Διεθνή

Διαβήματα της Λευκωσίας στην Ουάσιγκτον για την NAVTEX στην Κυπριακή ΑΟΖ

Διαβήματα της Λευκωσίας στην Ουάσιγκτον για την NAVTEX στην Κυπριακή ΑΟΖ
Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για τη δραστηριοποίηση πλοίου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή, όπως αναφέρεται στην οδηγία.
Από τις 15:00 σήμερα (31/7) Δευτέρας μέχρι μεσάνυχτα της ίδιας μέρας έχει δεσμεύσει περιοχή μεταξύ των τεμαχίων 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ η Τουρκία, για τη δραστηριοποίηση πλοίου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή, όπως αναφέρεται στην οδηγία.
Άγνοια έχει δηλώσει για το θέμα η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, ενώ εντός της ημέρας η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να προβεί σε διαβήματα προς την Ουάσιγκτον, κάτι που δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει το θέμα, εκφράζοντας παράλληλα έκπληξη για την τουρκική NAVTEX.
«Μας έχει εκπλήξει ότι η τουρκική NAVTEX αναφέρεται και σε συμμετοχή αμερικανικού πολεμικού σκάφους, για αυτό έχουμε αποταθεί από χθες στην Αμερικανίδα Πρέσβειρα, που δεν γνώριζε, θα πληφορείτο και θα μας έλεγε.
Θα ακολουθήσουν τη Δευτέρα διαβήματα προς Ουάσιγκτον», ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.
Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεσμεύει τμήματα εντός των οικοπέδων της κυπριακή ΑΟΖ, για ανάλογες δραστηριότητες.
Η κίνηση της Τουρκίας εντάσσεται στα παιχνίδια δημιουργίας εντυπώσεων, εκτιμά η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία δεν ανησυχεί και αναφέρει, ότι έχει εκδοθεί anti NAVTEX, ενώ τονίζει ότι όλες οι κινήσεις εξετάζονται και μελετώνται.
Επισημαίνεται ότι αν επρόκειτο για καθαρά αμερικανική άσκηση, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείας θα είχαν επικοινωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι επί της ουσίας η Τουρκία ρυμούλκησε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια τέτοια διαδικασία.
Αναμένεται πλέον, η διόρθωση του λάθους, κάτι που εξάλλου είχε γίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Στην Κύπρο και η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας

Εξάλλου σήμερα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο η υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Roberta Pinotti, ύστερα από πρόσκληση του κύπριου υπουργού Άμυνας Χριστόφορου Φωκαΐδη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΜ, η κυρία Pinotti θα τύχει επίσημης υποδοχής από τον υπουργό Άμυνας Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ, ενώ θα γίνει δεκτή και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης