μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2015 στις πρώτες διαπραγματεύσεις το βράδυ της Κυριακής, ενώ τα συμβόλαια των ΗΠΑ WTI διαπραγματεύθηκαν επίσης υψηλότερα στα 55,82 δολάρια το βαρέλι μετά τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου.
Οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το πετρέλαιο μοιάζουν να είναι ανοδικές, σύμφωνα με το σημείωμα της Croft, που είναι ένας από τους πιο ευρέως ακολουθούμενους αναλυτές εμπορευμάτων στη Wall Street.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών στα 70 δολάρια η Σαουδική Αραβία μηδενίζει τα ελλείμματά της
Βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές επικεντρώνονται στην κράτηση του πρίγκιπα Mutaib bin Abdullah, επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς της Σαουδικής Αραβίας, ως ένδειξη ότι ο αγώνας είναι πολύ μεγαλύτερος και θα είναι πιο θορυβώδης από ό, τι φαίνεται σήμερα.
"Ενώ οι υποστηρικτές του MBS επιμένουν ότι η κίνηση του Σαββάτου δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την αποτροπή ενός πραξικοπήματος και ότι πρόκειται εξ ολοκλήρου για την εξάλειψη της διαφθοράς, η κράτηση του Mutaib φαίνεται επίσης να εξυπηρετεί ένα ευρύτερο θεματολόγιο ενοποίησης της εξουσίας", έγραψε ο Croft. "Το γεγονός ότι ιδιωτικά αεροσκάφη έκλεισαν το Σάββατο υποδηλώνει επίσης ότι ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες συλλήψεις υψηλού επιπέδου."
Η ιστορία δείχνει ότι, όταν υπάρχει αναταραχή στη Σαουδική Αραβία, οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλότερες. Αν ο νεαρός πρίγκιπας τελικά προσπαθήσει να καταπολεμήσει τον εξτρεμισμό, θα μπορούσαν να υπάρξουν διαμαρτυρίες που θα οδηγήσουν οι κληρικοί στο λαό.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Kensho που δημοσιεύει το CNBC ένα μήνα μετά τις μεγάλες διαμαρτυρίες στη Σαουδική Αραβία, ο διεθνές δείκτης αναφοράς του πετρελαίου ήταν 2,7 % υψηλότερος, κατά μέσο όρο.



Οι ακαθάριστες τιμές στις ΗΠΑ ακολούθησαν, κερδίζοντας περισσότερο από 2%, κατά μέσο όρο, επίσης.
Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι επίσης ανοδικές για το πετρέλαιο, διότι ο πρίγκιπας πιθανώς θα υποστηρίξει και θα επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με το RBC.
"Όσον αφορά το πετρέλαιο,  τα  $ 60 / bbl Brent προσφέρουν ένα βέλτιστο δυνατό περιβάλλον για πολλές από τις βασικές πρωτοβουλίες του  MBS για την ανανέωση της οικονομίας", δήλωσε ο κ. Croft. "
Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να βλέπουμε τη Σαουδική Αραβία να υποστηρίζει ενεργά τη διαχείριση της αγοράς, να επεκτείνει τον ΟΠΕΚ σε βάθος το 2018 και να προχωρήσει με τη σχεδιαζόμενη πώληση μεριδίου στην Aramco".
Οι Σαουδάραβες κυβερνήτες πιθανώς θα ήθελαν επίσης να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές πετρελαίου ενόψει της προγραμματισμένης δημόσιας εγγραφής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Saudi Aramco που αναμένεται το επόμενο έτος.
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, ο κανόνας του πρίγκιπα θα μπορούσε να είναι διαφορετικός για το πετρέλαιο καθώς προσπαθεί να διαφοροποιήσει τη χώρα από την πετρελαϊκής της  εξάρτησή.
Η IPO της Aramco αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας.
 Μια νέα πόλη 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων που τροφοδοτείται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αποτελεί μέρος αυτού του σχεδίου διαφοροποίησης - είναι επίσης μια ένδειξη πόσο τολμηρός είναι ο άνθρωπος που κερδίζει αυτή τη στιγμή το "Παιχνίδι των Θρόνων".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης