Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοτζιάς: Συμφωνία με την Λιβύη για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα

Κοτζιάς: Συμφωνία με την Λιβύη για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
«H ΑΟΖ είναι ένα ζήτημα που δεν είναι της στιγμής για την Λιβύη, αλλά ασφαλώς θα το αντιμετωπίσουμε στο μέλλον» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς
«Ήρθαμε για να ξαναδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τη Λιβύη», ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον Πρωθυπουργό της Kυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), κ. Fayez al-Sarraj και τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Mohamed Taha Siala.
Όπως είπε, συζήτησαν με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας για τα ζητήματα της πολιτικής, οικονομικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας.
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως «Εξετάσαμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τη Λιβύη για να βελτιώσει τη συνεννόησή της και να εντατικοποιήσει την σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε για μορφές συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, όσον αφορά τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών και κουβεντιάσαμε για τις προοπτικές που θα έχει η συνεργασία των δύο κρατών, Ελλάδας και Λιβύης, στον τουρισμό, καθώς και στη διαχείριση του μεγάλου μεταναστευτικού προβλήματος».
Συμπλήρωσε ότι η Λιβύη δεν «στέλνει» μετανάστες, αντιθέτως, οι μεταναστευτικές ροές περνούν μέσα από αυτή τη χώρα και ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή βρίσκονται επί λιβυκού εδάφους πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που προέρχονται από την Κεντρική Αφρική.
Μάλιστα, σε σχέση με το τελευταίο, σημείωσε ότι «η Λιβύη είχε φτιάξει ένα πρόγραμμα, πριν από δύο χρόνια, το οποίο χρειαζόταν μία μεγάλη επένδυση, πάνω από εξακόσια εκατομμύρια Ευρώ - σήμερα ίσως ένα δισεκατομμύριο Ευρώ- για την ηλεκτρονική παρακολούθηση και τον έλεγχο των νότιων συνόρων της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρήκε ακόμα τα χρήματα ή τη διάθεση, αλλά θα πρέπει να το κάνει προκειμένου αυτό το πρόγραμμα να υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη Λιβύη».
Περαιτέρω, σε ερώτηση για το θέμα της ενίσχυσης της εδαφικής ακεραιτότητας και ενότητας της Λιβύης, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε «εμείς τονίσαμε την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων που τάσσονται κατά της τρομοκρατίας και μάλιστα, είπαμε ότι είμαστε πάντα στη διάθεση της Λιβύης και των άλλων κρατών της περιοχής για να διαμεσολαβήσουμε.
Η χώρα μας πολύ συχνά διευκολύνει τις συζητήσεις μεταξύ τρίτων χωρών χωρίς δημοσιότητα και νομίζω ότι ενισχύσαμε για άλλη μια φορά τους δεσμούς φιλίας που μας ενώνουν, από την αρχαιότητα, με αυτή την περιοχή και τον κόσμο που ζει εδώ».
Σχετικά με το πότε θα ανοίξει η Ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη, ο κ. Κοτζιάς, αφού ανέφερε ότι βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό σημείο σε σύγκριση με άλλες Πρεσβείες, ανάμεσα στον αντίστοιχο Άρειο Πάγο της Λιβύης και σε ένα μεγάλο αστυνομικό τμήμα, πρόσθεσε ότι τον Δεκέμβρη, θα σταλεί τεχνική επιτροπή για να δει τα ζητήματα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης κ.λ.π. που πρέπει να διευθετηθούν, ενώ στις ς αρχές του επόμενου χρόνου θα γίνει ο διορισμός Πρέσβη στην Λιβύη.
Αναφορικά με τη συνεργασία σε σχέση με την εκπαίδευση της Λιβυκής ακτοφυλακής, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήδη έχει ξεκινήσει «μάλιστα, μας πρότειναν να βοηθήσουμε στην εκπαίδευση και της Προεδρικής Φρουράς».
Τέλος, σημείωσε πως «η ΑΟΖ είναι ένα ζήτημα που δεν είναι της στιγμής για την Λιβύη, αλλά ασφαλώς θα το αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».
Περαιτέρω, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λίβυο ομόλογό του που δόθηκε μπροστά σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα των χωρών της περιοχής, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε «είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.
Είμαστε φίλοι της Λιβύης.
 Οι λαοί μας μοιράζονται κοινή ιστορία και στοιχεία πολιτισμού, μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, θα στηρίξουμε κάθε απόφαση που είναι προς την κατεύθυνση της σταθερότητας και της ανάπτυξης».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών, Mohamed Taha Siala, , αφού καλωσόρισε τον κ. Κοτζιά, ανέφερε πως συμφώνησαν «για την μελλοντική μας συνεργασία.
Ευχαριστούμε την Ελληνική Δημοκρατία για την στήριξη την οποία παρέχει στην Λιβύη και την στήριξη που μας παρέχει για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη χώρα μας».

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης