Διεθνή

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα σβήσουν τη δίψα για πετρέλαιο;

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα σβήσουν τη δίψα για πετρέλαιο;
Ποια είναι τα πιο πιθανά σενάρια
Η άνθηση της βιομηχανίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δημιουργεί ένα ερώτημα για το κατά πόσο θα προκαλέσει κρίση στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία ότι σχεδιάζουν να απαγορεύσουν τις πωλήσεις νέων οχημάτων βενζίνης και ντίζελ μέχρι το 2040  γεννούν δύο πολύ σημαντικά ερωτήματα για τη βιομηχανία πετρελαίου: Τα ηλεκτρικά οχήματα (EVs) θα  προκαλέσουν μείωση της ζήτησης του πετρελαίου καιεάν ναι, πότε θα γίνει αυτό;
Ανάμεσα σε αυτούς που προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι διευθυντικά στελέχη πετρελαϊκών κολοσσών.
Ο Ben van Beurden, Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Dutch Shell, δεν έκανε καμία προσπάθεια να κρύψει την πρόκληση που αντιμετωπίζει η βιομηχανία αυτή.
Για εκείνον οι εταιρείες θα πρέπει να επιλέγουν με μεγαλύτερη προσοχή τακοιτάσματα πετρελαίου που θα αναπτύξουν, με αυτά που έχουν το χαμηλό κόστος  και τη μεγαλύτερη παραγωγή να επιλέγονται προκειμένου η πετρελαϊκή βιομηχανία να παραμείνει ανταγωνιστική.
 «Πρέπει να αναπτύξουμε σχέδια με δεδομένο ότι η αγορά θα αρχίσει να παρουσιάζει κάμψη» λέει. «Πότε θα γίνει αυτό; Δεν το γνωρίζουμε. Αλλά αυτό θα συμβεί; Είμαστε βέβαιοι», συμπληρώνει.
 Ο ίδιος εκτιμά ότι η ζήτηση για ηλεκτρική αυτοκίνητα θα φτάσει σε σημείο αιχμής στα τέλη της δεκαετίας του 2020  με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν πιο επιθετικές πολιτικές για την προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή  που θα συνοδευτούν από την ανάπτυξη της τεχνολογίας κάτι που δεν συμβαίνει ακόμη.
Πολλοί στη βιομηχανία πετρελαίου ότι η μετάβαση θα διαρκέσει περισσότερο.
Η ExxonMobil αναμένει η ζήτηση πετρελαίου να συνεχίσει να αναπτύσσεται και στη δεκαετία του 2040, έστω και με χαμηλότερο ρυθμό.
Ποιο από αυτά τα σενάρια  θα γίνει πραγματικότητα θα εξαρτηθεί από μια σειρά από παράγοντες ανάμεσά τους με το μέλλον του αυτοκινήτου είναι το σημαντικότερο.
Τα επιβατικά οχήματα αντιστοιχούσαν στο 26% της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως για το 2015, ποσοστό μεγαλύτερο από την αεροπορία,τη ναυτιλία και τα πετροχημικά σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό ενέργειας (ΙΕΑ).
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που πτοκύπτει είναι ότι ενώ η ζήτηση αργού προβλέπεται να μειωθεί από σχεδόν 12% μεταξύ 2015 και 2040 στις πλούσιες χώρες του ΟΟΣΑ, είναι αναμενόμενο να αυξάνεται κατά 19% σε χώρες μη μέλη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την ΙΕΑ.
Μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου, 60% της ζήτησης θα προέρχονται από χώρες εκτός του ΟΟΣΑ.
Ο van Beurden, πιστεύει ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης θα αποδειχθεί πιο ανθεκτικός στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου η αγορά αυτοκινήτων παρουσιάζει έκρηξη.
«Η αλλαγή στα ηλεκτικά αυτοκίνητα δεν θα είναι εύκολη καθώς δεν υπάρξει η τεχνολογία και τα χρήματα που χρειάζονται για το σκοπό αυτό".
Με τη σειρά του Bob Dudley, Διευθύνων Σύμβουλος της BP, εκτιμά ότι, ενώ η άνοδος της ηλεκτοκίνησης είναι  «αναπόφευκτη», συμβατικά αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες.
«Προβλέπουμε ότι 100 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα θα είναι στο δρόμο από 2035. Ακόμα και αν ο αριθμός διπλασιαστεί στα 200 εκατ.  θα εξακολουθούν να υπάρχουν 2 δισ. συμβατικά οχήματα στο δρόμο».
Η πρόβλεψή του είναι παρόμοια με ένα τον περασμένο μήνα από την Goldman Sachs.
Επιπλέον η φθίνουσα ζήτηση πετρελαίου από τα αυτοκίνητα μπορεί να αντισταθμιστεί από την αύξηση των αερομεταφορών και βαριά μεταφορά εμπορευμάτων, τα οποία είναι δυσκολότερο να στραφούν σε εναλλακτικά καύσιμα.
Τα πετροχημικά προϊόντα θα είναι άλλη μια διαρκής πηγή ζήτησης.
«Ακόμη και όταν παλαιού τύπου καύσιμα αρχίζουν να χάσει μερίδιο αγοράς, η ιστορία μας λέει ότι η απόλυτη ζήτηση τους συνεχίζει να αυξάνεται,», δήλωσε ο Αμίν Νάσερ, Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Aramco, τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος την αύξηση του άνθρακα κατά τον 20ο αιώνα, αν και το μερίδιό του στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα μειώθηκε.
Ακόμη και έτσι οι πετρελαϊκοί κολοσσοί δεν είναι έτοιμοι να παρατήσουν τα όπλα. Όπως εξηγεί ο van Beurden «Κάθε χρόνο επενδύουμε μεταξύ 25 δισ. δολλάρια και 30 δισ..
Είμαστε μια εταιρία 280 δισ. δολλαρίων και δεκαετία μπορούμε να χτίσουμε μία νέα Shell και αυτό μας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης