Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Η Τουρκία δεν χρειάζεται τις ΗΠΑ αν δεν μπορούν να μας αποδεχτούν

Erdogan: Η Τουρκία δεν χρειάζεται τις ΗΠΑ αν δεν μπορούν να μας αποδεχτούν
Επέρριψε όλη την ευθύνη για την διπλωματική κρίση στον απερχόμενο αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα Τζον Μπας, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να «θυσιάσουν» την «στρατηγική τους σχέση» με την Τουρκία εξαιτίας «ενός αυθάδη πρέσβη»
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να αποδεχτούν την Τουρκία ως έχει, τότε η Άγκυρα δεν χρειάζεται πια την Ουάσιγκτον, δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσπαθώντας όμως ταυτόχρονα να αποκλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, ρίχνοντας το φταίξιμο για τη διπλωματική κρίση στον Aμερικανό πρεσβευτή.
«Δεν είμαστε κράτος φυλάρχων, είμαστε η Τουρκική Δημοκρατία και θα το αποδεχτείτε. Κι αν δεν το κάνετε, τότε συγγνώμη αλλά δεν σας χρειαζόμαστε», είπε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, απευθυνόμενος σε επαρχιακούς κυβερνήτες στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.
Ο κ. Ερντογάν επιτέθηκε εκ νέου στις ΗΠΑ για την απόφασή τους να εξοπλίσουν απευθείας τους κούρδους αντάρτες στη Συρία – τους οποίους η Άγκυρα αντιλαμβάνεται ως τρομοκράτες – ενώ την ίδια στιγμή διστάζουν να παράσχουν οπλικά συστήματα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο Tούρκος πρόεδρος ωστόσο προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση με την Ουάσιγκτον, που έχει καταλήξει σε σχεδόν καθολική αναστολή έκδοσης θεωρήσεων από τις πρεσβείες των δύο χωρών.
Επέρριψε όλη την ευθύνη για την διπλωματική κρίση στον απερχόμενο αμερικανό πρεσβευτή στην Άγκυρα Τζον Μπας, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να «θυσιάσουν» την «στρατηγική τους σχέση» με την Τουρκία εξαιτίας «ενός αυθάδη πρέσβη».
«Τι κρίμα εάν οι σπουδαίες Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κυβερνώνται από έναν πρεσβευτή στην Άγκυρα», προσέθεσε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Ο κ. Ερντογάν επιχείρησε μάλιστα να αποσυνδέσει την κρίση από την κυβέρνηση Τραμπ και να την αποδώσει σε συνεργάτες του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ισχυριζόμενος ότι μία «κατάλοιπη κλίκα της παλιάς κυβέρνησης» προσπαθεί να υπονομεύσει τις σχέσεις ανάμεσα σε Άγκυρα και Ουάσιγκτον.
Η νεότερη κρίση στις διμερείς σχέσεις ξέσπασε μετά τη σύλληψη ενός τούρκου υπαλλήλου του αμερικανικού γενικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι συνδέεται με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν.
Η αμερικανική πρεσβεία έχει χαρακτηρίσει τις κατηγορίες παντελώς αβάσιμες κι έχει αφήσει αιχμές για εσκεμμένες κυβερνητικές διαρροές σε βάρος του συλληφθέντα σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης