Διεθνή

Η Τουρκία «βγάζει» τους Κούρδους από την εξίσωση για τις εξαγωγές πετρελαίου

Η Τουρκία «βγάζει» τους Κούρδους από την εξίσωση για τις εξαγωγές πετρελαίου
Η Τουρκία είναι σήμερα ο κύριος άξονας για τη μεταφορά και την εξαγωγή πετρελαίου από τον κουρδικό θύλακα
Την πρώτη οικονομική ποινή στον κουρδικό θύλακα του Ιράκ φαίνεται ότι επέβαλε η Τουρκία, μετά το πολύκροτο κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης από τη Βαγδάτη.
Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του ιρακινού πρωθυπουργού, η Άγκυρα συμφώνησε να διαπραγματεύεται μόνο με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση σχετικά με τις εξαγωγές πετρελαίου.
Η Τουρκία είναι σήμερα ο κύριος άξονας για τη μεταφορά και την εξαγωγή πετρελαίου από τον κουρδικό θύλακα.
Η ανακοίνωση του ιρακινού πρωθυπουργού επισημαίνει πως η Άγκυρα δέχτηκε να «περιορίσει τις εξαγωγικές δραστηριότητες» ώστε να γίνονται σε συνεργασία με την ιρακινή κυβέρνηση. Δεν διευκρινίζεται πάντως πώς θα τροποποιηθούν οι υφιστάμενες συμφωνίες ανάμεσα στην Τουρκία και το Ιρακινό Κουρδιστάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίζει επί χρόνια το Ιρακινό Κουρδιστάν ως αντίβαρο στους αντάρτες του PKK.
Ο θύλακας συνδέεται με την Τουρκία με αγωγό και πολλά φορτία εξάγονται από το τουρκικό λιμάνι της Τσεϊχάν.
Η Τουρκία και το Ιράν αντιτίθενται κατηγορηματικά στο δημοψήφισμα, καθώς φοβούνται ότι θα αναζωπυρώσει τις αποσχιστικές βλέψεις των δικών τους κουρδικών μειονοτήτων, οδηγώντας σε νέο κύκλο εθνοτικών συγκρούσεων.
Ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι η Τουρκία μπορεί να επέμβει ακόμα και στρατιωτικά στον κουρδικό θύλακα.
Η στάση των Κούρδων του Ιράκ συνιστά πονοκέφαλο ειδικά για τον πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθότι η Άγκυρα επί χρόνια υποστηρίζει οικονομικά και διπλωματικά τον κουρδικό θύλακα στο Ιράκ, ως αντίβαρο στους αντάρτες του PKK.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης