Διεθνή

Κιρκούκ: Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν τις δύο σημαντικότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Κιρκούκ: Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν τις δύο σημαντικότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Η πλούσια επαρχία Κιρκούκ, που δεν αποτελεί τμήμα του ιρακινού Κουρδιστάν, είναι από το 2014 το επίκεντρο μιας αντιδικίας ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αμπρίλ
Τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Κιρκούκ κατέλαβαν σήμερα τα ιρακινά στρατεύματα, μετά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία.
«Μονάδες της ομοσπονδιακής αστυνομίας πήραν τον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων Μπέι Χασάν και Χαβάνα» βόρεια της πόλης Κιρκούκ (βορειοανατολικό Ιράκ), μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσε η κεντρική κυβέρνηση για να θεμελιώσει εκ νέου τον έλεγχό της στην περιοχή αυτή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Χθες, Κούρδοι τεχνικοί σταμάτησαν τις επιχειρήσεις άντλησης από τις πετρελαιοπηγές Μπέι Χασάν και Χαβάνα και εγκατέλειψαν την περιοχή πριν από την άφιξη των ιρακινών δυνάμεων, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Πετρελαίου στη Βαγδάτη.
Η πλούσια επαρχία Κιρκούκ, που δεν αποτελεί τμήμα του ιρακινού Κουρδιστάν, είναι από το 2014 το επίκεντρο μιας αντιδικίας ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αμπρίλ, την οποία επιδείνωσε το πρόσφατο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου.
Έτσι, από προχθές ο ιρακινός στρατός ανακατέλαβε πολλές περιοχές και υποδομές της επαρχίας Κιρκούκ.
Η επίθεση της κεντρικής κυβέρνησης στο Κιρκούκ αποκάλυψε την κρίση που υπέβοσκε ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK) του Μασούντ Μπαρζανί, που προκάλεσε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, και το UPK, που θα προτιμούσε να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης