Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eπεισόδια και τραυματίες στο δημοψήφισμα της Καταλονίας - Υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία το 90% όσων ψήφισαν

Eπεισόδια και τραυματίες στο δημοψήφισμα της Καταλονίας - Υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία το 90% όσων ψήφισαν
Tα 7,5 εκατομμύρια των Καταλανών έχουν επιχειρήσει και στο παρελθόν να ανεξαρτητοποιηθούν από την Ισπανία, αλλά χωρίς επιτυχία
Η βίαιη καταστολή του δημοψηφίσματος στην Καταλονία για την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία έριξε βαριά τη σκιά της στην εκλογική διαδικασία, που διεξήχθη χθες (1/10)  εν μέσω  προβλημάτων.
Παρά τα πρωτοφανή επεισόδια με 761 τραυματίες, ποσοστό της τάξεως του 42,3% συμμετείχε τελικά στο δημοψήφισμα που όμως δεν διεξήχθει με βάσει τους διεθνώς αποδεκτούς  κανόνες.
Παρ' αυτά, η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το ποσοστό όσων ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας συγκέντρωσε το 90% των ψήφων έναντι μόλις 7,8% που επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ισπανία.
Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός σε διάγγελμά του ξεκαθάρισε, πως θεωρεί το δημοψήφισμα παράνομο και δεν δέχεται καμία συζήτηση για ανεξαρτησία της περιοχής ενώ η αντιπολίτευση του επιτίθεται καταλογίζοντάς του ανικανότητα.
Η πρωτοφανής αγριότητα της επέμβασης των δυνάμεων ασφαλείας έχει προκαλέσει οργή στη Βαρκελώνη, η οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να προβεί σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, κάτι που θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στη χώρα. 

Rajoy: Καμία συζήτηση για ανεξαρτησία της Καταλονίας - Παράνομο το δημοψήφισμα

«Κύριο καθήκον μου είναι να υποστηρίζω το νόμο και να προστατεύσω τη δημοκρατία μας.
Ο ρόλος μου είναι επίσης να ακούω και να αναζητώ συμβιβασμό και αυτό έχω κάνει πάντα», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία για την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία.
«Το κράτος δικαίου παραμένει ισχυρό στην Ισπανία και παραμένουμε ισχυροί σε βάρος εκείνων που θα αντιταχθούν στους νόμους μας», σημείωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
«Αυτό το δημοψήφισμα ήταν παράνομο.
Είναι ντροπή για το ίδιο το νόημα της δημοκρατίας η επιδίωξη αυτού του παράνομου δημοψηφίσματος», υπογράμμισε ο Rajoy.
«Αυτό  το δημοψήφισμα ήταν μία επίθεση εναντίον μας και το κράτος απάντησε, αυτό το δημοψήφισμα επιδιώκει να καταστρέψει το Σύνταγμά μας, χωρίς να λάβουμε καθόλου υπόψη τη γνώμη όλων των Ισπανών» επισήμανε.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός παρείχε  κάλυψη στην επέμβαση της αστυνομίας, λέγοντας πως οι δυνάμεις επιβολής του νόμου, όπως και η Δικαιοσύνης έχουν κάνει καλά της δουλειά τους.
Σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό οι δυνάμεις ασφαλείας έδρασαν με σταθερότητα και χωρίς ακρότητες.
Ο επικεφαλής του ισπανικού κράτους ξεκαθάρισε, πως δεν πρόκειται να δεχθεί καμία περαιτέρω συζήτηση για ανεξαρτησία της Καταλονίας, προσθέτοντας πως όσοι επιχειρήσουν να διαιρέσουν την Ισπανία θα αποτύχουν.
«Δεν θα επιτρέψουμε οι λίγοι να κρατήσουν όμηρους τους πολλούς, έχουν υπάρξει πολλές ευκαιρίες για διάλογο και έχουν απορριφθεί», δήλωσε σε υψηλούς τόνους ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος προανήγγειλε ειδική συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς σήμερα (2/10) στη Βουλή.

Πάνω από 760 οι τραυματίες

Στους 761 ανέρχονται οι τραυματίες από τη βίαιη αντιμετώπιση των Καταλανών ψηφοφόρων από τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας.
Οι τραυματίες ανέρχονται στους 460 είχε δηλώσει νωρίτερα η δήμαρχος της Βαρκελώνης Ada Colau, η οποία ζήτησε να σταματήσει άμεσα η βία των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον ανυπεράσπιστων πολιτών. 
Νωρίτερα οι υπηρεσίες υγείας στην Καταλονία είχαν ανακοινώσει ότι 337 άνθρωποι λαμβάνουν ιατρική φροντίδα εξαιτίας του τραυματισμού τους από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Όπως έχει γίνει γνωστό τουλάχιστον 91 άνθρωποι τραυματίστηκαν πιο σοβαρά ενώ μεταφέρθηκαν συνολικά εννέα άτομα σε νοσοκομεία, έχοντας κυρίως μώλωπες, ζαλάδες και κρίσεις πανικού.
Για τον τραυματισμό ενός πολίτη στο μάτι από ελαστική σφαίρα, ο οποίος και χειρουργήθηκε κάνουν λόγο τα ισπανικά ΜΜΕ.
Εξάλλου σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12 αστυνομικοί.
Παράλληλα, αστυνομικοί με πολιτικά διείσδυσαν σε εκλογικά τμήματα και  κατάσχεσαν εκλογικό υλικό.

Sanchez: Ανίκανη η κυβέρνηση

Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση του Mariano Rajoy άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ισπανία και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος, Pedro Sanchez, μετά τα βίαια επεισόδια στην Καταλονία.
«Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανικανότητας», τόνισε σε δήλωσή του ο Sanchez και ζήτησε από τον Ισπανό πρωθυπουργό να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με την κυβέρνηση της Καταλονίας.
Πάντως ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος επανέλαβε πως παρά τις διαφορές του με την ισπανική κυβέρνηση αντιτάσσεται στην  απόσχιση της Καταλονίας.
«Είμαι με το κράτος δικαίου» σημείωσε, ζητώντας επανειλημμένα από τον Rajoy να διαπραγματευτεί με τις καταλανικές αρχές.

Την παραίτηση του Rajoy ζήτησαν η δήμαρχος της Βαρκελώνης και το Podemos

Δειλό χαρακτήρισε τον Ισπανό πρωθυπουργό Mariano Rajoy η δήμαρχος της Βαρκελώνης Ada Colau μετά τα βίαια επεισόδια στην Καταλονία και τον κάλεσε να παραιτηθεί από την εξουσία.
Την παραίτηση του Rajoy ζήτησε και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos με το οποίο η δήμαρχος της Βαρκελώνης συνεργάζεται.
«Ξεπέρασε όλα τα όρια, είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του,  ο Mariano Rajoy θα πρέπει να παραιτηθεί», είπε η δήμαρχος της καταλανικής πρωτεύουσας στους δημοσιογράφους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης