Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συζητήσεις Αναστασιάδη στον ΟΗΕ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ-Σίσι για τα ενεργειακά

Συζητήσεις Αναστασιάδη στον ΟΗΕ με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ-Σίσι για τα ενεργειακά
Ο Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε επίσης με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ
Διάσκεψη Τύπου παρέθεσε χθες στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ιδιαίτερα εποικοδομητική, στην οποία έγινε ουσιαστική συζήτηση για το πώς μπορεί να συνεχιστεί η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.
Ο κ.Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στις συνομιλίες που είχε με ξένους ηγέτες και στις συζητήσεις για τα ενεργειακά που είχε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ-Σίσι.

Ανέφερε ο κ.Αναστασιάδης:

"Κατά την διάρκεια της εδώ παραμονής μου είχα μια σειρά σημαντικών συναντήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, είχα την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της Δεξίωσης του Αμερικανού Προέδρου, να συζητήσω με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο κ. Πενς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην προσπάθεια επίλυσής του Κυπριακού και την βοήθεια που αναμένουμε από Αμερικάνικης πλευράς προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Πενς εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουμε και υπογράμμισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης, με βάση τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
Είχα επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό κ. Μέι, με την οποία ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών έτσι ώστε να μπορούμε επιτέλους να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα.
Με την κ.Μέι συζητήσαμε επίσης για τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις της Βρετάνιας με την ΕΕ σε σχέση με την απόφαση του Βρετανικού λαού για έξοδο της χώρας από την ΕΕ".
 
Συνάντηση με Λαβρόφ
 
"Όπως καλά γνωρίζετε, συναντήθηκα επίσης με το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών κ. Λαβρόφ, ο οποίος μου διαβίβασε και δια ζώσης πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου κ. Πούτιν για επίσκεψη στη Μόσχα που θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη" σημείωσε  ο κ.Αναστασιάδης.
Και συνέχισε:
 "Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των άριστων σχέσεων Λευκωσίας και Μόσχας και έχει ξεκινήσει σχετική προεργασία για υπογραφή αριθμού Συμφωνιών κατά την εκεί παρουσία μου.
Με τον κ. Λαβρόφ συζητήσαμε και τις τελευταίες εξελίξεις όπως διαμορφώθηκαν στο Κραν Μοντανά. Εξέφρασα την ευαρέσκειά μου για την διαχρονική προσέγγιση της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και στη θετική ανταπόκριση σε σχέση με τη θέση μας για την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές για επανέναρξη του διαλόγου.
 Συνάντηση είχα και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, με τον οποία συζητήσαμε τις εξελίξεις  στο Κυπριακό και τα δεδομένα ως έχουν διαμορφωθεί μετά το ανεπιτυχή αποτέλεσμα του Κραν Μοντανά.
 Ταυτόχρονα, ανταλλάξαμε απόψεις για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων, ειδικότερα στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αλ-Σίσι στην Κύπρο στις 20 Νοεμβρίου

"Σημαντική θεωρώ επίσης τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αλ-Σισι, τον οποίο θα έχω τη χαρά να υποδεχθώ στην Κύπρο στις 20 Νοεμβρίου ενώ την επόμενη, στις 21 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η Τριμερής συνάντηση σε επίπεδο Αρχηγών Κυβερνήσεων ανάμεσα στην Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα" πρόσθεσε ο κ.Αναστασιάδης.
 "Με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, πέραν του Κυπριακού, συζητήσαμε θέματα που άπτονται των ενεργειακών σχεδιασμών των δυο χωρών και συμφωνήσαμε όπως ενισχυθεί ο διάλογος ανάμεσα μας ετσι ώστε να διαπιστώσουμε πως μέσα από κοινές δράσεις στο τομέα της Ενέργειας μπορούν να προωθηθούν περαιτέρω οι στόχοι των δυο χωρών, πάντα προς όφελος του Κυπριακού και Αιγυπτιακού λαού".
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης