Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πως σχολίασε ο διεθνής Τύπος την επίσκεψη του Μακρόν στην Ελλάδα

Πως σχολίασε ο διεθνής Τύπος την επίσκεψη του Μακρόν στην Ελλάδα
Τεράστιο ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου συγκέντρωσε η επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα
Την Αθήνα, τον τόπο που γέννησε τη Δημοκρατία, επέλεξε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, για να ξεδιπλώσει το όραμά του για την αναγγένηση της Ευρώπης, σχολιάζει ο διεθνής Τύπος.
Στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε αυτά που δήλωσε στον λόφο της Πνύκας σχετικά με το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, εστιάζει εκτενές δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir.
Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι αν και το timing δεν ήταν το ιδανικό, ο τόπος -η Αθήνα, το λίκνο της Δημοκρατίας-ήταν τέλειος για να ανακοινώσει ο κ. Macron ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Γαλλία θα γνωστοποιήσει τα όσα σκέφτεται και επιθυμεί για την Ευρώπη».
Αναφορά γίνεται ακόμη και σε αυτά που είπε ο κ. Macron σε σχέση με την ελληνική κρίση, την οποία χαρακτήρισε «αποτυχία για την Ευρώπη».
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα συνδέει την ομιλία του Γάλλου Προέδρου με την πολυαναμενόμενη ομιλία του Jean Claude Juncker για την κατάσταση της Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, κάνοντας γνωστό ότι, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή της εφημερίδας, αυτή θα είναι η πιο σημαντική της Προεδρίας Juncker και ότι το όραμα που θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μελλοντική Ευρώπη δεν θα είναι ακαδημαϊκής φύσης, αλλά θα είναι συγκεκριμένο και πρακτικό.
Ουσιαστικές αναφορές στην επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Emmanouel Macron στην Ελλάδα κάνει σήμερα (8/9/2017) ο ιταλικός Τύπος.
Ειδικότερα, η εφημερίδα Corriere della Sera εστιάζει το ενδιαφέρον της στην «πανηγυρική ομιλία για την Ευρώπη, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης», προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο, καινοτόμο στοιχείο «εντοπίζεται στην τοποθεσία της Ακρόπολης και στην επισημότητα που προσδίδεται από το ότι πρόκειται για κρατική επίσκεψη».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση του Macron ξαναρχίζει την πορεία της από την Αθήνα.
Περιθώριο δέκα χρόνων με στόχο την κυριαρχία», γράφει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Προσθέτει, δε, ότι ο Γάλλος πρόεδρος θέλει «να καταφέρει να μπει σε νέα τροχιά η Ευρώπη» και ότι έστειλε το μήνυμα «από εκεί όπου όλα ξεκίνησαν.
Από την Ακρόπολη της Αθήνας».
Το ιταλικό πρακτορείο υπογραμμίζει την μεγάλη επισημότητα της ομιλίας του Macron, στην Πνύκα, με κύριο περιεχόμενο την επανίδρυση της Ευρώπης.
Μια Ευρώπη «η οποία σημαδεύθηκε από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και τείνει να κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό της».
«Ο Macron λέει στον Τσίπρα: να βγούμε από την κρίση όλοι μαζί» τιτλοφορεί το άρθρο της η ιταλική εφημερίδα Il Manifesto.
Προσθέτει, δε, ότι ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην προβάλει νέες απαιτήσεις μέχρι την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και ότι ο Emmanuel Macron τάχθηκε υπέρ της ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Γίνεται επίσης αναφορά στην δήλωση του πρωθυπουργού, ότι «η ελληνική κρίση ήταν και ευρωπαϊκή, και η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα αποτελέσει και την οριστική λήξη της κρίσης για όλη την Ευρώπη».
«Στην Αθήνα, ο Macron ξυπνά την Ευρώπη» γράφει, τέλος, η εφημερίδα Il Foglio.
Προσθέτει ότι ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε την ελληνική πρωτεύουσα για να στείλει το μήνυμα αισιοδοξίας του, προς τους λαούς της Ευρώπης, ώστε να ξαναρχίσουν να δείχνουν εμπιστοσύνη στο κοινό όραμα και σχέδιο.
Διότι «η δημοκρατική επανίδρυση, θα πρέπει να ξεκινήσει, ακριβώς, από εκεί όπου το ευρωπαϊκό σχέδιο δοκιμάσθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο».
Σε ότι αφορά το οικονομικό πεδίο, η Il Foglio αναφέρει ότι «η Γαλλία, η οποία αντιπροσωπεύει το 10% των άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, δεν εννοεί να αφήσει ελεύθερο πεδίο δράσης στις κινεζικές και γερμανικές επιχειρήσεις».
Για σύμπτωση απόψεων μεταξύ του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το μέλλον της Ευρώπης κάνει λόγο σε δημοσίευμα της η Deutsche Welle αναφερόμενη στην πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τοποθέτηση του Macron ότι «μόνο μία κοινωνική Ευρώπη μπορεί να γίνει η Ευρώπη του μέλλοντος, που θα προσφέρει προοπτική στους νέους ανθρώπους» επιβεβαιώνει πλήρως τον αριστερό οικοδεσπότη του.
«Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, Ελλάδα και Γαλλία οραματίζονται μία Ευρώπη με στοιχεία ομοσπονδιακής συγκρότησης, όπως η θέσπιση ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, αλλά και υπουργείου κοινωνικών υποθέσεων, ώστε να διασφαλιστεί μία ελάχιστη κοινωνική συνοχή στα πλαίσια της ΕΕ» αναφέρει το δημοσίευμα της Deutsche Welle.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Die Welt, η οποία τονίζει ότι«στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία, ο Macron ευαγγελίζεται την επανίδρυση της Ευρώπης».
«Ασφαλώς μπορεί κανείς να το θεωρήσει κιτς, υπερβολικό, ή έστω ονειροπαρμένο ή αθεράπευτα αφελές.
Μπορεί όμως και να αισθάνεται ευγνωμοσύνη, γιατί εμφανίστηκε ένας νέος πολιτικός που παίρνει τα ηνία από τους λογιστές και τους μπακάληδες της Ευρώπης, πριν να είναι αργά.
Μπορεί η Angela Merkel να βυθίζεται μέχρι τον λαιμό στον προεκλογικό αγώνα, αλλά συνειδητοποιεί και εκείνη ότι η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να υπαγορεύει μόνη της μία πορεία, από την οποία κυρίως η ίδια επωφελείται» αναφέρει η Die Welt.
Ο Γάλλος πρόεδρος E. Macron δεσμέυτηκε να ηγηθεί της «ανοικοδόμησης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποιώντας ότι «η εθνική κυριαρχία, η δημοκρατία και η εμπιστοσύνη βρίσκονται σε κίνδυνο» και ότι οι πολίτες της δεν καταλαβαίνουν πλέον το λόγο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει δημοσίευμά του βρετανικού Guardian.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης