Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνομιλίες Νορβηγίας - Κίνας για την υπογραφή συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου

Συνομιλίες Νορβηγίας - Κίνας για την υπογραφή συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου
Η Κίνα και η Νορβηγία συμφώνησαν να επαναλάβουν τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις στα τέλη του 2016  
Νορβηγία και Κίνα άρχισαν εκ νέου τις συνομιλίες για την υπογραφή μίας διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα (24/8) το Όσλο.
Οι συνομιλίες είχαν ανασταλεί από το Πεκίνο, εξαιτίας της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στον Κινέζο διαφωνούντα Liu Xiaobo το 2010.
Ο Liu είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 11 ετών το 2009 με την κατηγορία της «υποκίνησης σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας» και απεβίωσε στις 13 Ιουλίου 2017.
Η Κίνα και η Νορβηγία συμφώνησαν να επαναλάβουν τις πλήρεις διπλωματικές σχέσεις στα τέλη του 2016 και τον Ιούνιο 2017 ενέτειναν την ενεργειακή τους συνεργασία.
Αρκετές νορβηγικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Statoil υπέγραψαν μνημόνια συμφωνίας με κινεζικές εταιρείες.
«Είναι καλό ότι οι διαπραγματεύσεις επαναλαμβάνονται», τόνισε σε δήλωσή της η υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Monica Maeland.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι πριν από το τέλος του 2017 προκειμένου να συζητήσουν για το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών αλλά και τις επενδύσεις.
Οι αρχικές αναφορές από τους Νορβηγούς διαπραγματευτές ήταν «πολύ ελπιδοφόρες», δήλωσε η Maeland.
Μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα ωφελήσει τους παραγωγούς σολομού εκτροφής - η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο - όπως η Marine Harvest, η Salmar, η Leroey, η Norway Royal Salmon και η Grieg Seafood.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης