Διεθνή

G20: Το τελικό ανακοινωθέν - Ναι στο διεθνές εμπόριο, όχι στο Κλίμα είπαν οι ΗΠΑ

G20: Το τελικό ανακοινωθέν - Ναι στο διεθνές εμπόριο, όχι στο Κλίμα είπαν οι ΗΠΑ
Εγιναν οι απαραίτητες υποχωρήσεις ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές για το διεθνές εμπόριο με τις ΗΠΑ να υποχωρούν σημαντικά
upd Λευκός καπνός βγήκε από τη Σύνοδο των G20 στο Αμβούργο καθώς σύμφωνα με πηγές από τη γαλλική και γερμανική πλευρά οι 20 ηγέτες συμφώνησαν στο περιεχόμενο του κοινού, τελικού ανακοινωθέντος για την λήξη της συνόδου.
Όπως φαίνεται έγιναν οι απαραίτητες υποχωρήσεις ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές για το διεθνές εμπόριο με τις ΗΠΑ να υποχωρούν σημαντικά ενώ ανοικτό παραμένει το ζήτημα για το κλίμα όπου ο πρόεδρος Trump εμφανίζεται αδιάλλακτος καθώς επιμένει να υπάρχει αναφορά για τα ορυκτά καύσιμα στο ανακοινωθέν.
Συγκεκριμένα, οι ηγέτες του 20 οικονομικά ισχυρότερων κρατών αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν ότι συμφώνησαν στο ζήτημα του κλίματος, ενώ υπάρχει ως υποσημείωση ότι «οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού το 2015».
Παράλληλα, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ «θα προσπαθήσουν να συνεργαστούν στενά με άλλες χώρες προκειμένου να τους βοηθήσουν στην πρόσβαση και χρησιμοποίηση πιο καθαρών και αποτελεσματικών ορυκτών καυσίμων, καθώς και στην ανάπτυξη ανανεώσιμων και άλλων πηγών ενέργειας».
Έτσι, στο τελικό κείμενο θα αποτυπώνονται οι θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών χωριστά από των υπολοίπων 19 κρατών, γεγονός που αποδεικνύει τη διαφοροποίηση της Ουάσιγκτον και τον αναγκαίο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε, ώστε να αποτραπεί το καθολικό ναυάγιο.
Σε ότι αφορά το διεθνές εμπόριο ο πρόεδρος Trump συμβιβάστηκε με τις προθέσεις των υπόλοιπων 18 χωρών και της ΕΕ αναγνωρίζοντας τόσο το ελεύθερο εμπόριο, όσο και κάποιες καίριες μορφές εμπορικού προστατευτισμού.
Οι ηγέτες της G20 στην διάσκεψη του Αμβούργου, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν «να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων όλων των μορφών μη δίκαιης εμπορικής πρακτικής».
Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσε και η γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της, για τη συμφωνία στην G20 σχετικά με τις ανοιχτές αγορές και την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού.

Τι αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν

Το τελικό ανακοινωθέν που υπογράφουν και οι 20 ισχυροί του πλανητη αναφέρεται στη μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.
Επήλθε συμφωνία για το σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες, τη δέσμευση για την βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης κι επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Σε οτι αφορά τη Συμφωνία για το Κλίμα οι ηγέτες των χωρών-μελών της ομάδας G20 πλην των ΗΠΑ, συμφωνησαν οτι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη, ενω οι ΗΠΑ συμφωνησαν να συνεργαστούν με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.
www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης