Διεθνή

Ποιοί κλυδωνισμοί έρχονται στην αγορά ενέργειας αν ο Trump ακυρώσει την συμφωνία με το Ιράν

tags :
Ποιοί κλυδωνισμοί έρχονται στην αγορά ενέργειας αν ο Trump ακυρώσει την συμφωνία με το Ιράν
Bloombrg:Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις  Trump για την πυρηνική συμφωνία -  Η  Total  υπέγραψε το μεγαλύτερο συμβόλαιο για το φυσικό αέριο του Ιράν, καθώς οι κυρώσεις μειώθηκαν
Το Ιράν, που ήδη αγωνίζεται να προσελκύσει επενδυτές στην ενεργειακή του βιομηχανία, μπορεί να αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, προσπαθεί να υπονομεύσει την πυρηνική συμφωνία που μείωσε τις κυρώσεις στον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου του ΟΠΕΚ.
Σύμφωνα με το Bloomberg οι προσπάθειές του δεν θα περιορίσουν άμεσα τη ροή περίπου 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών ημερήσιων εξαγωγών αργού του Ιράν – τριπλάσια ποσότητα πετρελαίου που οι Η.Π.Α. έχουν πουλήσει στο εξωτερικό κατά το παρελθόν έτος.
Για τους επενδυτές, ωστόσο, οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτεροι. Οι εταιρείες όπως η Total SA, η οποία τον Ιούλιο έγινε η πρώτη μεγάλη δυτική ενεργειακή εταιρεία που θα υπογράψει συμφωνία παραγωγής με το Ιράν μετά τη συμφωνία του 2015, ενδέχεται να αντιμετωπίσει  νέα εμπόδια στην ανάγκη για επενδύσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα του Περσικού Κόλπου.
Πώς μπορεί μια απόφαση των ΗΠΑ να επηρεάσει τις αγορές ενέργειας;
Μια δήλωση του Trump αυτή την εβδομάδα ότι το Ιράν παραβιάζει το πνεύμα της συμφωνίας που αποσκοπεί στην αποτροπή της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων θα μπορούσε να διασπάσει την συμφωνία με την χώρα του Περσικού Κόλπου πριν από δύο χρόνια.
Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες  ότι επιδιώκει την κατασκευή ατομικών όπλων και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Javad Zarif, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «απέτυχαν να εφαρμόσουν την πλευρά της συμφωνίας».
Εάν μια απόφαση Trump οδηγήσει σε αυστηρότερους περιορισμούς στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να «σβήσει τις ξένες επενδύσεις που χρειάζεται το Ιράν για να αποκαταστήσει τη γήρανση των ενεργειακών πόρων και να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι παλαιότερες αμερικανικές ενεργειακές κυρώσεις, που ανεστάλησαν τον Ιανουάριο του 2016, στόχευαν στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, απειλώντας τους πελάτες του με οικονομικές κυρώσεις εάν δεν μείωσαν τις αγορές τους.

Οι ΗΠΑ έχουν τη δύναμη να επιβάλουν παρόμοια τιμωρία στις ενεργειακές εταιρείες που συνεργάζονται με την Ισλαμική Δημοκρατία, καθώς πολλοί έχουν επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και χρησιμοποιούν δολάρια για να πληρώσουν εξοπλισμό και εργολάβους.
"Η χρηματοδότηση των έργων και οι επενδύσεις θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολες από ό, τι είναι σήμερα", δήλωσε ο Iman Nasseri, σύμβουλος του FGE στο Λονδίνο.
Η ικανότητα του Trump να περιορίσει τις πωλήσεις αργού μπορεί να είναι πιο περιορισμένη, επεσήμανε ο Nasseri.
Στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου κυρώσεων, οι Η.Π.Α. βασίστηκαν στην προθυμία των ασιατικών πελατών να αγοράσουν λιγότερα ιρανικά πετρέλαια, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πλήρες εμπάργκο.
Εκτός εάν άλλα μέλη της συμφωνίας είναι διατεθειμένα να επαναδιαπραγματευτούν ή να την καταργήσουν, ενώ οι ΗΠΑ υπό το Trump είναι πιθανό να απομονωθούν αυτή τη φορά εάν στοχεύσουν σε πωλήσεις πετρελαίου.
Τι θα συμβεί με τις εξαγωγές και παραγωγή πετρελαίου του Ιράν;
Οι ΗΠΑ δεν αγόρασαν ιρανικό πετρέλαιο για σχεδόν 40 χρόνια, αλλά οι εξαγωγές της χώρας του Κόλπου έχουν πλημμυρίσει στις ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές, σχεδόν διπλασιάζοντας τις ποσότητες μεταξύ 2,2 εκατομμύρια και 2,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις πέρυσι.
 Οι αποστολές στην Ευρώπη αυξήθηκαν σε περίπου μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα μετά την άρση του εμπάργκο από την ΕΕ. Οι πωλήσεις του Ιράν στην Κίνα, τον μεγαλύτερο αγοραστή του, διογκώθηκαν τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του  Bloomberg.
"Η Ευρώπη φαίνεται απρόθυμη να επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις για το πετρέλαιο, όπως συνέβη το 2012", δήλωσε ο Homayoun Falakshahi, αναλυτής της Wood Mackenzie Ltd. Αλλά οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιδιώξουν να πιέσουν τους αγοραστές ιρανικού αργού συμπλήρωσε.
Εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από τη συμφωνία και κατορθώσουν να πείσουν την Ευρώπη να επαναφέρει το εμπάργκο, η Τεχεράνη θα μπορούσε να έχει εξαγωγές πετρελαίου περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ή περίπου το ίδιο επίπεδο όταν είχαν επιβληθεί κυρώσεις  μεταξύ 2012 και 2015, δήλωσε ο Nasseri της FGE.
 Ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο. Ένα πιο πιθανό αποτέλεσμα θα ήταν οι ΗΠΑ να υποστηρίξουν την πυρηνική συμφωνία, αλλά να προσθέσουν κυρώσεις σε ορισμένες ιρανικές οντότητες και να εντείνουν την οικονομική πίεση, ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης