Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράκ πήρε τον έλεγχο των πετρελαϊκών πεδίων, αλλά οι συγκρούσεις απειλούν ακόμα τις ροές του αργού

Το Ιράκ πήρε τον έλεγχο των πετρελαϊκών πεδίων, αλλά οι συγκρούσεις απειλούν ακόμα τις ροές του αργού
Οι προμήθειες πετρελαίου του Ιράκ δεν θα είναι ασφαλείς έως ότου η κυβέρνηση και οι Κούρδοι καταλήξουν σε συμφωνία, λένε οι αναλυτές
Ο ιρακινός εθνικός στρατός πήρε γρήγορα τον έλεγχο των πετρελαϊκών πεδίων σε αμφισβητούμενη περιοχή τη Δευτέρα 16/10 και την Τρίτη 17/10, αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό συγκρούσεις με τις κουρδικές δυνάμεις, ανέφεραν ειδησεογραφικά πρακτικά.
Παρόλα αυτά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι προμήθειες πετρελαίου στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ απέχουν πολύ από την ασφάλεια.
Τα πεδία επανήλθαν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που ξεκίνησε ο ιρακινός πρωθυπουργός Haider al-Abadi,, ο οποίος προσπάθησε να επαναβεβαιώσει την εξουσία της Βαγδάτης μετά  το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Ιρακινού  Κουρδιστάν πριν από τρεις εβδομάδες.
Οι Κούρδοι ανέλαβαν τον έλεγχο μεγάλων πεδίων στο βόρειο Ιράκ το 2014.
"Δεν υπάρχει σταθερή ισορροπία, αν και το πετρέλαιο θα ρέει βραχυπρόθεσμα", δήλωσε ο Ayham Kamel, επικεφαλής Eurasia Group's Middle East and North Africa.
Η αβεβαιότητα έδωσε ώθηση στο  Brent στα 58 δολάρια το βαρέλι κοντά στο υψηλό του 2017. Το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκε περίπου 52 δολάρια το βαρέλι, το οποίο έφθασε τα 50 σεντς υψηλό εξαμήνου τη Δευτέρα.
Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πρωτεύουσα του  Kirkuk, κοντά σε πετρελαϊκά πεδία σύμφωνα με το Reuters. Μέχρι την Τρίτη, ο στρατός κράτησε τα βασικά πεδία πετρελαίου Bai Hassan και Avana έξω από το Kirkuk.
Οι δυνάμεις που συντάχθηκαν με τη Βαγδάτη είχαν επίσης τον έλεγχο του Σιντζάρ, μιας πόλης κοντά στα βόρεια σύνορα του Ιράκ με τη Συρία, που διασχίζει διάφορα πεδία πετρελαίου.
 Οι Κούρδοι ελέγχουν τον κύριο αγωγό εξαγωγής προς την Τουρκία, δημιουργώντας ανησυχίες ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει σε "λάθος χέρια" στο βόρειο Ιράκ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης