Διεθνή

CNBC: Ο κόσμος είναι στα πρόθυρα πολέμου στη βορειοανατολική Ασία - Ανήσυχοι οι επενδυτές

CNBC: Ο κόσμος είναι στα πρόθυρα πολέμου στη βορειοανατολική Ασία - Ανήσυχοι οι επενδυτές
Πολλοί διαχειριστές αμερικανικών hedge funds δεν πείστηκαν από τη δέσμευση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας περί ειρήνης και τάξης στην κορεατική χερσόνησο, όπως αναφέρει σε άρθρο του στο CNBC, ο αναλυτής Dr. Michael Ivanovitch.
Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα εμπορίου και επενδύσεων εξακολουθούν να ανησυχούν για την κορεατική στρατιωτική στάση και έχουν επιστήσει την προσοχή για τις τιμές των assets στο 40% της παγκόσμιας οικονομίας, δηλ. στις χώρες που θα επηρεαστούν άμεσα από μια επικείμενη… πυρκαγιά.
Σε ένα περιβάλλον σύγχυσης και πολεμικής ρητορικής, είναι ίσως φυσιολογικό ότι οι άνθρωποι που είναι γνωστοί για τα τολμηρά τους στοιχήματα στην αγορά πρέπει να είναι λάθος από την πλευρά της σύνεσης.
Τι άλλο πρέπει να κάνουν όταν ο Λευκός Οίκος λέει ότι ο χρόνος για συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα έχει τελειώσει, ενώ το Πεντάγωνο προτρέπει για διπλωματικές προσπάθειες και ένας βρετανός στρατιωτικός αναλυτής αμφιβάλλει εάν οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αναχαιτίσουν τους πυραύλους του Πιονγκγιάνγκ.
Αυτό όμως είναι πιο σημαντικό: η κατηγορηματική δήλωση του Πεκίνου ότι δεν θα ανέχεται τις διαταραχές και τις στρατιωτικές εχθροπραξίες στη γειτονιά του είναι αντίθετη με τις μακροχρόνιες διαβεβαιώσεις ότι η επιρροή της στη Βόρεια Κορέα είναι περιορισμένη.

Η απειλή στρατιωτικής σύγκρουσης θα καταστρέψει τις αγορές

Σύμφωνα με τον Ivanovitch, η παρατεταμένη απειλή μιας μεγάλης στρατιωτικής σύγκρουσης θα εξακολουθήσει να καταστρέφει τις χρηματοπιστωτικές αγορές για το προσεχές μέλλον απλώς και μόνο επειδή δεν υπάρχει εύλογη προοπτική διπλωματικής λύσης.
Ποια είναι η διέξοδος; Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα πιστεύουν ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Πιονγιάνγκ να ξεφορτωθεί τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους.
Αλλά αυτό είναι ένα άλλο αδιέξοδο, διότι για την Κίνα και τη Ρωσία το καθεστώς κυρώσεων που επιβλήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει εξαντληθεί και αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε περαιτέρω πολυμερή ή μονομερή βήματα για να στραγγαλίσουν τη βορειοκορεατική οικονομία.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα που δεν θα προκαλούσε περιφερειακό ή παγκόσμιο Αρμαγεδδώνα, η λογική θα απαιτούσε κάποια κατανόηση μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά μιας πιθανής ειρηνευτικής διευθέτησης.
Αυτή είναι ακόμα μία αυταπάτη.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα συμμετέχουν σε μια μάχη για την Ασία.
Το Πεκίνο βλέπει την αποχώρηση Αμερικανών στρατευμάτων από τη Νότια Κορέα ως λύση στο κορεατικό πρόβλημα και τις αμερικανικές περιπολίες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως καταφανείς παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας.
Σύμφωνα με το Πεκίνο, οι ευρείες εμπορικές διαμάχες μεταξύ των Αμερικανών και των Κινέζων είναι μόνο μέρος της προσπάθειας της Αμερικής να περιορίσει την Κίνα.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο άρθρο του CNBC, οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία είναι ακόμα χειρότερες.

Επενδυτικές σκέψεις

Η υπόσχεση της Κίνας ότι δεν θα επιτρέψει τον πόλεμο και το χάος στο κατώφλι της ακούγεται σαν ψέμα με την παρουσία εχθρικών στρατιωτικών δυνάμεων που πραγματοποιούν πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις πυραύλων πάνω από άλλες χώρες.
Πάντως, ο Dr. Michael Ivanovitch καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δικαίως οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν.
«Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου στη βορειοανατολική Ασία» γράφει χαρακτηριστικά.
«Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι οι μετοχές είναι οι καλύτερες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
Το ασυναγώνιστο εύρος των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες σχεδιασμού χαρτοφυλακίων που ταιριάζουν σε με μια ευρεία γκάμα επενδυτικού προφίλ» καταλήγει ο ίδιος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης