Διεθνή

Λίντνερ: Εκτός CDU το ΥΠΟΙΚ - Οχι σε μετατροπή του ESM σε Ευρωπαικό Νομισματικό Ταμείο

tags :
Λίντνερ: Εκτός CDU το ΥΠΟΙΚ - Οχι σε μετατροπή του ESM σε Ευρωπαικό Νομισματικό Ταμείο
Zήτησε πρόβλεψη για έξοδο χώρας από την Ευρωζώνη
Η CDU ετοιμάζεται να ξεκινήσει τριμερείς διαπραγματεύσεις με το FDP και τους Πράσινους μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα και την υποχώρηση της εκλογικής δύναμης του κόμματος της Άγγελα Μέρκελ.
Ο επόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος από την Μέρκελ, δήλωσε ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) απαντώντας στις προτροπές για τη διατήρηση του χαρτοφυλακίου στα χέρια της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU).
Ο Λίντνερ διαμήνυσε ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να φύγει από το CDU, ενώ σε συνέντευξή του επανέλαβε τις σκληρές θέσεις του κόμματός του για την Ευρώπη.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδίδει έπειτα από οκτώ χρόνια το υπουργείο Οικονομικών για να αναλάβει την προεδρία της γερμανικής Βουλής. Προσωρινός αντικαταστάτης του ορίσθηκε ο Πέτερ Αλτμάιερ.
Ομως ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι στη νέα κυβέρνηση η CDU θα πρέπει να παραδώσει το υπουργείο, απαντώντας στον στενό σύμμαχο της Μέρκελ Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να παραμείνει στο κόμμα για να διαφυλαχθεί η κληρονομιά του Σόιμπλε.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτικός διαχωρισμός ανάμεσα στην Καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο Λίντνερ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Ενας Πράσινος, ένας Χριστιανοκοινωνιστής ή ένας Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών, οτιδήποτε θα ήταν καλύτερο από το να αφεθεί το υπουργείο στα χέρια της CDU».

Ο Λίντνερ δεν σχολίασε αν διεκδικεί το υπουργείο Οικονομικών για τον εαυτό του.
Αν και αναμενόταν ότι το FDP θα διεκδικήσει το υπουργείο, στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι ο Λίντνερ, ο οποίος πριν από τις εκλογές έλεγε ότι θα προτιμούσε να παραμείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος, δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

Στην συνέντευξη στην FAZ ο Λίντνερ επαναλαμβάνει τις σκληροπυρηνικές θέσεις του κόμματός του για την Ευρώπη που περιλήφθηκαν στο εκλογικό πρόγραμμα του FDP τόσο για τον μηχανισμό διάσωσης όσο και για την τροποποίηση της συνθήκης ώστε να προβλέπεται η έξοδος από την ευρωζώνη.
Ο Λίντνερ επανέλαβε ότι διαφωνεί με την μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ιδέα που υποστηρίζεται από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Αγγελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως και με την δημιουργία ενός κοινού ασφαλιστικού σχήματος για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο ηγέτης του FDP προειδοποίησε τους Μέρκελ και Αλτμάιερ να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συμφωνία με τις Βρυξέλλες πριν από τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης: «Η Γερμανία αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις. Για μένα είναι αδιανόητο ένας υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών να διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες σαν μην συνέβη τίποτε…δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις πριν υπάρξει νέα πολιτική νομιμοποίηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης