Διεθνή

Παγκόσμια ανησυχία για το πολεμικό κλίμα ΗΠΑ - Β. Κορέας - Εκατέρωθεν απειλές για επίθεση - Πιέσεις στις διεθνείς αγορές

Παγκόσμια ανησυχία για το πολεμικό κλίμα ΗΠΑ - Β. Κορέας - Εκατέρωθεν απειλές για επίθεση - Πιέσεις στις διεθνείς αγορές
H Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι «εξετάζει προσεκτικά» ένα σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον της νήσου Γκουάμ του Ειρηνικού.
Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, καθώς το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης είναι πλέον ορατό.
Διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν, ότι μια επίθεση των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς του Donald Trump, ο οποίος θα επιχειρήσει να τραβήξει τα φώτα μακριά από το χάος που επικρατεί στον Λευκό Οίκο.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε  ότι «εξετάζει προσεκτικά» ένα σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον της νήσου Γκουάμ του Ειρηνικού, που αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι οποιαδήποτε απειλή εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών θα αντιμετωπιστεί με "φωτιά και οργή".
Εκπρόσωπος του Λαϊκού Στρατού της Κορέας δήλωσε μέσω του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA ότι το πρόγραμμα επίθεσης θα "τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή με πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο" μόλις λάβει την απόφαση ο ηγέτης της χώρας Kim Yong Un.
Σε άλλη δήλωση που αποδίδεται σε διαφορετικό εκπρόσωπο του στρατού, η Βόρεια Κορέα δήλωσε επίσης ότι μπορεί να εκτελέσει μια επίθεση για προληπτικούς λόγους εάν οι ΗΠΑ εκδηλώσουν σημάδια πρόκλησης.

Οι προειδοποιήσεις Trump

"Η Βόρειος Κορέα αν δε σταματήσει τις απειλές προς τις ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσει πυρ και μανία όπως ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ στο παρελθόν», δήλωσε ο Trump την Τρίτη 8 Αυγούστου 2018, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς την ηγεσία της ασιατικής χώρας.
Η δήλωση του Trump έρχεται τρεις ημέρες μετά την ομόφωνη ψήφιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ, ως απάντηση στις τελευταίες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.
"Μετά από πολλά χρόνια αποτυχίας, οι χώρες συζητάνε μαζί για να αντιμετωπίσουν τελικά τους κινδύνους που θέτει η Βόρεια Κορέα", δήλωσε ο Trump την Τρίτη το πρωί, προσθέτοντας ότι "πρέπει να είμαστε σκληροί και αποφασιστικοί!"
Νωρίτερα, ο Trump εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη "συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας" με τις ΗΠΑ εναντίον της Βόρειας Κορέας υιοθετώντας το ψήφισμα με στόχο τις βασικές εξαγωγές της Βόρειας Κορέας.
Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα πιέσει για την αποπυρηνικοποίηση και τον αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας, ενώ πραγματοποιεί κοινές ασκήσεις με τους συμμάχους της στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.
Οι ΗΠΑ αναθεωρούν επίσης το μέγεθος των πυραύλων που μπορεί να αποκτήσει η Νότια Κορέα καθώς και την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της.
"Υπάρχει σήμερα ένα όριο για το μέγεθος των πυραύλων που μπορεί να έχει η Νότια Κορέα και ναι, είναι ένα θέμα που εξετάζεται ενεργά ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Jeff Davis,.
"Θα σας πω ότι θα κάνουμε οτιδήποτε προάγει τις αμυντικές δυνατότητες της Νότιας Κορέας και σίγουρα έχουμε δει την αλλαγή της συμμαχίας μας και την προσαρμογή της με την πάροδο του χρόνου", δήλωσε ο Davis.
Η δήλωση του Πενταγώνου ήρθε μετά από το αίτημα της Σεούλ να αυξηθεί το όριο των ωφέλιμων φορτίων στα 1.000 κιλά, που εκφράστηκε από τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας Moon Jae-in κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Trump.
Στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις και η Μόσχα
Η ανάφλεξη στην κορεατική χερσόνησο και οι απειλές του Κιμ προκαλούν ανησυχίες σε πολλές πρωτεύουσες ανάμεσά τους και τη Μόσχα. 
Ο πρεσβευτής της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζιγια, απηύθυνε έκκληση να υπάρξει διάλογος για να αποκλιμακωθεί η ένταση.
«Μια στρατιωτική λύση δεν αποτελεί επιλογή σε καμιά περίπτωση», τόνισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.
«Η σθεναρή επιθυμία μας είναι οι ΗΠΑ να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να απόσχουν από κάθε κίνηση που θα προκαλούσε κάποιο άλλο μέρος να προχωρήσει σε ενέργειες που θα ήσαν επικίνδυνες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ανησυχία και στις αγορές - Στο «κόκκινο» η Wall Street
Η απειλή της Βόρειας Κορέας για επίθεση στη νήσο Γκουάμ, ως απάντηση στις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, προκαλεί πιέσεις στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να στρέφονται στον χρυσό.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,73%, με σχεδόν όλους τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να τερματίζουν σε αρνητικό έδαφος.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX «βούλιαξε» κατά 1,15%, στις 12.150,50 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,61% στις 7.496,50 μονάδες, ενώ στο Παρίσι, ο CAC 40 σημείωσε «βουτιά» 1,42% και έκλεισε στις 5.145,00 μονάδες.
Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, η Wall Street άνοιξε με απώλειες, εν μέσω της αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα.
Έτσι, περί τις 16:35, ο Dow Jones Industrial average υποχωρούσε κατά 0,15%, στις 22.017,68 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 0,29% και κινείτο στις 2.467,62 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείτο κατά 0,69% χαμηλότερα, στις 6.326,78 μονάδες.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό, αναζητώντας ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.
Η τιμή του χρυσού ενισχύεται 1,3% στα 1.278 δολ/ουγγιά.
Νωρίτερα, στις αγορές της Ασίας, ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο έκλεισε με πτώση 0,33% στις 19.963 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτασε να υποχωρεί 1,4%.
Πτώση 0,4% σημείωσε ο δέικτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στις 27.757,09 μονάδες.

ΗΠΑ: Η νήσος Γκουάμ είναι προστατευμένη από την απειλή της Β. Κορέας

Την πεποίθησή της ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι σε θέση να προστατεύσουν την νήσο Γκουάμ από μία ενεδεχόμενη πυρηνική επίθεση της Βόρειας Κορέας, εξέφρασε σήμερα (9/8) η εκπρόσωπος του αμερικανικού Κογκρέσου στην περιοχή, Madeleine Z. Bordallo, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών αυξάνονται συνεχώς τις τελευταίες ώρες.
Αναλυτικότερα, η Bordallo δήλωσε ότι «το Γκουάμ παραμένει ασφαλές και είμαι σίγουρη για την ικανότητα των αμερικανικών δυνάμεων να προστατεύσουν το νησί και τους συμμάχους μας στην περιοχή», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «βαθιά ανησυχητική» την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας.
Παράλληλα, κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump να δείξει «σταθερή ηγεσία» και να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα ώστε να εξαλείψει τις εντάσεις και να αποτρέψει την Πιονγιάνγκ από το να προχωρήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Τα σχόλια της εκπροσώπου του Κογκρέσσου έρχονται λίγες ώρες μετά τη δήλωση από πλευράς Πιονγιάνγκ ότι εξετάζει προσεκτικά ένα σχέδιο μέσω του οποίου θα μπορούσε να πλήξει τη νήσο Γκουάμ, όπου βρίσκεται μία αμερικανική βάση.
Νωρίτερα, ο Trump είχε απειλήσει τη Βόρεια Κορέα ότι θα έρθει αντιμέτωπη με «φωτιά και μανία» εάν συνεχίσει τις απειλές.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην νήσο Guam

Τα καλά νέα για την νήσο Guam είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν από το 2015 μια αντι-βαλλιστική συστοιχία πυραύλων THAAD στο νησί του Ειρηνικού.
Στην πραγματικότητα ήταν η πρώτη μόνιμη εγκατάσταση του συστήματος THAAD εκτός των ΗΠΑ.
Στην αμερικανική επικράτεια του Guam στο δυτικό Ειρηνικό, βρίσκεται η Task Force Talon, η μόνη αναπτυσσόμενη και ενεργή συστοιχεία THAAD στον κόσμο.
Πρόκειται για τη νεότερη τεχνολογικά πυραυλική άμυνα στον κόσμο που μπορεί να παρακολουθήσει πυραύλους στο χαμηλότερο επίπεδο αλά και στην ανώτερη ατμόσφαιρα με το εξαιρετικά ισχυρό ραντάρ X-Band μεγάλης εμβέλειας που υπερασπίζεται το αμερικανικό έδαφος και αμερικανούς πολίτες στο Guam.
Εξίσου σημαντική είναι η Task Force Talon που περιλαμβάι βομβαρδισμικά Β-52 που αναπτύσσονται στη βάση πολεμικής αεροπορίας Anderson και σε υποθαλάσσιο λιμάνι των Η.Π.Α. καθώς και στη μεγαλύτερη αμερικανική αποθήκη καυσίμων και πολεμοφοδίων στον Ειρηνικό.
Τον περασμένο μήνα, η μοίρα B-52 από το Guam χρησιμοποιήθηκε σε πτήσεις για τα διεθνώς αμφισβητούμενα τεχνητά κινεζικά νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Αυτή η μοίρα έχει επίσης πετάξει πάνω από την ζώνη DMZ προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα στο παρελθόν.
Η Force Talon στο Guam θεωρείται στρατηγικής σημασίας  για τις ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Σε ετοιμότητα η αμερικανική βάση Pearl Harbor στην Χαβάη

Σε ετοιμότητα φαίνεται ότι βρίσκονται οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό καθώς έχει πλήρως ενεργοποιηθεί η αεροπορική Βάση Pearl Harbor στην Χαβάη
Δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β-1Β των ΗΠΑ, προσχώρησαν στις αντίστοιχες διμερείς στην βάση του Peral Harbor στις 7 Αυγούστου με στόχο την Βόρειο Κορέα.
Να σημειωθεί ότι τα αεροσκάφη B-1B προέρχονται από την Ellsworth Air Force Base στην Νότια Ντακότα που θεωρείται από τις ισχυρότερες στις ΗΠΑ.
Τα Β-1Β ήδη έχουν πραγματοποιήσει πτήσεις στον Ειρηνικό, στην νήσο Guam και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κορέας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης