Διεθνή

Εντολή Πούτιν για την απέλαση 755 Αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία

Εντολή Πούτιν για την απέλαση 755 Αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία
«Πρέπει να δείξουμε, ότι δεν θα αφήνουμε τα πάντα χωρίς απάντηση» τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε γνωστό ότι 755 Αμερικανοί διπλωμάτες θα απελαθούν την 1η Σεπτεμβρίου από τη χώρα, κλιμακώνοντας έτσι τις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον.
Αν και οι απελάσεις είχαν γίνει γνωστές από τις προηγούμενες ημέρες, η δήλωση του Ρώσου Προέδρου ήταν αυτή που επιβεβαίωσε τον μεγάλο αριθμό Αμερικανών διπλωματών που εμπλέκονται.
Σε συνέντευξή του ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η υπομονή της Ρωσίας για βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ έχει εξαντληθεί.
Αυτή η κίνηση είναι απάντηση στο νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε -με συντριπτική πλειοψηφία- νέες κυρώσεις για τη Ρωσία.
«Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι- διπλωμάτες και τεχνικό προσωπικό- εργάζονταν και εργάζονται» στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στη Ρωσία, τόνισε ο Πούτιν και συμπλήρωσε ότι «755 άνθρωποι πρέπει να διακόψουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία».
Με τις περικοπές αυτές ο αριθμός του προσωπικού στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές θα βρίσκεται πλέον στο ίδιο επίπεδο με εκείνον των ρωσικών διπλωματικών αποστολών στις ΗΠΑ.
«Πρέπει να δείξουμε, ότι δεν θα αφήνουμε τα πάντα χωρίς απάντηση» τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Κατόπιν εξήγησε, γιατί η Ρωσία αντέδρασε στο νομοσχέδιο με τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας:
«Η αμερικανική πλευρά για μια ακόμη φορά έκανε απρόκλητα, που είναι πολύ σημαντικό, ένα βήμα προς την επιδείνωση των ρωσο- αμερικανικών σχέσεων.
Με παράνομες κυρώσεις, με μια απόπειρα να επηρεάσει άλλες χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών χώρες συμμάχους που ενδιαφέρονται στην ανάπτυξη και διατήρηση των σχέσεων με τη Ρωσία» κατέληξε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.
Εξάλλου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία ενδέχεται να λάβει περαιτέρω μέτρα σε βάρος των ΗΠΑ, όχι όμως την παρούσα χρονική στιγμή.
«Είμαι αντίθετος να γίνει από σήμερα» υπογράμμισε.

Η Μόσχα θα απαντήσει σε κάθε νέα κύρωση των ΗΠΑ

Η ρωσική κυβέρνηση θα απαντήσει «με ισοδύναμο τρόπο» σε κάθε νέα κύρωση των ΗΠΑ, προειδοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ, τρεις ημέρες μετά την ψήφιση από το αμερικανικό Κογκρέσο νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
«Εάν η αμερικανική πλευρά αποφασίσει να προχωρήσει προς την… επιδείνωση, εμείς θα απαντήσουμε με ισοδύναμο τρόπο» δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι θα υπογράψει το κείμενο ενίσχυσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, το οποίο ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη και η Γερουσία την Πέμπτη, σε κάθε περίπτωση σχεδόν ομόφωνα.
Για τον Σεργκέι Ριαμπκόφ, αυτό το νομοσχέδιο, που είναι «απόλυτα περίεργο και απαράδεκτο» είναι «η τελευταία σταγόνα» στο ποτήρι.
Εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να το πάνε παραπέρα, «εμείς θα απαντήσουμε» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός.
Ερωτηθείς σχετικά με το είδος της απάντησης, ο Σεργκέι Ριαμπκόφ επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «μια πλούσια εργαλειοθήκη» όμως αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
«Εμείς δεν παίζουμε» τόνισε και πρόσθεσε ότι «είμαστε άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με πολύ σοβαρό τρόπο και πολύ υπεύθυνα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «τείνει χείρα» προς τις ΗΠΑ διότι εύχεται πως οι δύο χώρες συνεργάζονται κι ελπίζει επίσης ότι «κάποιος, από την άλλη πλευρά, περιλαμβανομένου του Προέδρου Τραμπ όπως και άλλων, θα δει την ευκαιρία να πάρει έναν διαφορετικό δρόμο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης