Διεθνή

Γιατί μειώνονται συνεχώς οι κινεζικές εξαγωγές προς τη Ρωσία;

Γιατί μειώνονται συνεχώς οι κινεζικές εξαγωγές προς τη Ρωσία;
Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Izvestia ανέφερε νωρίτερα ότι ορισμένες μεγάλες κινεζικές τράπεζες έχουν επιβάλει περιορισμούς στις ρωσικές πληρωμές με εμβάσματα
Η απειλή των ΗΠΑ για επιβολή δευτερογενών κυρώσεων κατά των υποστηρικτών της Ρωσίας, ιδίως της Κίνας, φέρνει αντικειμενικά προβλήματα στην οικονομία της Μόσχας. 
 
Σύμφωνα με το Oil Price, o υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε την τριήμερη επίσκεψή του στην Κίνα στις 24 Απριλίου με μια αυστηρή προειδοποίηση προς το Πεκίνο.
 
Οι  Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παίξουν σκληρό παιχνίδι για να αποτρέψουν τη συνέχιση της προμήθειας εξοπλισμού στη Ρωσία που βοηθά την πολεμική μηχανή του Πούτιν. 
 
Η Κίνα αν και επίσημα έχει αρνηθεί τις κατηγορίες ότι προμηθεύει όπλα στη Ρωσία, ωστόσο, φαίνεται να λαμβάνει προληπτικά μέτρα για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ. 
 
Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Izvestia ανέφερε νωρίτερα ότι ορισμένες μεγάλες κινεζικές τράπεζες έχουν επιβάλει περιορισμούς στις ρωσικές πληρωμές με εμβάσματα.
 
Η κατάσταση με τις πληρωμές από τη Ρωσία προς την Κίνα επιδεινώθηκε απότομα στα τέλη Μαρτίου. Περίπου το 80% των συναλλαγών επιστράφηκε, ανέφερε η Izvestia, επικαλούμενη πηγή της επιχειρηματικής κοινότητας. 
 
Πτώση 18% στις εισαγωγές από όλες τις χώρες
 
Σήμερα η αποστολή γουάν στην Κίνα αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Εξαιτίας αυτού, η εισαγωγή εξοπλισμού τον Απρίλιο ήταν πολύ δύσκολη και αυτό θα συνεχιστεί και τον Μάιο, ανέφερε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.
 
Οι κινεζικές εξαγωγές προς τη Ρωσία τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ήταν μειωμένες κατά 15,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, ανέφερε το Bloomberg.

Οι ρωσικές εισαγωγές από όλες τις χώρες μειώθηκαν κατά 18% τον φετινό Μάρτιο. 
 
Άλλα κράτη λαμβάνουν υπόψη τους την απειλή των δευτερογενών κυρώσεων, λένε Ρώσοι τραπεζίτες, προσθέτοντας ότι γίνεται πολύ πιο δύσκολο για τους Ρώσους να διακινούν χρήματα. 
 
Η κατάσταση εξελίσσεται δυναμικά και, δυστυχώς, δεν είναι πολύ ενθαρρυντική, ανέφερε το ρωσικό μέσο ενημέρωσης RBC, επικαλούμενο τον Andrei Kostin, επικεφαλής της τράπεζας VTB, ο οποίος είναι και ο ίδιος στόχος των αμερικανικών κυρώσεων. 
 
Από πλευράς του, Κινέζος εμπειρογνώμονας εκφράζει αμφιβολίες ως προς την ικανότητα του Κρεμλίνου να συντηρήσει το ουκρανικό πολεμικό μέτωπο και να επιτύχει τους στόχους του. 
 
Η εφημερίδα Moscow Times δημοσίευσε στις 15 Απριλίου περίληψη συνέντευξης του Feng Yujun, διευθυντή του Κέντρου Ρωσικών και Κεντρικών Ασιατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης, ο οποίος δήλωσε ότι πολλαπλοί παράγοντες λειτουργούν εναντίον της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης