Διεθνή

«Turkish Stream» και «Ποσειδών» το φιλόδοξο σχέδιο σύνδεσης Ρωσίας - Ιταλίας μέσω Ελλάδας

«Turkish Stream» και «Ποσειδών» το φιλόδοξο σχέδιο σύνδεσης Ρωσίας - Ιταλίας μέσω Ελλάδας
Oι Ρώσοι επιχειρούν να συνδυάσουν τον Τurkish Stream με τον Ποσειδώνα μέχρι την Ιταλία
Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, μέχρι τα ελληνικά σύνορα και ακολούθως στην Ιταλία μέσω του αγωγού «Ποσειδών», προβλέπεται στο συνδυασμένο σχέδιο του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας.
Η διασύνδεση Τουρκίας-Ελλάδος-Ιταλίας είναι ένα έργο που αναμένεται να αποτελέσει το τελευταίο τμήμα του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου Αερίου
Την ενδεχόμενη ανάπτυξη ενός αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα συζήτησαν την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016 ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak και ο Τούρκος ομόλογός του, Berat Albayrak, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στην Κωνσταντινούπολη.
Μέσω των συζητήσεων αυτών αναθερμαίνονται τα σενάρια συμμετοχής της Ελλάδας στο project της κατασκευής διπλού αγωγού μεταφοράς Φυσικού Αερίου Turkish Stream. 
Όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Kommersant στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν να θέσουν σε λειτουργία ταυτόχρονα και τις δύο γραμμές, στις 30 Δεκεμβρίου 2019. 
H κάθε γραμμή των δυο υποθαλάσσιων αγωγών θα μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου το χρόνο.
Η πρώτη θα έχει όδευση από την Ρωσία προς την Τουρκία για εσωτερική κατανάλωση, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ενώ, η δεύτερη, θα είναι χερσαία γραμμή transit, θα φθάνει μέχρι τα σύνορα της Τουρκίας με τις γειτονικές της χώρες και μέσω Ελλάδας θα συνεχίζεται σε χώρες της νότιας Ευρώπης.
Το μεγάλο ενδιαφέρον της Μόσχας, για τον Turkish Stream, μέσω του οποίου επιδιώκει να παρακάμψει την Ουκρανία, προκύπτει και από τις δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, που αναφέρει, χαρακτηριστικά, ότι:
"Ένα εξαιρετικά σημαντικό έγγραφο υπεγράφη - τέθηκε η νομική βάση για τον αγωγό Turkish Strem. 
Η άνευ προηγουμένου ταχύτητα με την οποία έχει συνταχθεί αυτή η διακυβερνητική συμφωνία αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον και των δύο χωρών για την ταχεία υλοποίηση του έργου.
Και αυτό είναι κατανοητό - ο αγωγός Turksih Strem θα ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού αερίου της Τουρκία, καθώς και στη Νότια και Νοτιοανατολική Ευρώπη ".
Η συμφωνία προβλέπει ότι το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ανήκει πλήρως στη δικαιοδοσία της ρωσικής Gazprom. 
Αναφορικά με το χερσαίο τμήμα, η πρώτη γραμμή, η προς εσωτερική κατανάλωση, θα ανήκει πλήρως στην τουρκική Botas, και η δεύτερη εξ ημισείας σε Botas και την Gazprom.
Στην πρώτη γραμμή θα διοχετευτούν οι ποσότητες φυσικού αερίου που σήμερα φθάνουν στην Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας. 
Άρα, θα μειωθεί αμέσως η διέλευση μέσω της Ουκρανίας κατά 15 δισεκατομμύρια κυβικά το χρόνο.
Επίσης, άλλα 15 δισ. θα διοχετευτούν προς τα ελληνικά σύνορα, όμως πριν, εξηγεί ο αρθρογράφος της εφημερίδας Kommersant, πρέπει να υπογραφούν οι ανάλογες συμφωνίες για τη δεύτερη αυτή γραμμή, η κατασκευή της οποίας προβλέπεται να ξεκινήσει το 2018. 
Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller, δήλωσε, ότι η κολοσσιαία εταιρεία της οποίας ηγείται, σχεδιάζει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2016 με τους εταίρους της στο έργο του αγωγού «Ποσειδών», για την μεταφορά φυσικού αερίου διαμέσου του αγωγού Turkish Stream, η δημιουργία του οποίου συνομολογήθηκε χθες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
Ο αγωγός Ποσειδών ή αλλιώς IGI Poseidon είναι ο διασυνδετήριος υποθαλάσσιος αγωγός 207 χλμ. Ελλάδος-Ιταλίας στο Ιόνιο Πέλαγος και την Αδριατική Θάλασσα, στον οποίο συμμετέχουν εξ ίσου η ιταλική Edison και η ΔΕΠΑ.
Η διασύνδεση Τουρκίας-Ελλάδος-Ιταλίας είναι ένα έργο που αναμένεται να αποτελέσει το τελευταίο τμήμα του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου Αερίου.
Ο νότιος διάδρομος αναμένεται, ότι θα έχει μήκος 3.200 χιλιομέτρων και πλέον και θα επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊζάν στη Γεωργία, στην Τουρκία και - μέσω Ελλάδος και Αλβανίας - στη νότια Ιταλία.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης