Διεθνή

Κύπρος: Δημοσιεύματα συνδέουν την Διάσκεψη για το Κυπριακό με τον αγωγό Ισραήλ - Τουρκίας

Κύπρος: Δημοσιεύματα συνδέουν την Διάσκεψη για το Κυπριακό με τον αγωγό Ισραήλ - Τουρκίας
Δημοσίευμα του American Voice γραμμένο στην τουρκική γλώσσα αναφέρει, ότι Άγκυρα και Τελ Αβίβ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν.
Προσπάθεια διασύνδεσης της Διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας με την προοπτική ενεργειακής συνεργασίας Ισραήλ-Τουρκίας επιχειρούν αμερικανικά δημοσιεύματα, σημειώνοντας πως μια επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα διευκολύνει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δυο χωρών, μεταδίδει το sigmalive.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, δημοσίευμα του American Voice γραμμένο στην τουρκική γλώσσα αναφέρει, ότι Άγκυρα και Τελ Αβίβ θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν.
Σε δηλώσεις του ο πρώην πρέσβης Unal Cevikoz, ο οποίος είναι πλέον  επικεφαλής της του Πολιτικού Κέντρου της Άγκυρας (Ankara Policy Center), αναφέρει πως το βασικό ζήτημα είναι η διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία μέσω των χωρικών υδάτων της Κύπρου.
Εάν το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, αναφέρει το δημοσίευμα, η κατασκευή του αγωγού θα παραμείνει ένα ερωτηματικό.
Ο τουρκο-ισραηλινός αγωγός αποτελεί μέρος των επιδιώξεων του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Τουρκία σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, όπου εκτός από το οικονομικό όφελος των τελών διέλευσης, θα μπορεί να μετατρέψει την Τουρκία σε ένα από τους ισχυρότερους ενεργειακούς παράγοντες της περιοχής.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαιράκ και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνομιλεί σχεδόν επί καθημερινής βάσεως με Ισραηλινούς αξιωματούχους μέσω… WhatsApp.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η επιδίωξη της Άγκυρας να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο, ενδεχομένως να της επιτρέψουν να προβεί σε κάποιες παραχωρήσεις, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις.
Στο ίδιο δημοσίευμα, ο ειδικός σε θέματα Ανατολικής Μεσογείου και μέλος της επενδυτικής εταιρείας της Τουρκίας TSKB, Μιχάτ Ρεντέ, επισημαίνει ότι η συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών στην ισραηλινή ΑΟΖ και η ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο περιφερειακών συμμάχων (Άγκυρας-Τελ Αβίβ), θα μπορούσε να είναι μια αμοιβαία ελκυστική στρατηγική.
«Χάρη στη δύναμη της Ουάσιγκτον, δεν υπάρχει καμία ανάγκη για τους Έλληνες Κυπρίους», σημειώνεται χαρακτηριστικά
Ωστόσο, αναφέρει καταληκτικά το δημοσίευμα, η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιτίθεται στην διέλευση αγωγών, χωρίς να υπάρξει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και των χωρικών υδάτων της.
«Αυτό σημαίνει, ότι οι εταιρείες που θα κατασκευάσουν τον αγωγό, θα ήθελαν αποφύγουν τις μεγάλες διεθνείς υποθέσεις» αναφέρει και συμπληρώνει ότι «σχετικά με τους ενεργειακούς στόχους της Άγκυρας, αυτό εξαρτάται από την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών επανένωσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης