Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oι Κούρδοι ψήφισαν την ανεξαρτησία τους – Το «μήνυμα» των ΗΠΑ - Ανεβαίνει το πετρέλαιο στα 59 δολάρια το βαρέλι

Oι Κούρδοι ψήφισαν την ανεξαρτησία τους – Το «μήνυμα» των ΗΠΑ - Ανεβαίνει το πετρέλαιο στα 59 δολάρια το βαρέλι
Το δημοψήφισμα προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο της κυβέρνησης στην Βαγδάτη όσο και των γειτονικών κρατών όπως το Ιράν και η Τουρκία
UPD - Υπέρ της ανεξαρτησίας των κουρδικών περιοχών του Ιράκ ψήφισε το 93% των Κούρδων στο χθεσινό δημοσίευμα, όπως μεταδίδουν κουρδικά ΜΜΕ επικαλούμενα τα ως τώρα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw, έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής περίπου 282.000 ψήφοι από τα συνολικά 3,3 εκατομμύρια.
Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 72,16%.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το δημοψήφισμα προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο της κυβέρνησης στην Βαγδάτη όσο και των γειτονικών κρατών όπως το Ιράν και η Τουρκία, οι οποίες μάλιστα διεξήγαγαν και στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα τους με τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ.
Την απογοήτευση του εξέφρασε και το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ είναι βαθιά απογοητευμένες για την απόφαση της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί σήμερα ένα μονομερές δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το State Department τη στιγμή που η ιρακινή κυβέρνηση διεμήνυε ότι δεν προτίθεται να διεξαγάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν για το αποτέλεσμα του «αντισυνταγματικού» δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής.
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε ή να κάνουμε διάλογο για τα αποτελέσματα αυτού του δημοψηφίσματος διότι είναι αντισυνταγματικό», είπε o πρωθυπουργός του Ιράκ, Haider al Abadi την ώρα που ο επικεφαλής των Κούρδων του Ιράκ Massoud Barzani ανέφερε ότι ο δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ότι ο σκοπός του ήταν να δοθεί στην τοπική κυβέρνησή του λαϊκή εντολή για να διαπραγματευθεί με τη Βαγδάτη και με γειτονικές χώρες.
Το επίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα σε 72 ώρες μετά την ψηφοφορία.

Η περιφερειακή ένταση θα μπορούσε να προκαλέσει συγκρούσεις
Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Κούρδοι εκτιμάται ότι ζουν στο Ιράκ -περίπου στο 20% του συνολικού πληθυσμού- οι περισσότεροι βρίσκονται στη βόρεια περιφέρεια της χώρας.
Με τα 5 εκατομμύρια Κούρδων που έχουν δικαίωμα ψήφου και το όνειρο της ανεξαρτησίας να είναι κοντά, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θεωρείται δεδομένο
Οι Κούρδοι πιέζουν για ένα ανεξάρτητο κράτος, τουλάχιστον από το τέλος του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι αποικιακές δυνάμεις διαιρέσαν τη Μέση Ανατολή, αφήνοντας τους Κούρδους σε μεγάλο βαθμό στο Ιράκ, το Ιράν, την Τουρκία και τη βορειοανατολική Συρία.
Οι δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, αντιτίθενται στο δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι θα υπονομεύσει τον αγώνα κατά του ISIS και θα αυξήσει τις εντάσεις με τη Βαγδάτη.
Το δημοψήφισμα έχει όμως την υποστήριξη του Ισραήλ, το οποίο θεωρεί τους Κούρδους ως αντίβαρο ενάντια στο Ιράν και στα αραβικά έθνη.
Οι ΗΠΑ αντιτίθενται επίσης στο δημοψήφισμα, αν και οι Κούρδοι ήταν ένας κρίσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ τουλάχιστον στον πόλεμο του Ιράκ.
Αντίθετοι στο δημοψήφισμα είναι και οι γείτονες του Ιράκ.
Η Τουρκία, η Συρία και το Ιράν είναι όλοι ενάντια στο δημοψήφισμα, καθώς φοβούνται ότι θα αποτελέσει προπομπό και για τους Κούρδους που ζουν στις χώρες τους
Ο Michael Stephens, ερευνητής στο think tank Royal United Services Institute, υποστήριξε ότι οι σχέσεις του Ιράκ με τις γειτονικές χώρες θα περιπλακούν σε σημαντικό βαθμό αμέσως μετά το αμφισβητούμενο δημοψήφισμα.
"Νομίζω ότι η αστάθεια που θα προκαλέσει το δημοψήφισμα θα αυξήσεις τις εντάσεις και ενδεχομένως να προκαλέσει συγκρούσεις", ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης