Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λευκός Οίκος: Ολοι οι άνθρωποι του Προέδρου Trump που αποχώρησαν από το περιβάλλον του

Λευκός Οίκος: Ολοι οι άνθρωποι του Προέδρου Trump που αποχώρησαν από το περιβάλλον του
Η διοίκηση Trump έχει δει έναν αριθμό αξιόλογων αξιωματούχων να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους νωρίτερα από το αναμενόμενο
Ο Πρόεδρος Donald Trump προεδρεύει ενός Λευκού Οίκου που μαστίζεται από ανατροπές, εν μέσω αντιπαράθεσης και συγκρούσεων, καταγράφει το CNBC.
Η διοίκησή του έχει δει έναν αριθμό αξιόλογων αξιωματούχων να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Σε κάθε "έξοδο" προηγήθηκε  ένα σύνολο προγνωστικών σημείων. Αλλά των αναχωρήσεων γενικά προηγούνται αυξανόμενες αναφορές αντιμαχόμενων φατριών εντός του Οβάλ Γραφείου.
Ακολουθεί μια  λίστα κορυφαίων αξιωματούχων που έχουν αφήσει την ομάδα του Trump, με επιλογή ή με βία:

Sally Yates

Απολύθηκε στις 30 Ιανουαρίου
Πρώην γενικός εισαγγελέας

Ο Trump απέλυσε την Yates αφού εκείνη καθοδήγησε τους δικηγόρους του Τμήματος Δικαιοσύνης να μην υπερασπιστούν την πρώτη εκτελεστική εντολή Trump που περιόριζε τα ταξίδια για άτομα από επτά μουσουλμανικά έθνη.
Ο πρόεδρος είπε πως «πρόδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης αρνούμενο να επιβάλει μια έννομη τάξη για την προστασία των πολιτών των Ηνωμένων Πολιτειών».
Η Yates υπήρξε προηγουμένως αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας στη διοίκηση του Ομπάμα. Έγινε κατόπιν γενικός εισαγγελέας.

Michael Flynn

Παραιτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου
Πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας

Ο Flynn άφησε το ρόλο του μετά από ημέρες έντονων ανακρίσεων σχετικά με τις συζητήσεις του με ρώσους αξιωματούχους πριν από την αναληψη καθηκόντων του Trump. Η Washington Post ανέφερε ότι συζήτησε τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας με τον τότε πρεσβευτή Σεργκέι Κισλιάκ.
Η Yates δήλωσε αργότερα υπό τον όρκο ότι προειδοποίησε τον Λευκό Οίκο ότι ο Flynn θα μπορούσε να είναι ευάλωτος στον ρωσικό εκβιασμό.
Στην επιστολή παραίτησής του, ο πρώην σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια παραδέχτηκε ότι απρόσεκτα παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Mike Pence για τη φύση των τηλεφωνικών του κλήσεων με τον Kislyak.

Preet Bharara

Απολύθηκε στις 11 Μαρτίου
Πρώην δικηγόρος των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης

Ο Trump απέλυσε τον Bharara αφού ο εισαγγελέας αρνήθηκε να δεχθεί το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης να υποβάλει την παραίτησή του ο Bharara
και 45 άλλοι δικηγόρους των ΗΠΑ.
Παρόλο που δεν είναι ασυνήθιστο για μια νέα διοίκηση να διορίσει τους δικούς της ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, οι εκκαθαρίσεις δεν γίνονται συνήθως ταυτόχρονα.
Η απομάκρυνση του Bharara ήταν επίσης ασυνήθιστη επειδή ήρθε μήνες μετά από μια συνάντηση με τον Trump. Μετά τη συνάντηση, ο πληρεξούσιος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι του ζήτησε να παραμείνει στο ρόλο του.

James Comey

Απολύθηκε στις 9 Μαΐου
Πρώην διευθυντής του FBI

Ο Trump απέλυσε απότομα τον Comey εν μέσω πολλών ερευνών σχετικά με πιθανούς δεσμούς μεταξύ της εκστρατείας του και του Κρεμλίνου.
Ο Λευκός Οίκος ανέφερε αρχικά ότι ο Comey απομακρύνθηκε με βάση τις συστάσεις των δύο κορυφαίων αξιωματούχων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Όμως, ο Trump ανέφερε αργότερα στο NBC News ότι θα απολύσει τον πολυετή ομοσπονδιακό πράκτορα «ανεξάρτητα» από το τι είπε το Τμήμα.

Michael Dubke

Παραιτήθηκε στις 30 Μαΐου
Πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου

Ο Dubke έγραψε σε σημείωμα στους συνεργάτες ότι αρχικά υπέβαλε την παραίτησή του στις 18 Μαΐου. Είπε ότι εκείνη την εποχή πρότεινε να παραμείνει στο ρόλο του κατά το υπόλοιπο διεθνές ταξίδι του προέδρου. Ο Dubke δήλωσε ότι άφησε τη θέση του για προσωπικούς λόγους.

Sean Spicer

Παραιτήθηκε στις 21 Ιουλίου
Πρώην Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου

Ο Spicer παραιτήθηκε μετά την αντίθεσή του στο διορισμό του προέδρου Anthony Scaramucci ως διευθυντή επικοινωνιών. Ο μακροχρόνιος Ρεπουμπλικανός πράκτορας είπε ότι ο Trump είχε ζητήσει να παραμείνει στο ρόλο του.

Reince Priebus

Παραιτήθηκε στις 27 Ιουλίου
Πρώην επικεφαλής προσωπικού

Ο Priebus "παραιτήθηκε τυπικά" αφού ο πρόεδρος τον πίεζε επανειλημμένα να ασκήσει τάξη σε έναν ταραχώδη Λευκό Οίκο. Η έξοδος του ήρθε με τον διορισμο του Scaramucci ως διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου.
Παρά τις πολλές αναφορές έντασης, οι Scaramucci και Priebus επέμειναν ότι ήταν φίλοι. Ο Scaramucci χαρακτήρισε τη σχέση τους ως αδελφική.
Πολλοί είχαν υποθέσει ότι ο Priebus θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο μετά την παραίτηση του Spicer. Οι δυο εργάστηκαν στην Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών πριν μπουν στη διοίκηση του Trump.

Anthony Scaramucci

Απομακρύνθηκε στις 31 Ιουλίου
Πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου
Ο Scaramucci απομακρύνθηκε από διευθυντής επικοινωνιών του Λευκού Οίκου μόλις 10 ημέρες μετά την ανακήρυξή του.

Steve Bannon

Αποχώρησε στις 18 Αυγούστου
Πρώην επικεφαλής στρατηγικός του Λευκού Οίκου
Ο Bannon υπέβαλε αρχικά την παραίτησή του στις 7 Αυγούστου, ένα πρόσωπο κοντά του, είπε στους The New York Times. Η εφημερίδα ανέφερε ότι η αναχώρησή του είχε καθυστερήσει μετά την εκδήλωση βίας στο Charlottesville της Βιρτζίνια το σαββατοκύριακο.
Ο Bannon, βοήθησε να διαμορφωθεί η λαϊκιστική ρητορική του Trump, η οποία τροφοδότησε την άνοδό του στο Οβάλ Γραφείο.
Αλλά τις εβδομάδες που οδήγησαν στην έξοδο του, υπήρχαν αναφορές πως ο πρόεδρος γινόταν  ολοένα και περισσότερο θυμωμένος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης