Διεθνή

Ευρωπαϊκή συμφωνία για την δραστική αντιμετώπιση του Κινέζικου «dumping»

Ευρωπαϊκή συμφωνία για την δραστική αντιμετώπιση του Κινέζικου «dumping»
Με τον όρο «dumping» εννοείται η πώληση αγαθών σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, κόντρα στους κανόνες περί ανταγωνισμού
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικύρωσαν σήμερα (3 Οκτωβρίου 2017) τη συμφωνία μεταξύ του μπλοκ και των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση του συστηματικού «dumping» από την Κίνα, που έχει φέρει σε δύσκολη θέση ουκ ολίγες εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου.
Με τον όρο «dumping» εννοείται η πώληση αγαθών σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, κόντρα στους γενικότερους κανόνες περί αθέμιτου ανταγωνισμού.
Η εκάστοτε κινεζική εταιρεία εκμεταλλεύεται εδώ και χρόνια το πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής -οι μισθοί σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δεκάδες φορές χαμηλότεροι από αυτούς ενός Ευρωπαίου πολίτη- για να διαθέσει σε πολύ χαμηλές τιμές τα προϊόντα της στην Ευρώπη.
Η συμφωνία αποσκοπεί στην πρόληψη μιας επικείμενης απόφασης του Παγκόσμιους Οργανισμού Εμπορίου, η οποία θα αναφέρει πως η υφιστάμενη προσέγγιση της Ε.Ε. για την εφαρμογή κυρώσεων «anti-dumping» κατά των κινεζικών εξαγωγέων παραβιάζει διεθνώς συμφωνημένα πρότυπα.
Η νέα νομοθεσία εισάγει μια νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των περιθωρίων «dumping» για εισαγωγές από τρίτες χώρες, σε περίπτωση σημαντικών στρεβλώσεων της αγοράς ή επιρροής στην εγχώρια οικονομία.
Η απόφαση διασφαλίζει επίσης μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία όλα τα μέτρα «anti-dumping» που ισχύουν επί του παρόντος, θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται στην ισχύουσα νομοθεσία.
Ορισμένοι Ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι η απόφαση δεν αποτελεί μέρος μίας «προστατευτικής πολιτικής».
Η Κομισιόν χαιρέτισε την απόφαση, με τον πρόεδρο κ. Jean-Claude Juncker να δηλώνει:
«Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει ένα ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο, αλλά όπως έχω πει επανειλημμένα, δεν είμαστε αφελείς.
Γι 'αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν με ισότιμους όρους ανταγωνισμού.
Δεν πρόκειται για κάποια χώρα συγκεκριμένα, απλώς για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τα μέσα να λάβουμε μέτρα κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Τα λόγια μας πρέπει να ακολουθούνται από αποφασιστικές ενέργειες και αυτό είναι το είδος δράσης που οι εταιρείες και οι πολίτες μας προσδοκούν από εμάς.
Επαινώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις μας».


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης