Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ακτινογραφία των δισ δολ της οικονομικής «διαπλοκής» Τουρκίας - Κατάρ

Η ακτινογραφία των δισ δολ της οικονομικής «διαπλοκής» Τουρκίας - Κατάρ
Το Κατάρ έχει τεράστια εμπιστοσύνη στην οικονομία της Τουρκίας
Τον Μάρτιο του 2015 και μετά από διαπραγματεύσεις που είχαν αρχίσει πολλά χρόνια πριν, μια Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ επικυρώθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση.
Τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, ο Τούρκος πρεσβευτής στο Κατάρ, περιέγραψε την Συμφωνία σαν μια «συμμαχία για την αντιμετώπιση κοινών εχθρών» ενώ τον Απρίλιο του 2016, οι πρώτοι Τούρκοι στρατιωτικοί άρχισαν προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ανάπτυξη στρατιωτικής βάσεως στην Ντόχα.
Για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων που είχαν διακοπεί, δόθηκε από την Σαουδική Αραβία στο Κατάρ, μια λίστα με 13 προϋποθέσεις που αυτό θα έπρεπε να εκπληρώσει, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο της τουρκικής βάσεως.
Η Τουρκία προστατεύει τα δικά της συμφέροντα μέσω της βάσης στο Κατάρ, αντί να παραβιάζει τις πλευρές μεταξύ των μερών. Και τα συμφέροντα της Άγκυρας απαιτούν σταθερότητα στην περιοχή.
Ως εκ τούτου, η Τουρκία θα ήταν ενάντια σε μια επίθεση στη Σαουδική Αραβία όσο και στο Κατάρ"
Αναφορικά με τις επενδύσεις της Τουρκίας στο Κατάρ, τα χρηματικά ποσά είναι υπέρογκα.
Το Κατάρ έχει επίσης τεράστια εμπιστοσύνη στην οικονομία της Τουρκίας.
Η τελευταία έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 20 δισ. δολάρια.
Από την πλευρά τους, τα ΜΜΕ της Τουρκίας ανέφεραν ότι το Κατάρ θα επενδύσει στην Τουρκία το 2018 άλλα 19 δισ. δολάρια, με 650 εκατ. να αφορούν τους τομείς της γεωργίας και του ζωικού κεφαλαίου.
Αξίζει όμως τέλος να γίνει μια μικρή αναφορά στις εμπορικές σχέσεις που είχαν Κατάρ και Τουρκία όταν ξέσπασε η κρίση στον Κόλπο και η Σαουδική Αραβία έκλεισε τα μοναδικά χερσαία σύνορα του Κατάρ, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν οι εισαγωγές βασικών ειδών διατροφής.
Η Τουρκία από την πλευρά της έστειλε υλική βοήθεια (φορτία με γάλα και γιαούρτι), με αποτέλεσμα οι εξαγωγές στο Κατάρ να αυξηθούν κατά 84% .
Χαρακτηριστικά, το 2016 οι εξαγωγές από την Τουρκία προς το Κατάρ ανήλθαν σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το εμπόρευμα ανήλθε σε περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια.
Το Κατάρ έχει επενδύσει 444 εκατομμύρια δολάρια σε μονάδα αποθήκευσης και επεξεργασίας τροφίμων 530.000 τετραγωνικών μέτρων στο Hamad Port.
Η Τουρκία ελπίζει ότι οι βελτιωμένες εμπορικές της σχέσεις με το Κατάρ θα ξεπεράσουν τον αποκλεισμό , με τον πρόεδρο των εξαγωγέων ζωικών προϊόντων, Sinan Kiziltan, να υποστηρίζει ότι Τα προϊόντα της Τουρκίας (που εξάγουμε)είναι πολύ υψηλής ποιότητας, ακόμη και αν το εμπάργκο στο Κατάρ ανακληθεί, τα προϊόντα μας θα είναι μόνιμα εκεί».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης