Τελευταία Νέα
Διεθνή

BofA: Η κατάργηση της NAFTA δεν θα εξαφανίσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, ούτε θα σώσει τις θέσεις εργασίας

tags :
BofA: Η κατάργηση της NAFTA δεν θα εξαφανίσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, ούτε θα σώσει τις θέσεις εργασίας
Τα ελλείμματα είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων για αποταμίευση και επενδύσεις, όχι εμπορικών συμφωνιών   
Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει αναφέρει ουκ ολίγες φορές πως η «NAFTA» (εμπορική Συμφωνία Ελεύθερης Διακίνησης Προϊόντων στη Βόρει Αμερική) είναι «άδικη», καθώς δημιουργεί ένα μεγάλο εμπορικό έλλειμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στερώντας ταυτόχρονα πολύτιμες θέσεις εργασίας, ειδικά στον μεταποιητικό κλάδο.
Σε αυτή του την εμμονή, μεταξύ άλλων, οφείλεται η συνεχόμενη προσπάθεια για αναδιαπραγμάτευση ή ακόμη και κατάργηση της NAFTA.
Ωστόσο, πλέον και η Bank of America Merrill Lynch έρχεται να διαψεύσει τον Donald Trump, αποδεικνύοντας πως μία ενδεχόμενη κατάργηση της Συμφωνίας δεν θα λύσει κανένα από τα δύο παραπάνω προβλήματα.
Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα που παραθέτει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, το συνδυαστικό εμπορικό έλλειμμα (συμπεριλαμβανομένης και της ενεργειακής αγοράς) των Η.Π.Α. με Καναδά και Μεξικό, τις δύο χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία, είναι κάτω από 10%, όταν η συνολική επίδοση για τη χώρα φτάνει ακόμη και το 60%!
«Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι τα εμπορικά ελλείμματα είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων για αποταμίευση και επενδύσεις, όχι εμπορικών συμφωνιών.
Τα εμπορικά ελλείμματα χρηματοδοτούνται από καθαρές εισροές κεφαλαίων.
Οι ροές κεφαλαίων στις Η.Π.Α. είναι ισχυρές λόγω της χαμηλής ιδιωτικής αποταμίευσης και των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων», επισημαίνεται.

Πηγή:www.bankingnes.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης