Διεθνή

Το ΔΝΤ θα λάβει στήριξη 340 δισεκ. δολ από 25 μέλη για να διατηρήσει τη δανειοδοτική ικανότητα του

tags :
Το ΔΝΤ θα λάβει στήριξη 340 δισεκ. δολ από 25 μέλη για να διατηρήσει τη δανειοδοτική ικανότητα του
Οι πόροι αυτοί θα συνεχίσουν να χρησιμεύσουν ως τρίτη γραμμή άμυνας…
Τα κράτη μέλη του ΔΝΤ δεσμεύτηκαν να διαθέτουν 340 δισεκ. δολάρια με διμερή δάνεια μέχρι τα τέλη του 2020 ώστε το Ταμείο να διατηρήσει την δανειοδοτική του ικανότητα.
Η πρόσβαση σε διμερή δανεισμό θα διέπεται από ένα νέο πλαίσιο που εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ τον Αύγουστο του 2016
Οι πόροι αυτοί θα συνεχίσουν να χρησιμεύσουν ως τρίτη γραμμή άμυνας…
Συνολικά 25 μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έχουν χορηγήσει συνολικά SDR 243 δισεκ ή 340 δισεκ. δολάρια  στο πλαίσιο διμερών δανείων μέχρι τα τέλη του 2020.
Καλωσορίζοντας αυτές τις δεσμεύσεις, η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, δήλωσε:
«Οι δεσμεύσεις αυτές θα διατηρήσουν τη συνολική δανειοδοτική ικανότητα του ΔΝΤ και θα παρέχουν εμπιστοσύνη ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις ανάγκες των μελών του.
Με παρηγορεί το γεγονός ότι τόσοι πολλοί χώρες έχουν δεσμευτεί  και θα ενθαρρύνουν και άλλες χώρες να συμμετάσχουν σε αυτήν την σημαντική διεθνή προσπάθεια συνεργασίας»
Η πρόσβαση στο διμερή δανεισμό θα διέπεται από ένα νέο πλαίσιο που εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ τον Αύγουστο του 2016 αντικαθιστώντας το νομοθετικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε το 2012, όταν, για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των μελών αποφάσισε να συμπληρώσει τους πόρους του ΔΝΤ μέσω διμερών συμφωνιών δανεισμού.
Υπάρχουν επί του παρόντος 35 συμφωνίες με τους πιστωτές στο πλαίσιο των συμφωνιών δανεισμού του 2012 για ένα σύνολο SDR 282 δισεκ. ή 393 δισεκ. δολάρια.
Οι συμφωνίες αυτές, λήγουν στις 12 Οκτωβρίου του 2016 δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αλλά έχουν διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο ως τρίτη γραμμή άμυνας, στο πλαίσιο των Νέων Συμφωνιών Δανεισμού (ΝΑΒ), διασφαλίζοντας ότι το ΔΝΤ έχει επαρκείς πόρους για την κάλυψη δυνητικών αναγκών.
Το νέο πλαίσιο διατηρεί τις βασικές λεπτομέρειες του υφιστάμενου πλαισίου δανεισμού και περιλαμβάνει ένα νέο πολυμερές σύστημα διάρθρωσης των δικαιωμάτων ψήφου.
Δίνει στους πιστωτές επίσημο λόγο σε οποιαδήποτε μελλοντική ενεργοποίηση των διμερών συμφωνιών δανεισμού.
Οι νέες συμφωνίες θα έχουν μια κοινή μέγιστη διάρκεια έως τα τέλη του 2020, με αρχική διάρκεια έως το τέλος του 2019 με δυνατότητα επέκτασης για ένα επιπλέον έτος με την συγκατάθεση των πιστωτών.

Αναδημοσίευση από το www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης