Διεθνή

Hudson Institute: Το μυστηριώδες πλοίο που «εκτόξευσε» το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας

Hudson Institute: Το μυστηριώδες πλοίο που «εκτόξευσε» το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας
Ποιός ο ρόλος της Ρωσίας - Τι εκτιμούν αμερικανοί στρατηγικοί αναλυτές
Ο Kim Jong-un με την εκτόξευση ενός ακόμη βαλλιστικού πυραύλου την περασμένη Παρασκευή (15/9) έστειλε ακόμα ένα μήνυμα προς της διεθνή κοινότητα, η οποία απάντησε με την επιβολή νέων σκληρών κυρώσεων.
Ωστόσο για τους βαλλιστικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας πολύ μεγάλη ευθύνη έχει η Ρωσία αναφέρει σε ανάλυσή του το Hudson Institute.
Η βασική ένδειξη αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης δοκιμαστικής εκτόξευσης της Βόρειας Κορέας για το νεότερο πύραυλο ICBM στις 28 Ιουλίου 2017.
"Με συγκλόνισε, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου Michael Elleman στην Washington Post, αφού είδε το βίντεο.
"Φαινόταν να έρχεται από το πουθενά."
Ο νέος πύραυλος, ο Hwasong-14, έδωσε στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας για πρώτη φορά έναν πυραύλο ικανό να χτυπήσει τις  ΗΠΑ και τον Καναδά.
Ο Elleman παρατήρησε επίσης ότι οι κινητήρες υγρών καυσίμων  του πυραύλου είναι παρόμοιοι με αυτούς ενός σοβιετικού πυραύλου της δεκαετίας του 1960 που ονομάζεται RD-250.
Πώς κατάφεραν οι Βορειοκορεάτες να παρουσιάσουν μια τέτοια πρόοδο τόσο γρήγορα;
Μπορεί να λαμβάνουν άμεση βοήθεια από τη Ρωσία του Putin.
Οι δεσμοί μεταξύ Μόσχας και Πιονγιάνγκ χρονολογούνται από τις πρώτες μέρες του Ψυχρού Πολέμου.
Το σοβιετικό άρμα T-34 ήταν στην πρώτη γραμμή του βορειοκορεατικού στρατού όταν επικεφαλής ήταν ο παππούς του Kim, κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Νότια Κορέα το 1950.
Ενώ η διεθνής ανησυχία για τα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας οδήγησε σχεδόν κάθε άλλη χώρα να αποστασιοποιηθεί από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, η Μόσχα αύξησε διακριτικά τους δεσμούς της με τη Βόρεια Κορέα.
Οι ρωσικές εισαγωγές αποτελούν σημαντική στήριξη για τη βορειοκορεατική οικονομία.
Το 2014 ο Putin ακύρωσε το 90% του χρέους των 11 δισ. δολαρίων της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία και όταν η Κίνα σταμάτησε τις εξαγωγές ενέργειας στη Βόρεια Κορέα, η Ρωσία αναπλήρωσε το κενό.
Η ρωσική υποστήριξη προς την Πιονγιάνγκ έχει συμβάλει και στην υποστήριξη-δημιουργία του πυρηνικού προγράμματός της με παροχή τεχνικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής αδείας στους πυρηνικούς επιστήμονες της Βόρειας Κορέας να εργάζονται σε ρωσικά πυρηνικά κέντρα και στις επιστημονικές τους ακαδημίες μέχρι το 2015.
Τώρα η Μόσχα μπορεί να δώσει στο πρόγραμμα πυραύλων του Kim μια πιο ουσιαστική ώθηση.
Όταν η Πιονγιάνγκ ξεκίνησε τις τελευταίες δοκιμές των πυραύλων τον Μάιο του 2017, η Ρωσία ξεκίνησε τη λειτουργία ενός νέου θαλάσσιου δρομολογίου που ξεκινά από τη  ρωσική πόλη λιμάνι Βλαδιβοστόκ προς το βορειοκορεατικό λιμάνι του Rajin, γεγονός αρκετά παράξενο, καθώς η Μόσχα διευρύνει τις επαφές της με τη Βόρεια Κορέα την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει καμία σχεδόν επικοινωνία με την Πιονγιάνγκ.
Το πλοίο Mon Gyong Bong που κάνει το συγκεκριμένο δρομολόγιο μεταφέρει φορτία και επιβάτες ατών και ανήκει σε μια ρωσική εταιρεία η οποία έχει έδρα στη Βόρεια Κορέα.
Στις 4 Ιουλίου 2017, μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη του δρομολογίου, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη δεύτερη από τις απροσδόκητα εξελιγμένες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.
Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο έγιναν τα ταξίδια του Mon Gyong Bong, τόσο πιο γρήγορα αναπτύχθηκε το πρόγραμμα πυρηνικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.
Για παράδειγμα, το Mon Gyong Bong που κάνει το δρομολόγιο Βλαδιβοστόκ-Ρατζίν έκανε με άγνωστο φορτίο τουλάχιστον εννέα δρομολόγια μέχρι τις 14 Ιουλίου 2017, όταν Ρώσοι τελωνειακοί υπάλληλοι ξαφνικά ανακοίνωσαν ότι έθεσαν το πλοίο υπό κράτηση για 16 ώρες με την υποψία ότι ενδέχεται να μεταφέρει στρατιωτικό φορτίο για τη Βόρεια Κορέα.
Το πλοίο αφέθηκε ελεύθερο τη επόμενη μέρα.
Κανείς δεν ξέρει εάν βρέθηκε και αποσύρθηκε κάποιο φορτίο ή εάν τοποθετήθηκε κάποιο πρόσθετο φορτίο.
Στη συνέχεια, 13 ημέρες αργότερα, η Βόρεια Κορέα άφησε και πάλι έκπληκτη τη διεθνή κοινότητα προχωρώντας στην εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου Hwasong-14 ICBM, που τροφοδοτεί τα συμπεράσματα του Elleman και άλλων στρατηγικών αναλυτών, που έμοιαζε με τους σοβιετικούς πυράυλους RD-250.
"Φαίνεται ότι οι κινητήρες του βαλλιστικού πυραύλου προέρχονται από μια ξένη οντότητα και έχουν ενσωματωθεί με επιτυχία στον κινητήρα τους πυραύλους τους", δήλωσε ο Elleman.
Ένα δημοσίευμα των New York Times τόνισε ότι η ξένη χώρα αυτή μπορεί να είναι η Ουκρανία, η οποία κατασκεύαζε κινητήρες για τους πυραύλους RD-250 κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής.
Ωστόσο, η κρατική διαστημική υπηρεσία της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι οι ουκρανικοί κινητήρες RD-250, όπως αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν στην εκτόξευση της 28ης Ιουλίου 2017, στάλθηκαν στη Ρωσία για τους διαστημικούς πυραύλους Tsyklon κατά εκατοντάδες, ενώ η ίδια η Ουκρανία υποστηρίζει κατηγορηματικά τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας.
Για να μεγαλώσει το μυστήριο, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Βόρεια Κορέα έχει την ικανότητα να κατασκευάζει τους δικούς της πυραυλοκινητήρες υγρών καυσίμων χωρίς τη ρωσική βοήθεια.
Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία η Βόρεια Κορέα ήταν σε θέση να προχωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι αφήνει ακόμα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας και το πλοίο Mon Gyong Bong...
Στο βιβλίο τους "Βόρεια Κορέα: Η πολιτική επιβίωση καθεστώτος", ο Young Whan Kihl και ο Hong Nack Kim ανέφεραν ότι "ορισμένα οπλικά συστήματα έχουν φθάσει στη Βόρεια Κορέα από τη Ρωσία...
Οι ρωσικές εταιρείες συγκαταλέγονται μεταξύ των προμηθευτών του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας".
Τώρα ο Putin μπορεί επίσης να προμηθεύει κρυφά το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.
Το βασικό ερώτημα είναι ο λόγος για τον οποίο ο Putin θα επιδείνωνε μια ήδη κρίσιμη κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο.
Η απάντηση μπορεί να είναι η ίδια με το γιατί ο Putin έχει εμπλακεί στη Συρία.
Το βλέπει ως τρόπο να διαταράξει και να αποσπάσει τη Δύση, ειδικά τις ΗΠΑ και να κάνει τον Kim Jong-un πελάτη της Ρωσίας όπως ο είναι και ο δικτάτορας της Συρίας ο Assad, ο οποίος εξαρτάται εντελώς  από την Μόσχα για να παραμείνει στην εξουσία και να επιβιώσει.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης