Διεθνή

Χριστοδουλίδης: Δεν θα κάνουμε τη χάρη στην Τουρκία να προκαλέσουμε ένταση

Χριστοδουλίδης: Δεν θα κάνουμε τη χάρη στην Τουρκία να προκαλέσουμε ένταση
«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να έχει μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα ενεργειακά ζητήματα.
Τις ευχαριστίες όλων των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου προς την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τη συνεισφορά τους στις προσπάθειες προς την επίλυση του Κυπριακού μετέφερε μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου σήμερα (18/7) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική την κατ' ιδίαν συνάντηση Κασουλίδη-Κοτζιά, η οποία θα ακολουθούσε του Εθνικού Συμβουλίου και ενημέρωσε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης θα συζητηθούν πολύ συγκεκριμένα μέτρα σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.
Όσον αφορά στα ενεργειακά, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα κάνουμε τη χάρη στην Τουρκία να δημιουργήσουμε κρίση και ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να έχει μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα».
Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:
«Η Τουρκία θα πρέπει πολύ συγκεκριμένα να κινηθεί στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, για να μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα ώθησης, ενίσχυσης της ευρωπαϊκής της προοπτικής.
Εκ μέρους των μελών του Εθνικού Συμβουλίου να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για τη στήριξη που προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια των διεργασιών στο Κραν Μοντανά για τη Διάσκεψη για την Κύπρο.
Αυτό είναι το κύριο μήνυμα από τη σημερινή συνάντηση σε συνέχεια  της ενημέρωσης που προέβη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για όλα όσα έγιναν στην Ελβετία.
Από κει και πέρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον κ. Κασουλίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν πολύ συγκεκριμένα μέτρα για την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού.  
Για όλα αυτά έγινε μια πρώτη συζήτηση στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Κοτζιά που προηγήθηκε της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.
Επίσης, να αναφέρω ότι ο Πρόεδρος είχε 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της οποίας την ενημέρωσε λεπτομερώς για όλα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά, για το πώς βλέπουμε τη συνέχεια της προσπάθειας, για τις διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με τα ευρωτουρκικά.  
Αυτές οι επικοινωνίες με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με Προέδρους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες».
Ερωτηθείς αν η Λευκωσία είναι έτοιμη να ζητήσει επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ο εκπρόσωπος είπε ότι «καταρχήν είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών όταν δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα.
Δεν οδηγηθήκαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο, τη στάση της Τουρκίας στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων που δεν είχε απολύτως καμιά σχέση με το πλαίσιο που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο συγκεκριμένο θέμα.
Από κει και πέρα εκείνο που προκύπτει σε σχέση με τα ευρωτουρκικά είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει κινήσεις στο Κυπριακό για να μπορεί να δοθεί και ώθηση στην ευρωπαϊκή της πορεία και όχι το αντίθετο, δηλαδή να δοθούν ανταλλάγματα στην Τουρκία, στην ευρωπαϊκή της προοπτική, για να δώσει στο Κυπριακό.
Αυτό είναι κάτι ξεκάθαρο που προκύπτει και από τις συνομιλίες του Προέδρου που γίνονται αυτές τις μέρες αλλά και προηγουμένως, ακόμη και πριν τη διάσκεψη στην Ελβετία».
Ερωτηθείς πώς θα γίνουν κινήσεις στο Κυπριακό για να διαπιστωθεί αν είναι όντως κινήσεις και όχι απλώς μια ρητορική, ο εκπρόσωπος απάντησε «μέσα από τις συγκεκριμένες προτάσεις της Τουρκίας που δεν μπορούν να είναι αυτές που έχουν ακουστεί στο Κραν Μοντανά.
Αυτές που έχουν ακουστεί στη Διάσκεψη για την Κύπρο δεν μπορούν να οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού.
Άρα, η Τουρκία θα πρέπει πολύ συγκεκριμένα στο θέμα αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων να κινηθεί για να μπορεί να εξεταστεί και η δυνατότητα ώθησης, ενίσχυσης της ευρωπαϊκής της προοπτικής».
Σε ερώτηση αν αυτό θα μπορούσε να διαφανεί με δημόσια δήλωση της Τουρκίας ή αν όταν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «όταν η Τουρκία είναι έτοιμη να αλλάξει τις θέσεις που έθεσε στο Κραν Μοντανά.
Δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή, αντιλαμβάνεστε ότι γίνεται μια ανασκόπηση της διαμορφωθείσας κατάστασης.
Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να δοθεί η πλήρης εικόνα των όλων όσων έγιναν στην Ελβετία και πιο συγκεκριμένα το τι ήταν εκείνο που δεν επέτρεψε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα και ακολούθως θα δούμε πώς δημιουργούνται προοπτικές για να μπορεί να επαναρχίσει μια συζήτηση που θα έχει θετικά αποτελέσματα.
Αλλά, λαμβάνοντας υπόψη τον λόγο που δεν είχαμε αποτέλεσμα στο Κραν Μοντανά, ότι αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την Τουρκία».
Κληθείς να σχολιάσει την έκδοση νέας παράνομης navtex από πλευράς Τουρκίας, ο εκπρόσωπος είπε ότι «είναι η προσφιλής τακτική της Άγκυρας όπως τη βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια, από το 2011 όταν ξεκίνησαν πιο συγκεκριμένες δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της.
Αμέσως μετά την έκδοση της οδηγίας προς τους ναυτιλομένους έχουμε προχωρήσει στην έκδοση οδηγίας που ακυρώνουμε αυτό που επιχείρησε η Τουρκία να κάνει.
Την ίδια στιγμή έχουμε ήδη προβεί σε ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο.
Συνεχίζουμε να έχουμε την ίδια προσέγγιση.
Δεν θα κάνουμε τη χάρη στην Τουρκία να δημιουργήσουμε σε ένα δημόσιο επίπεδο μια κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δεν υφίσταται.
Οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11 συνεχίζονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και η δική μας προσέγγιση συνοψίζεται στη σοβαρότητα, την ψυχραιμία και στα λίγα λόγια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης