Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γκάνα προχωρεί στην πώληση ενεργειακών ομολόγων και ξεκινά συνομιλίες με το ΔΝΤ

Η Γκάνα προχωρεί στην πώληση ενεργειακών ομολόγων και ξεκινά συνομιλίες με το ΔΝΤ
Η χώρα επιδιώκει να αποκλείσει το χρέος του ενεργειακού τομέα  από τα δημόσια δάνεια
Η Γκάνα προτίθεται να πωλήσει 6 δισ.  cedis (1,4 δις. δολ.) μη κρατικά ομόλογα για τον διακανονισμό ενεργειακών χρεών, ακόμη και αν η χώρα  προχωρήσει σε περαιτέρω συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με το αν η έκδοση θα θεωρηθεί ως κρατικό δάνειο.
Η Γκάνα θα αρχίσει να δέχεται προσφορές από την Τρίτη 24/10, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα 23/10 ο Sam Aidoo, της  Fidelity Bank στη Γκάνα σύμφωνα με το Bloomberg.
 Η χώρα της Δυτικής Αφρικής πωλεί το χρέος μέσω οχήματος ειδικού σκοπού, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με τα έσοδα από τον ενεργειακό τομέα.
Ενώ η Γκάνα χρησιμοποιεί αυτή τη δομή για να αποκλείσει τα ομόλογα από τα δημοσιευμένα δημόσια δάνεια, το ΔΝΤ δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η έκδοση θα θεωρηθεί ως δημόσιο χρέος καθώς θα εξυπηρετείται από κρατικά έσοδα.
Η Γκάνα βρίσκεται στην τρίτη χρονιά διευρυμένης πιστωτικής διευκόλυνσης ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων και δεσμεύτηκε να περιορίσει  το δημόσιο χρέος, το οποίο έφθασε στο 70% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο τέλος του 2016.

Συνομιλίες

Η Γκάνα θα συζητήσει την έκδοση με αξιωματούχους του ΔΝΤ αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ο Aidoo.
"Υπάρχουν πολλές συζητήσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο Aidoo μετά από ενημέρωση των υποψήφιων επενδυτών στην πρωτεύουσα, Accra. «Είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί κάποια μορφή συναίνεσης».
Η προσφορά ομολόγων θα κλείσει την Πέμπτη και οι σύμβουλοι πωλήσεων θα ανακοινώσουν τις τιμές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, δήλωσε ο Aidoo.
Η Γκάνα θα εκδώσει 2,4 δισεκατομμύρια cedis με διάρκεια 7 ετών και 3,6 δισεκατομμύρια cedis για 10 χρόνια, δήλωσε.
Η  πωλεί το χρέος στις καθαρές καθυστερούμενες οφειλές  από τις κρατικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και πετρελαίου προς τις τράπεζες. Το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες ανήλθε σε 8 δισ. Cedis στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Γκάνα.
Η Γκάνα ενδέχεται να προχωρήσει στην πώληση μιας δεύτερης δόσης μόλις πραγματοποιηθούν εισροές από τον τομέα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Xorse Godzi,, επικεφαλής τραπεζικής στην τοπική μονάδα της Standard Chartered Bank.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης