Διεθνή

Ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ, Τουρκίας και ψευδοκράτους επιδιώκουν οι τουρκοκύπριοι

Ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ, Τουρκίας και ψευδοκράτους επιδιώκουν οι τουρκοκύπριοι
Ο Ατούν κατηγόρησε την  «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι  δεν είναι διατεθειμένη μοιραστεί  το φυσικό της  αέριο με τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και την Τουρκία.
Βήματα προκειμένου να υπάρξει μια ενεργειακή συνεργασία μεταξύ κατεχομένων-Τουρκίας-Ισραήλ εξετάζει ο «υπουργός»  Ενέργειας και Οικονομικών του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν.
Όπως μεταδίδει το sigmalive, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα  Diyalog (Διάλογος), ο κ. Ατούν ανακοίνωσε επιπλέον, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα μέσω υποβρύχιων καλωδίων.
Ο τουρκοκύπριος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στις ερευνητικές δραστηριότητες του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Καρπασίας και υποστήριξε, πως υπήρξαν σημαντικά  βήματα.
Τόνισε, επίσης, ότι μετά την ανακοίνωση των «επίσημων αποτελεσμάτων» από τις «δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου» σε 3 μήνες, θα φτάσει στο νησί μια πλατφόρμα, προκειμένου να πραγματοποιήσει γεώτρηση.
Σχετικά με το θέμα μεταφοράς του φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω κυπριακής ΑΟΖ και Τουρκίας, μίλησε για κατασκευή σταθμού υγροποίησης στο λιμάνι Τσεϊχάν.
Για την ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-κατεχομένων είπε, πως το έργο θα ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια και αναμένεται να κοστίσει 450 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Ατούν κατηγόρησε την  «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ότι  δεν είναι διατεθειμένη μοιραστεί  το φυσικό της  αέριο με τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και την Τουρκία.
«Δεν είναι μόνο το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνείται να παραχωρήσει δικαιώματα στους τουρκοκυπρίους, αλλά αγνοεί και τα δικαιώματα της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά.
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά ενεργεί σαν να είναι μόνη στην περιοχή της Μεσογείου.
Δεν δέχεται να διαμοιραστεί το φυσικό αέριο με τους Τουρκοκύπριους.
Λένε “θα σας δώσουμε το μερίδιό σας μετά τη λύση”, αλλά δεν λένε πόσο θα είναι», ισχυρίστηκε ο Ατούν, που κατηγόρησε επιπλέον την ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι έχει στόχο να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή.
Αυξάνοντας την προκλητικότητά του είπε ότι:
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2,2 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου γύρω από την Κύπρο.
Αδιαφορώντας για τα πάντα, θα κάνουμε γεωτρήσεις και θα πάρουμε την θέση που μας αξίζει στις πηγές φυσικού αερίου.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Αλμπαϊράκ, συμφωνήσαμε ότι μέσα στους επόμενους 6 μήνες, ένα χρόνο το αργότερο,  μετά την ενοικίαση της πλατφόρμας από την TPAO, θα είμαστε σε θέση να φτάσουμε στα αποθέματα φυσικού αερίου.
Είναι πολύ σημαντικό για μας σήμερα ως ΤΔΒΚ να προστατεύσουμε τα δικαιώματα φυσικού αερίου, γιατί είναι πολύ σημαντικό για μας να αξιοποιήσουμε τα αποθέματα αυτά για εμπορικές δραστηριότητες», κατέληξε ο  Ατούν.

Αρχική δημοσίευση: 2/8/2017 11:59

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης