Διεθνή

CNBC: Οι υποψήφιοι αντικαταστάτες του Schaeuble - Τι θα σημάνει η επιλογή τους για την ΕΕ

CNBC: Οι υποψήφιοι αντικαταστάτες του Schaeuble - Τι θα σημάνει η επιλογή τους για την ΕΕ
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δε θα υπαγορεύει μόνο την οικονομική κατεύθυνση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αλλά θα έχει μεγάλη επιρροή και στην ίδια την ευρωζώνη
Με την αποχώρηση του Wolfgang Schaeuble από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, οι πολιτικοί αναλυτές είναι απασχολημένοι με τον προφίλ του επόμενου επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της χώρας αναφέρει το CNBC.
Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της A. Merkel με τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) κέρδισαν το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων σε ομοσπονδιακές εκλογές τον περασμένο μήνα, ωστόσο θα πρέπει να στηριχθούν στο FDP και τους Πράσινους για τη δημιουργία ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού.
Σήμερα (9/10) η Merkel δήλωσε ότι οι συνομιλίες για τη δημιουργία κυβέρνησης με το FDP και τους Πράσινους θα ξεκινήσουν την επόμενη Τετάρτη (18/10).
Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δε θα υπαγορεύει μόνο την οικονομική κατεύθυνση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αλλά θα έχει μεγάλη επιρροή και στην ίδια την ευρωζώνη.
Το CNBC αναφέρει του πιθανούς υποψήφιους και τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν.

Christian Lindner, ηγέτης του FDP

Ως ηγέτης του FDP, το οποίο αναμένεται να γίνει εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού της CDU-CSU και των Πράσινων, ο Lindner είναι ένας από τους πιθανούς υποψηφίους για να αναλάβει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Ο 38χρονος είναι σε μεγάλο βαθμό το "πρόσωπο" του FDP και έχει σημαίνων πολιτικό "βάρος" εξαιτίας της δημοφιλίας του. Είναι γνωστός για το σκεπτικισμό του απέναντι στην ευρωζώνη, που σημαίνει ότι πιθανή ανάληψη της θέσης του υπουργού Οικονομικών,  τότε είναι σίγουρο ότι θα αντισταθεί σθεναρά στα σχέδια του γάλλου προέδρου Ε. Macron για στενότερη οικονομική ένωση στη ζώνη του ευρώ.
Ο Carsten Nickel, διευθύνων σύμβουλος της Teneo Intelligence, δήλωσε στο CNBC ότι ο Lindner μπορεί να προτιμήσει να ηγηθεί του FDP στο γερμανικό κοινοβούλιο παρά να πάρει θέση υπουργού στην κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία της Merkel.
"Υπάρχει έντονη φημολογία ότι ο Lindner θα μπορούσε να μείνει έξω από την κυβέρνηση, προτιμώντας ένα ισχυρότερο προφίλ εκτός της κυβέρνησης", δήλωσε ο Nickel, προσθέτοντας ότι "η προεκλογική εκστρατεία του FDP εστιάστηκε και στην προσωπικότητα, του Lindner, αλλά αν αυτό αρκεί προκειμένου να αναλάβει τη θέση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών  και να γίνει ο de facto ηγέτης του Eurogroup, δεν είμαι σίγουρος".

Alexander Graf Lambsdorff

Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος για το ρόλο του γερμανού υπουργού Οικονομικών είναι ο Alexander Graf Lambsdorff, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του FDP.
Ο 50χρονος θεωρείται μέρος μιας πολιτικής δυναστείας - ο θείος του ήταν υπουργός οικονομίας στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 - και ο ίδιος ο Lambsdorff υπήρξε μέλος της Ομοσπονδιακής Βουλής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γνωρίζοντας αρκετά καλά τους... διάδρομους των Βρυξελλών.
Ο Nickel πιστεύει ότι ο Lambsdorff θα είναι μια "πολύ καλή επιλογή" για υπουργός Οικονομικών.
"Αν και ο Lambsdorff δεν έχει κυβερνητική εμπειρία, ένα στέλεχος που γνωρίζει τις Βρυξέλλες και τη λειτουργία των  θεσμικών τους οργάνων και μιλάει πολλές γλώσσες, θα ήταν χρήσιμος στο υπουργείο Οικονομικών ", δήλωσε ο Nickel, προσθέτοντας ότι "έχει τις σχετικές επαφές και μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και τη φιλελεύθερης βάσης στη Γερμανία".

Wolfgang Kubicki

Ένας άλλος ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Οικονομικών είναι ο Wolfgang Kubicki ο οποίος, στα 65 του χρόνια, είναι επίσης μακρόχρονο μέλος του πολιτικού κατεστημένου της Γερμανίας.
Ως αντιπρόεδρος της FDP, είναι δεύτερος στη ιεραρχία του FDP πίσω από τον Lindner.
Ο Nickel σημείωσε ότι το μεγάλο ατού του Kubicki είναι ότι έχει κυβερνητική εμπειρία σε περιφερειακό επίπεδο.
"Είναι φυσιολογικό στη Γερμανία οι υπουργοί να έχουν συνήθως υπηρετήσει σε περιφερειακό επίπεδο και ο Kubicki είναι  έμπειρος πολιτικός".

Άλλοι υποψήφιοι;

Ενώ τα μέλη του κόμματος του FDP θεωρούνται ως οι πιο πιθανοί υποψήφιοι για το ρόλο του γερμανού υπουργού  Οικονομικών, δεν είναι αδύνατο το CDU να διατηρήσει τη θέση για κάποιο δικό του στέλεχος, σύμφωνα με τον Nickel.
Ένας υποψήφιος που προέρχεται από το CDU θα μπορούσε να έρθει υπό τη μορφή της Ursula von der Leyen, της μόνης γυναικείας υποψηφιότητας.
Η Ursula von der Leyen ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, ενώ έχει επίσης αναλάβει και άλλες υπουργικές θέσεις τα τελευταία χρόνια.
Ένα άλλο όνομα που αναφέρθηκε είναι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Werner Hoyer.
Ωστόσο, δήλωσε στους δημοσιογράφους στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι ήταν "εξαιρετικά χαρούμενος" στην ΕΤΕπ και «ανυπομονούσε να συνεχίζει για άλλα έξι χρόνια στην τράπεζα", ανέφερε στο Reuters.
"Εξίσου σημαντικό, δεδομένης της εμπειρίας του στην ΕΤΕπ, είναι ότι ένα Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας υπό τον Werner Hoyer αναμένεται να προωθήσει με εποικοδομητικό τρόπο ορισμένα από τα στοιχεία μεταρρυθμίσεων της ζώνης του ευρώ που πρότεινε ο Γάλλος Πρόεδρος Emanuel Macron, συμπεριλαμβανομένων επιλεγμένων δημοσιονομικών πρωτοβουλιών, δήλωσε στο CNBC ο Chris Scicluna, εκτελεστικός διευθυντής και επικεφαλής της οικονομικής έρευνας στην Daiwa Capital Markets.

Γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί έχει σημασία ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών

Είναι παραδοσιακό στη Γερμανία για τον κατώτερο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού - στην περίπτωση αυτή, πιθανότατα το FDP - να επιλέξει ένα υπουργείο "πρώτης γραμμής".
Τα FDP είναι γνωστό για τις πολιτικές του απόψεις περί ελεύθερης αγοράς, τις ιδιωτικοποιήσεις, οπότε το υπουργείο Οικονομικών θεωρείται ένα από τα πιθανά υπουργεία που θα θέλει να αναλάβει στέλεχός του.
Ως εκ τούτου, η αποχώρηση του Schaeuble ενός ένθερμου υποστηρικτής των φιλοευρωπαϊκών αξιών, της λιτότητας και της δημοσιονομική πειθαρχία - θεωρείται ως προπομπός της ανάληψης του υπουργείου από τον FDP.
Εν τω μεταξύ, ο Peter Altmaier, επικεφαλής του προσωπικού της Γερμανικής Καγκελαρίας, αξιόπιστο στέλεχος του CDU, είναι τώρα επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών.
Όποιος αναλάβει το ρόλο του επόμενου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας θα έχει σημαίνοντα ρόλο όχι μόνο στην ίδια τη χώρα - αλλά και στην Ευρώπη, καθώς η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και θεωρείται ο κινητήριος μοχλός της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.
Ο Schaeuble ήταν ένθερμος υποστηρικτής των φιλοευρωπαϊκών αξιών, αλλά είχε εκφράσει αμφιβολίες για τις προτάσεις  Macron, υπέρ της μεγαλύτερης οικονομικής ολοκλήρωσης, δηλαδή με τη δημιουργία Υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης αλλά και κοινό προϋπολογισμό στη ζώνη του ευρώ.
Επομένως, αν ο επόμενος γερμανός υπουργός Οικονομικών υιοθετήσει αυτή την άποψη, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα μεγάλο εμπόδιο στα σχέδια του Macron για την Ευρώπη.

Η κληρονομιά του Schaeuble

Όποιος και αν είναι ο υποψήφιος, "δεν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις απόψεις της Γερμανίας για τη δημοσιονομική πολιτική στη ζώνη του ευρώ", σύμφωνα με τον Scicluna.
"Γενικά, παρά το γεγονός ότι το FDP θέλει να παρουσιαστεί ως μια αλλαγή για το υπουργείο Οικονομικών, αναμένω να δω μια συνέχεια στη δημοσιονομική πολιτική, ανεξάρτητα από το ποιος θα αναλάβει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Οι αναλυτές αισθάνονταν βέβαιοι ότι η κληρονομιά του Schaeuble - η επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στη ζώνη του ευρώ - θα είναι σε άμεση επαφή με όποιον αποδειχθεί τελικά διάδοχός του.
"Όσον αφορά την πολιτική, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είναι βασικά το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Γερμανία και θα επικεντρωθεί στο ότι δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα", δήλωσε ο Nickel.
"Δεν θα υπάρξουν προβλήματα για τις φτωχότερες χώρες της ευρωζώνης.
Η Merkel δεσμεύτηκε να οικοδομήσει τη ζώνη του ευρώ, αλλά φαντάζομαι ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν θα εμπλακεί σε αυτό".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης