Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα πρόκληση του "Barbaros" - Με ενημερωτικά φυλλάδια σε Ελληνοκύπριους αλιείς για τις τουρκικές έρευνες

Νέα πρόκληση του
Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Κύπρου, είπε ότι ετοιμάστηκε γραπτή έκθεση για το περιστατικό και ότι ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών.
Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου, καθώς πλήρωμα από τα σκάφη που συνοδεύουν το τουρκικό πλοίο "Barbaros" πλησίασε χθες με φουσκωτή βάρκα και παρενόχλησε αλιευτικό σκάφος Ελληνοκύπριων ερασιτεχνών ψαράδων.
Οπως μετέδωσε το κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο του ΡΙΚ, άτομο από το τουρκικό φουσκωτό, κάλεσε τους Ελληνοκύπριους ψαράδες να απομακρυνθούν από την περιοχή, γιατί εκεί όπως είπε, «γίνονται έρευνες».
Το ίδιο άτομο έδωσε στους Ελληνοκυπρίους φυλλάδια στην ελληνική, αγγλική, τουρκική και αραβική γλώσσα, προτρέποντας τους να προσέχουν.
Οι ψαράδες παρέδωσαν τα φυλλάδια στην Κυπριακή αστυνομία και έδωσαν καταθέσεις για το περιστατικό.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας της Κύπρου, Ανδρέας Αγγελίδης, είπε ότι ετοιμάστηκε γραπτή έκθεση για το περιστατικό και ότι ενημερώθηκε το υπουργείο Εξωτερικών.
Το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» με το υποστηρικτικό σκάφος «Μπράβο Σαπόρτερ», κινήθηκαν σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Αμμοχώστου.

Τί κατέθεσε ο Ελληνοκύπριος καπετάνιος του σκάφους

Σύμφωνα με τον Ελληνοκύπριο καπετάνιο του σκάφους, ο οποίος έδωσε και γραπτή κατάθεση στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, τη δεδομένη στιγμή ψάρευε μαζί με φίλο του στη θαλάσσια περιοχή του Πρωταρά.
Τόνισε δε ότι σε καμία περίπτωση δεν είχαν περάσει σε αμφισβητούμενη από τις κατοχικές αρχές περιοχή, ούτε βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα και η όλη πορεία του αλιευτικού σκάφους είναι καταγεγραμμένη στο GPS του σκάφους προς επιβεβαίωση των όσων αναφέρει.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ισχυρισμούς του, το φουσκωτό σκάφος που πλησίασε τη βάρκα τους, επιχείρησε με διάφορες μανούβρες να τους κατευθύνει προς τα κατεχόμενα.
Ωστόσο, κατάφεραν να στρέψουν το πλοιάριο προς την πλευρά της παραλίας Πρωταρά αρχίζοντας να πλέουν προς αυτή.
Τότε τους αναφέρθηκε από τα άτομα που επέβαιναν στο φουσκωτό σκάφος ότι θέλουν απλά να τους ενημερώσουν, δίνοντάς τους ενημερωτικό φυλλάδιο, στο οποίο καταγράφονταν οι κινήσεις του τουρκικού πλοίου σε τέσσερις γλώσσες, προειδοποιώντας τους, όπως αναγραφόταν στο φυλλάδιο για αποφυγή ατυχήματος.
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του σκάφους κ. Φ. Θαλασσέτη, χθες το πρωί καθώς ψάρευαν είχαν διαπιστώσει σε κάποια απόσταση την παρουσία ενός πλοίου το οποίο φαινόταν αρχικά να συνοδεύεται από ένα μικρότερο στα ίδια χρώματα. Διαπίστωσαν, ότι επρόκειτο για το τουρκικό πλοίο Barbaros, το οποίο ως γνωστόν από τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιεί παράνομα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου έρευνες.
Κάποια στιγμή, ενώ το τουρκικό πλοίο προχωρούσε, διαπίστωσαν ότι μια φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν δύο άτομα, κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς εκείνους. "Μας πλησίασαν και άλλο και έδωσαν στον φίλο μου ένα φυλλάδιο 5-6 σελίδων το οποίο αναφερόταν στις έρευνες του Barbaros» είπε.

Τί αναφέρουν τα φυλλάδια

Στο φυλλάδιο αναγράφεται ότι το τουρκικό πλοίο Barbaros πραγματοποιεί έρευνες από 21 Απριλίου μέχρι 30 Ιουνίου.
Το φυλλάδιο καλεί τα αλιευτικά σκάφη να είναι προσεχτικά για αποφυγή ατυχήματος είτε με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, είτε με τα σκάφη που το συνοδεύουν.
Ταυτόχρονα, ενημερώνει ότι το Barbaros θα ρυμουλκήσει 8 σεισμικά καλώδια μήκους 6.000 μέτρων σε βάθος από 0 έως 20 μέτρα.
Στο ενημερωτικό φυλλάδιο περιλαμβάνονται έως και τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης...
Πηγές: ΑΠΕ, Φιλελεύθερος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης