Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Ήρθε η ώρα να υλοποιήσει ο ΟΠΕΚ την απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Ήρθε η ώρα να υλοποιήσει ο ΟΠΕΚ την απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου
Το μήνυμα ότι «η πολιτική της αναμονής έχει τελειώσει», απευθύνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προς τον ΟΠΕΚ, δηλαδή ουσιαστικά τη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας ότι πρέπει, πλέον, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση της απόφασης για μείωση της παραγωγής, με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Όπως τονίζεται στην έκθεση Οκτωβρίου του ΙΕΑ, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, όσον αφορά κάποιους παραγωγούς και δεν πρόκειται να απορροφηθούν αρκετά γρήγορα από τη ζήτηση.
Μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ, στην άτυπη σύνοδο του Αλγερίου, για περικοπή της παραγωγής, που, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, στόχο είχε να επιταχύνει την απορρόφηση της πλεονάζουσας ποσότητας αργού που έχει κατρακλύσει την παγκόσμια αγορά, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 15% περίπου.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι πρόκειται για την πρώτη απόφαση περικοπής παραγωγής που πήρε το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών από το 2008.

Πως θα εφαρμοστεί η απόφαση για μείωση της παραγωγής

Ωστόσο, ο ΙΕΑ επισημαίνει ότι «τώρα ξεκινά η πραγματική δουλειά», όσον αφορά την εφαρμογή της απόφασης για μείωση της παραγωγής.
Δηλαδή, εκτός από τον καθορισμό ενός συγκεκριμένου επιπέδου παραγωγής, ανάμεσα στα 32,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα και τα 33 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εκκρεμούν μια σειρά άλλες κρίσιμες παράμετροι, όπως η κατανομή ποσοστώσεων ανά χώρα-μέλος, η βάση παραγωγής και η συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της απόφασης.
Όλα αυτά θα πρέπει να αποφασισθούν στην επίσημη σύνοδο του ΟΠΕΚ, στη Βιέννη, στις 30 Νοεμβρίου.
Στην έκθεση επισηναίνεται ακόμα ότι το εύρος του συντονισμού με χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως για παράδειγμα η Ρωσία, είναι κάτι που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Σημειώνεται ότι ο ΙΕΑ εκτιμά ότι τον Σεπτέμβριο η παραγωγή αργού στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αυξήθηκε στα 33,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επίπεδο που αποτελεί ιστορικό υψηλό.

www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης