Διεθνή

Ιράκ: Πυρά για τη συμφωνία Rosneft και Ιρακινού Κουρδιστάν

tags :
Ιράκ: Πυρά για τη συμφωνία Rosneft και Ιρακινού Κουρδιστάν
Η εταιρεία αναδείχθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους εταιρικούς υποστηρικτές του Κουρδιστάν
«Διευκρινίσεις» σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της Rosneft και του Ιρακινού Κουρδιστάν ζήτησε σήμερα (30 Οκτωβρίου 2017) η Βαγδάτη, απειλώντας μάλιστα τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό ότι οποιοδήποτε deal χωρίς την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης, θεωρείται παράνομο.
Ειδικότερα, ο κ. Asem Jihad, εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου, δήλωσε:
«Απαιτούμε η Rosneft να καταστήσει σαφή αυτή τη σύμβαση.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας τόνισε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στη Μόσχα, ότι όλες οι συμβάσεις που υπογράφουν ρωσικές εταιρείες θα πρέπει περνούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το υπουργείο Πετρελαίου.
Η Rosneft δεν έχει παράσχει διευκρινίσεις μέχρι στιγμής».
Η εταιρεία αναδείχθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους εταιρικούς υποστηρικτές του Κουρδιστάν, έχοντας καταβάλει φέτος πάνω από 3 δισ. δολάρια σε πληρωμές για εμπόριο πετρελαίου, ενώ έχει συμφωνήσει για την ανάπτυξη πετρελαϊκών μονάδων και την ανάληψη ελέγχου της υποδομής των αγωγών, παρά την πρόσφατη πολιτική κρίση στην περιοχή, η οποία προκλήθηκε από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.
Μάλιστα, οι Ιρακινοί στρατιώτες ανακατέλαβαν πρόσφατα στην περιοχή περίπου το ήμισυ των πετρελαϊκών περιουσιακών στοιχείων.
Όπως δηλώνουν στους Financial Times πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, η οργή της Βαγδάτης ενάντια στη Rosneft κλιμακώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη συμφωνία της κρατικής ρωσικής εταιρείας για την ανάπτυξη πέντε πετρελαϊκών μονάδων στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης