Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η Ρωσία προετοιμάζεται για πόλεμο με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου

WSJ: Η Ρωσία προετοιμάζεται για πόλεμο με τις ΗΠΑ για τον έλεγχο της ευρωπαϊκής αγοράς αερίου
Καθώς αναμένεται η πρώτη αποστολή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς τη Λιθουανία, οι ρωσικές εταιρείες μειώνουν τις τιμές, αλλάζουν τις μεθόδους πώλησης και αναπτύσσουν τις δικές τους εγκαταστάσεις ΥΦΑ
Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να εξάγουν φυσικό αέριο στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης αντιμετωπίζουν σκληρή αντίσταση από τον κυρίαρχο παράγοντα της περιοχής: τη Ρωσία.
Οπως τονίζει σήμερα σε άρθρο της η Wall Street Journal, ένα δεξαμενόπλοιο που προγραμματίζεται να φτάσει στη Λιθουανία την επόμενη εβδομάδα, φέρει την πρώτη αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ σε μια πρώην σοβιετική δημοκρατία. Προηγήθηκαν και άλλες αποστολές αερίου των ΗΠΑ προς την Ευρώπη.
Αλλωστε υπάρχουν προβλέψεις ότι οι αμερικανικές εξαγωγές θα βοηθήσουν στη διάλυση της κυριαρχίας της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Αλλά η Ρωσία κινείται γρήγορα για να περιορίσει τον νέο ανταγωνισμό στη μεγαλύτερη αγορά ενέργειας της.
Οι κρατικές επιχειρήσεις ενέργειας μειώνουν τις τιμές, αλλάζουν τις μεθόδους πώλησης και αναπτύσσουν τις δικές τους εγκαταστάσεις ΥΦΑ.
Η Μόσχα προωθεί επίσης έναν αγωγό, στον οποίο αντιτίθενται τόσο η Ουάσινγκτον όσο και οι Βρυξέλλες.
Ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να μειώσουν την επιρροή της Ρωσίας και τη συνακόλουθη πολιτική της μόχλευση, οι καταναλωτές της περιοχής κοιτάζουν πέρα ​​από την πολιτική, για χαμηλότερες τιμές.
Αυτό ευνοεί τη Ρωσία. Πέρυσι, η Ρωσία εξήγαγε ρεκόρ αερίου στην Ευρώπη, βοηθούμενη από τις χαμηλότερες τιμές και την πτώση της εγχώριας παραγωγής στην Ευρώπη.
"Παρακολουθούμε την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και την ανάπτυξη της παραγωγής φυσικού αερίου από σχιστολιθικά αέρια", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexandre Novak, σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα. "Πρόσφατα καταβάλαμε πολλές προσπάθειες για να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην αγορά LNG" είπε ο ίδιος.
Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν τις αυξανόμενες εξαγωγές της Αμερικής να "τρώνε" το μερίδιο της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά, η οποία σήμερα κατέχει περίπου το ένα τρίτο.
Η επανάσταση των σχιστολιθικών αποθεμάτων των ΗΠΑ έχει ξεκλειδώσει τεράστια αποθέματα ενέργειας και η χώρα αναμένεται να γίνει καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου το επόμενο έτος.
Από τις αρχές του 2016, οι ΗΠΑ εξάγουν αέριο σε όλο τον κόσμο, από τη Λατινική Αμερική μέχρι την Ασία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης