Διεθνή

Σοκ από την νέα πυρηνική δοκιμή -Trump: Εξετάζουμε τη διακοπή συναλλαγών με όποιον συναλλάσσεται με την Β. Κορέα

Σοκ από την νέα πυρηνική δοκιμή -Trump: Εξετάζουμε τη διακοπή συναλλαγών με όποιον συναλλάσσεται με την Β. Κορέα
Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM)
upd Νέα ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, πραγματοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις με τη Βόρεια Κορέα.
Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε ότι: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν, εκτός από άλλες επιλογές, την παύση όλων των συναλλαγών με οποιαδήποτε χώρα που συνεργάζεται με τη Βόρεια Κορέα».
Νωρίτερα, είχε ζητήσει την καταδίκη της παγκόσμιας κοινότητας με αφορμή την κίνηση της Βόρειας Κορέας να προχωρήσει σε νέα δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς το βορειοκορεατικό καθεστώς, αλλά και εναντίον της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι τη βοηθά.
Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός ηγέτης έγραψε ότι: «Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε μια μεγάλη πυρηνική δοκιμή.
Οι λέξεις και οι ενέργειές τους συνεχίζουν να είναι εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις ΗΠΑ» και στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι: «Η Βόρεια Κορέα είναι ένα απείθαρχο κράτος που έχει γίνει μια μεγάλη απειλή και ντροπή για την Κίνα που προσπαθεί να τη βοηθήσει χωρίς επιτυχία».
Εν τω μεταξύ, στον Λευκό Οίκο, συγκαλείται η ομάδα εθνικής ασφάλειας.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, «η ομάδα εθνικής ασφαλείας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα. Ο πρόεδρος και η ομάδα του για την εθνική ασφάλεια θα έχουν μια συνάντηση για να συζητήσουν περαιτέρω αργότερα σήμερα. Θα ενημερώνουμε όταν απαιτείται».

H δοκιμή της βόμβας υδρογόνου

Οπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου που μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).
Στη δοκιμή της βόμβας υδρογόνου οφείλεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα κοντά στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri.
Νωρίτερα, το νοτιοκορεάτικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap, είχε μεταδώσει ότι ο σεισμός πρέπει να οφείλεται σε ανθρώπινο παράγοντα, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να πραγματοποίησε την έκτη πυρηνική της δοκιμή, λίγες ώρες αφότου γνωστοποίησε πως κατασκεύασε μια προηγμένη βόμβα υδρογόνου, ένα θερμοπυρηνικό όπλο με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ».
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 75 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά του Κιμτσέκ, όπου προηγούμενοι σεισμοί στην περιοχή αυτή είχαν προκληθεί από δοκιμές πυρηνικών όπλων.
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, αν και το κινεζικό σεισμολογικό ινστιτούτο μιλούσε για εστιακό βάθος «μηδέν» χιλιομέτρων, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι η δόνηση οφειλόταν στη δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.
Ακολούθησε σε λιγότερο από δέκα λεπτά και μια δεύτερη δόνηση 4,6 βαθμών εξαιτίας μιας «κατάρρευσης» στο ίδιο σημείο, ανακοίνωσε το ινστιτούτο, το εστιακό βάθος του οποίου ήταν επίσης μηδενικό.
Ο δεύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 06:38 (ώρα Ελλάδας), αν και κινεζικό σεισμολογικό ινστιτούτο δεν έδωσε εξηγήσεις για την «κατάρρευση» αυτή, ούτε για τον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες κατάφεραν να καθορίσουν την αιτία της δόνησης.

Εκτιμήσεις για βόμβα 100 κιλοτόνων

Ο  επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η σεισμική δόνηση είναι ίσως το αποτέλεσμα μιας βόμβας 100 κιλοτόνων, η οποία είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή που έπεσε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1945, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzō Abe χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» το ενδεχόμενο αυτό.
Για την κλιμακούμενη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, είχαν χθες βράδυ 2/9 επικοινωνία ο Αμερικάνος πρόεδρος Donald Trump με τον Ιάπωνα ομόλογό του Shinzo Abe.
Ή συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες αφορούσε την υπεροπλία της Βορείου Κορέας με εξελιγμένο θερμοπυρηνικό όπλο  που της δίνει μεγάλη καταστροφική δύναμη.
Το όπλο μπορεί να "φορτωθεί" σε έναν βαλλιστικό διηπειρωτικό πύραυλο, ο οποίος έχει βεληνεκές για να πλήξει τα περισσότερα μέρη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ειδικούς.
"Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη σημασία της στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη απειλή από τη Βόρεια Κορέα", είχε ανακοινώσει χθες ο Λευκός Οίκος.

Ο Macron κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει "με αυστηρότητα"

Ο Γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει «με τη μέγιστη αυστηρότητα» μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Emanuel Macron καταδικάζει με τον πιο ισχυρό τρόπο τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα. H νέα πυρηνική δοκιμή αποτελεί συνέχεια σε μια σειρά δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, επιβεβαιώνοντας την επιθυμία της Πιονγκγιάνγκ, την οποία έχει εκφράσει επανειλημμένα, να πλήξει τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», ανάφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσουν άμεσα σε αυτή τη νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Βόρεια Κορέα. Επιθυμεί επίσης μια συντονισμένη και ξεκάθαρη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πρόκληση με τον πιο αυστηρό τρόπο, προκειμένου να οδηγήσει τη Βόρεια Κορέα πίσω στον δρόμο του διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις και στην πλήρη εγκατάλειψη των πυρηνικών και βαλλιστικών της προγραμμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επικοινωνία Merkel - Macron

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και o Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron σε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα 3/9 καταδίκασαν την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ, ζητώντας αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας.
"Η καγκελάριος και ο πρόεδρος της Γαλλίας συμφωνούν ότι η Βόρεια Κορέα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι ενωμένη και να αντιδράσει αποφασιστικά στην κλιμάκωση. Εκτός από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεούται να αντιδράσει. Η Καγκελάριος και ο Πρόεδρος ζήτησαν αυστηρότερες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Βόρειας Κορέας", ανέφερε δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Κίνα καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή

Η Κίνα καταδίκασε τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, ενώ η Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να ελέγχει επειγόντως τα επίπεδα ακτινοβολίας κατά μήκος των συνόρων αυτής της έκτης πυρηνικής δοκιμής.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Βόρεια Κορέα «αγνόησε τη γενική αντίθεση της διεθνούς κοινότητας και πραγματοποίησε μια νέα πυρηνική δοκιμή.
Η κυβέρνηση της Κίνας εκφράζει την αποφασιστική αντίθεσή της και καταδικάζει έντονα».

Ρωσία: Σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια

Την ανησυχία του για τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα δημιουργεί "σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης