Διεθνή

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία να χαλαρώσει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης

Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία να χαλαρώσει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης
Συνέστησε στην Τουρκία να θέσει χρονικό όριο στα μέτρα έκτακτης ανάγκης και να διασφαλίσει την ορθή δικαστική εποπτεία οποιωνδήποτε αντιτρομοκρατικών μέτρων   
Η «Επιτροπή της Βενετίας», ένα συμβουλευτικό σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ζήτησε από την Τουρκία την Παρασκευή να χαλαρώσει τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που έχει εφαρμόσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, που έγινε αφορμή να συλληφθούν χιλιάδες Τούρκοι.
Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει επιτηρήσει μία μαζική εκκαθάριση στις ένοπλες δυνάμεις και τη δικαιοσύνη, καθώς και μία σειρά συλλήψεων σε επικριτές, συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.
Ένα συμβουλευτικό όργανο στο Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου η Τουρκία είναι μέλος, αναγνώρισε σε έκθεση "την ανάγκη για ορισμένα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι τουρκικές αρχές, για να αντιμετωπίσουν μια επικίνδυνη ένοπλη συνωμοσία".
"Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές έχουν εφαρμόσει αυτές τις εξουσίες πολύ εκτεταμένα", δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες, γνωστοί ως Επιτροπή της Βενετίας, σε μία γνώμη όπως που δεν έχει νομική ισχύ.
Προέτρεψαν την Άγκυρα να άρει τους νόμους που της επιτρέπουν να επιλέγει δημάρχους, αντιδήμαρχους και μέλη τοπικών συμβουλίων ανεξαρτήτως των τοπικών εκλογών, μία αναφορά στους κανόνες που η τουρκική κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει, για να αντικαταστήσει τους τοπικούς φιλοκούρδους πολιτικούς, στο κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κορυφαίος ευρωπαϊκός οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων με 47 κράτη μέλη, συνέστησαν στην Τουρκία να θέσει χρονικό όριο στα μέτρα έκτακτης ανάγκης και να διασφαλίσει την ορθή δικαστική εποπτεία οποιωνδήποτε αντιτρομοκρατικών μέτρων.
Ο Erdogan κατηγόρησε τον Ισλαμιστή κληρικό Fethullah Gulen με έδρα τις ΗΠΑ, για την ενορχήστρωση του πραξικοπήματος, όπου σκοτώθηκαν 250 άνθρωποι.
Ο Gulen αρνήθηκε τη συμμετοχή.
Από τότε, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν φυλακιστεί εν αναμονή της δίκης με την κατηγορία ότι διατηρούσαν σχέσεις με τον Gulen, ενώ 150.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή απομακρυνθεί από θέσεις εργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.


Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης