Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράκ ανοίγει τον αγωγό πετρελαίου από το Kirkuk στην Τουρκία

Το Ιράκ ανοίγει τον αγωγό πετρελαίου από το Kirkuk στην Τουρκία
Ο υπουργός πετρελαίου Jabar al-Luaibi ζήτησε από την κρατική εταιρεία North Oil Co., την κρατική εταιρεία πετρελαϊκών έργων και την αμερικανική εταιρεία αγωγών να ξεκινήσουν γρήγορα τις εργασίες για την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του αγωγού
Το Ιράκ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά τον αγωγό πετρελαίου από τα πετρελαϊκά πεδία  του Kirkuk στο Τσεϊχάν της Τουρκίας, ανακοίνωσε το υπουργείο πετρελαίου την Τρίτη 10/10, μια διαδρομή που εν μέρει εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG).
 Το Ιράκ σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό να στέλνει πετρέλαιο μέσω του αγωγού Kirkuk-Ceyhan το 2014, καθώς η περιοχή βρισκόταν υπό των έλεγχο  μαχητών του Ισλαμικού κράτους.
Σύμφωνα με το Reuters
ο υπουργός πετρελαίου Jabar al-Luaibi ζήτησε από την κρατική εταιρεία North Oil Co., την κρατική εταιρεία πετρελαϊκών έργων και την αμερικανική εταιρεία αγωγών να ξεκινήσουν γρήγορα τις εργασίες για την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας του αγωγού, ανέφερε το υπουργείο.
 Η παραγωγή της North Oil Co. έχει διατεθεί πλήρως για την προμήθεια του Mosul και άλλων περιοχών που ανακτήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος και δεν έχουν πραγματοποιηθεί εξαγωγές για αρκετούς μήνες.
 Το Ιράκ ελπίζει να αυξήσει τις εξαγωγές του, μέσω του αγωγού, στο προηγούμενο επίπεδο, μεταξύ 250.000 και 400.000 βαρελιών ημερησίως, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η κίνηση έρχεται μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων που διεξήχθη τον περασμένο μήνα.
Το KRG λειτουργεί αγωγό που συνδέεται με τον αγωγό Kirkuk-Ceyhan στο Khabur στα σύνορα με την Τουρκία.
 Ο Luaibi συναντήθηκε με τον Τούρκο πρεσβευτή τη Δευτέρα στη Βαγδάτη για να συζητήσει μια αυξημένη συνεργασία μεταξύ των χωρών, σύμφωνα με το υπουργείο πετρελαίου.
 Η Τουρκία απειλεί να κλείσει τον αγωγό που λειτουργεί το  KRG κατόπιν αιτήματος της Βαγδάτης. Η Ρωσία, των οποίων οι εταιρείες εμπλέκονται έντονα στη βιομηχανία πετρελαίου της KRG, ανακοίνωσε στις 4 Οκτωβρίου ότι η διακοπή του αγωγού δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης