Διεθνή

Tillerson (ΗΠΑ): Να διευρύνουμε την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Tillerson (ΗΠΑ): Να διευρύνουμε την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Ένα σχέδιο προκειμένου οι ΗΠΑ να παραμείνουν στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας μέσω μιας σκληρότερης νομοθετικής γραμμής, φαίνεται να είναι αντίθετο με τις προθέσεις του προέδρου Τραμπ, που προτιμάει την κατάργηση της συμφωνίας
Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον εργάζεται παρασκηνιακά για τον ενδεχόμενο αποτροπής μιας τέτοιας διεθνούς κρίσης, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και ξένων διπλωματών στο CNN.
Οι προσπάθειες αυτές του Αμερικανού ΥΠΕΞ γίνονται ενόψει της προθεσμίας που λήγει την 15η Οκτωβρίου για την αξιολόγηση από τις ΗΠΑ της εφαρμογής της συμφωνίας.
Τόσο ο Τίλερσον όσο και μέλη του Κογκρέσου προσπαθούν να τροποποιήσουν την υφιστάμενη νομοθεσία, προκειμένου να δοθεί βαρύτητα και σε άλλα ζητήματα, πέραν του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Μία τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει την παραμονή της Ουάσιγκτον εντός του διεθνούς πλαισίου εφαρμογής της συμφωνίας που υπογράφτηκε το 2015, ενώ παράλληλα, θα επιβραδύνει την προκλητική συμπεριφορά της Τεχεράνης, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην περιφερειακή αποσταθεροποίηση, τονίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες.
Ο Τίλερσον έχει δηλώσει ότι το πρόβλημα της συμφωνίας (Joint Comprehensive Plan of Action -JCPOA) δεν είναι η ίδια η JCPOA. Είναι η νομοθεσία.
Κάθε 90 ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος πρέπει να επιβεβαιώνει την εφαρμογή της και το γεγονός αυτό προκαλεί πολιτική κρίση.
Εάν η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να αφήσει το πυρηνικό ζήτημα στην άκρη, τότε, όλοι θα μπορέσουν να εργαστούν για τα υπόλοιπα ζητήματα που συνθέτουν το πρόβλημα του Ιράν, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ένα σχέδιο προκειμένου οι ΗΠΑ να παραμείνουν στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας μέσω μιας σκληρότερης νομοθετικής γραμμής, φαίνεται να είναι αντίθετο με τις προθέσεις του προέδρου Τραμπ, που προτιμάει την κατάργηση της συμφωνίας.
Ωστόσο, αρκετοί Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι ο Λευκός Οίκος είναι ανοιχτός σε μία άλλη νομοθετική προσέγγιση, υπονοώντας ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να αλλάξει την οπτική του για το Ιράν
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά της συμφωνίας που υπέγραψε ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να περιορίσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν.
Η υπογραφή της συμφωνίας με το Ιράν αξιοποιήθηκε προεκλογικά από τον Τραμπ ως ένα σημείο αιχμής της κριτικής του κατά της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον το 2016. Στην διάρκεια της πρώτης ομιλίας του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την συμφωνία ως μία από τις χειρότερες και πιο μονόπλευρες συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ". Ο ίδιος έχει δηλώσει δημόσια ότι έχει αποφασίσει για το πως θα προχωρήσει με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης