Διεθνή

Στραμμένα στην Καταλονία τα βλέμματα της Ευρώπης - Θα κηρύξει την ανεξαρτησία ο Carles Puigdemont;

Στραμμένα στην Καταλονία τα βλέμματα της Ευρώπης - Θα κηρύξει την ανεξαρτησία ο Carles Puigdemont;
Μεγάλη μερίδα καταθετών μεταφέρουν τα χρήματά τους σε τράπεζες άλλων περιφερειών της Ισπανίας
Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για την Καταλονία, καθώς ο πρόεδρος της Καταλονίας, Carles Puigdemont αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τις αποφάσεις του.
Πρόκειται για ένα κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη, με την Κομισιόν να έχει ξεκαθαρίσει ότι η περιοχή θα βρεθεί αυτομάτως εκτός ΕΕ αν ανεξαρτητοποιηθεί.
Ενδεικτικό της κατάστασης που χαρακτηρίζεται από την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, αποτελεί το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα καταθετών μεταφέρουν τα χρήματά τους σε τράπεζες άλλων περιφερειών της Ισπανίας.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της Caixabank δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει φυγή καταθέσεων και ότι η πλειοψηφία των πελατών αποφάσισε να διατηρήσει τα χρήματά του στις καταλανικές τράπεζες.
Η BBVA, η οποία εδρεύει στο Μπιλμπάο και εξαγόρασε πολλές καταλανικές τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχει καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Καταλονία μετά την Caixabank, αρνήθηκε να σχολιάσει.
Τέλος, πλήθος κόσμου πραγματοποίησε διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας και υπέρ της ενότητας της Ισπανίας.
Σήμερα, όμως οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας διοργανώνουν έξω από το κοινοβούλιο μια μεγάλη συγκέντρωση για να καλέσουν τον πρόεδρό τους να μην υποχωρήσει.
Κλείνοντας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι αναφορικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος που ορίζει την ανάληψη του ελέγχου της περιοχής από την κεντρική κυβέρνηση, ένα σενάριο που δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ μέχρι σήμερα στη χώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης