Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις Αιγύπτου – Ρωσίας για τον πυρηνικό σταθμό El Dabaa

Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις Αιγύπτου – Ρωσίας για τον πυρηνικό σταθμό El Dabaa
Oι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία χορήγησης δανείου ύψους 25 δισ. δολαρίων με επιτόκιο 3% από τη Ρωσία στην Αίγυπτο, το οποίο θα καλύψει περίπου το 85% του κόστους κατασκευής.
Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Αιγύπτου και Ρωσίας για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής El Dabaa κοντά στο Ελ Αλαμέιν των ακτών της Μεσογείου συνολικής ισχύος 4,8 GW.
Όπως έκανε γνωστό ο Αιγύπτιος υπουργός Ηλεκτρισμού, Μοχάμεντ Σάκερ, οι δύο από τις τέσσερις βασικές συμφωνίες έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο της Αιγύπτου και το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο και απομένει η έγκριση των άλλων δύο από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.
Σημείωσε δε, ότι υπήρξε μεγάλη πρόοδος με τη συμμετοχή διεθνών συμβούλων, για την αναθεώρηση των τεχνικών και νομικών πτυχών των συμφωνιών.
Όπως είπε, σε έξι μήνες από σήμερα θα αρχίσει ο καθαρισμός και οι χωματουργικές εργασίες στην έκταση, όπου θα κατασκευαστεί ο πυρηνικός σταθμός, τονίζοντας ότι ο ανάδοχος του έργου, η κρατική ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, θα κατασκευάσει στη χώρα «πυρηνικό εργοστάσιο τρίτης γενιάς, με το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας και προστασίας».
Η διακυβερνητική συμφωνία Αιγύπτου-Ρωσίας για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της αφρικανικής χώρας με τέσσερις μονάδες ισχύος 1,2 GW η κάθε μία υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2015.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία χορήγησης δανείου ύψους 25 δισ. δολαρίων με επιτόκιο 3% από τη Ρωσία στην Αίγυπτο, το οποίο θα καλύψει περίπου το 85% του κόστους κατασκευής.
Η αιγυπτιακή πλευρά θα πρέπει να συγκεντρώσει το υπόλοιπο ποσό από ιδιώτες επενδυτές.
Η αφρικανική χώρα θα ξεκινήσει την αποπληρωμή του δανείου τον Οκτώβριο του 2029.
Το έργο θα υλοποιηθεί εντός 12 ετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης