Ενέργεια

Παραμένει το αδιέξοδο για την ΛΑΡΚΟ - Τι συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Υπ. Οικονομικών

Παραμένει το αδιέξοδο για την ΛΑΡΚΟ - Τι συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Υπ. Οικονομικών

Έως τις 18 Ιουνίου θα συνεχισθεί το καθεστώς απασχόλησης εργαζομένων

 

Το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του Γ. Γραμματέα Ενέργειας κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη. Το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγείται ο διαγωνισμός και οι παρατάσεις στη μισθοδοσία των εργαζομένων, που δίνονται μέσω της προσωρινής διαταγής, απασχολούν τα εμπλεκόμενα υπουργεία, που βλέπουν το πρόβλημα να διαιωνίζεται και τις δαπάνες να τρέχουν.


Η εταιρεία έχει τεθεί σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης στις αρχές του 2020, έπειτα από απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, λόγω της αδυναμίας της να αποπληρώνει συσσωρευμένα χρέη σε προμηθευτές, ασφαλιστικούς οργανισμούς και πιστωτές ύψους 470 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 351,2 εκατ. είναι προς τη ΔΕΗ.

Παράλληλα, σταμάτησε να λειτουργεί από το 2022 και τα τελυταία δύο χρονια η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται από το Δημόσιο με δαπάνη, που έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 100 εκατ. ευρώ.

Εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων

Στις 12 Μαΐου έληγε και η μεταβατική περίοδος ισχύος για τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, όμως την προηγούμενη εβδομάδα, εκδόθηκε προσωρινή διαταγή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία επιτάσσει τη συνέχιση του σημερινού καθεστώτος ως προς την απασχόληση των εργαζομένων έως τις 18 Ιουνίου, οπότε και θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα. Τότε πρόκειται να ζητήσουν και νέα προσωρινή διαταγή προστασίας τους μέχρι να βγει η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων.
Πλέον για το υπουργείο, το σημαντικότερο είναι να βρεθεί τρόπο να λυθεί η σχέση με τους 800 εργαζόμενους, που σήμερα προστατεύονται από την προσωρινή διαταγή.

Όσον αφορά τη φύλαξη του εργοστασίου, πρόθεση των υπουργείων σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να εξουσιοδοτήσουν τον Ειδικό Διαχειριστή να καλύπτει τα έξοδα μόνο για τη φύλαξη το εργοστασίου και την ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του οικισμού.
Επίσης να τροποποιηθεί ο όρος ότι το εργοστάσιο πρέπει να παραδοθεί στον νέο επενδυτή εν λειτουργία, αφού το εργοστάσιο είναι κλειστό από το 2022.

Μετά τις ευρωεκλογές οι λύσεις

Όσον αφορά το μέλλον του διαγωνισμού, όλα εξαρτώνται από την απόφαση του ΣτΕ στο οποίο έχει προσφύγει η ιρλανδικής εταιρείας Commodity & Mining Insight (CMI) κατά της απόφασης να βγει προτιμητέος επενδυτής η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ AD Holdings.
Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία αφορούσε δύο διαγωνισμούς. Ο ένας, του ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση του εργοστασίου και ο δεύτερος του Ειδικού Διαχειριστή για τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής.

Οι ιρλανδοί οι οποίοι συμμετείχαν μόνο για το διαγωνισμό που αφορούσε τα μεταλλεία «κόπηκαν» γιατί η εγγυητική που κατέθεσαν προερχόταν από θυγατρική εταιρία της Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.
Αν την προσφυγή κερδίσουν οι Ιρλανδοί, ο διαγωνισμός δεν θα ολοκληρωθεί και όπως αναφέρουν πληροφορίες, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί άλλου είδους λύση και γι αυτό εξετάζονται διάφορα σενάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης