Απόψεις

Νικόλας Κάκογιαννης (Γενικός Διευθυντής ΑBEC LP) : Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι ή την επιχείρηση - Ένα εισόδημα που μένει ανεκμετάλλευτο!

Νικόλας Κάκογιαννης (Γενικός Διευθυντής ΑBEC LP) : Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι ή την επιχείρηση - Ένα εισόδημα που μένει ανεκμετάλλευτο!
Μία κατοικία 100 τ.μ. που θα ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί με επιχορήγηση και άτοκο δάνειο ή και με τα δύο κίνητρα έως και το ποσό των 25.000 ευρώ
Η έλλειψη ανοικοδόμησης τη τελευταία δεκαετία, ως αποτέλεσμα τόσο της οικονομικής κρίσης άλλα και της έκρηξης νέων οικοδομών τη δεκαετία του 1990, οδήγησαν στην σταδιακή γήρανση των υφιστάμενων κτιρίων.
Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα την ενεργειακή γήρανση των κτιρίων με παράλληλη αύξηση των ενεργειακών καταναλώσεων. Το φαινόμενο αυτό με συνδυασμό την αύξησης του ενεργειακού κόστους έχει οδηγήσει σε υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση τόσο τους ιδιώτες όσο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι μηχανικοί της ABEC LP σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιου UCL του Λονδίνου (University College of London) ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο ενεργειακής καταγραφής ακινήτων για τη Υπηρεσία Παροχής Ηλεκτρισμού του Λονδίνου.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν αποκαλυπτικά για το εύρος παρεμβάσεων που μπορούν να υλοποιηθούν σε ένα κτίριο και πόσο γρήγορα μπορεί να προκύψει απόσβεση των δαπανών ενεργειακής αναβάθμισης.
Στη συνέχεια οι μηχανικοί μας σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δημιούργησαν μια αυτόματη  cloud εφαρμογή στην οποία ο χρήστης εισάγει εύκολα και γρήγορα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κτιρίου / διαμερίσματος του και με αυτόματο τρόπο το λογισμικό λαμβάνοντας υπόψη το έτος κατασκευής, το μέγεθος, τις συντεταγμένες του κτιρίου επιστρέφει ένα report  που περιλαμβάνει:
-    Προτεινόμενες ενεργειακές παρεμβάσεις με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του ιδιοκτήτη
-    Την ενεργειακή εξοικονόμηση που παρέχει κάθε παρέμβαση
-    Το κόστος κάθε παρέμβασης (π.χ. θερμοπρόσοψη)
-    Τα έτη απόσβεσης της επένδυσης
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια θα είναι το πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ ΄οίκον.
Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες τα βασικά στοιχεία της Δράσης που αναμένεται να ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο είναι τα εξής:

  • Κίνητρα προγράμματος :
Τα κίνητρα που δίνει είναι επιδότηση επί των δαπανών για τις οικοδομικές παρεμβάσεις και άτοκο τραπεζικό δάνειο (το επιτόκιο χρηματοδοτείται 100% από το ΕΤΕΑΝ) με δυνατότητα συνδυασμού και των δύο προαναφερόμενων μορφών. Επίσης οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την οικονομική ενίσχυση και τη διαφορά να την καλύψουν με δικά τους κεφάλαια.

  • Ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά οικία :
Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός εργασιών είναι μέχρι 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο με ανώτατο όριο τις 25.000 ευρώ. Δηλαδή μία κατοικία 100 τ.μ. θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί με επιχορήγηση και άτοκο δάνειο ή και με τα δύο κίνητρα έως και τα 25.000 ευρώ. Μία κατοικία 60 τ.μ. θα ενισχυθεί αντίστοιχα για 15.000 ευρώ.

  • Είδη κατοικιών που μπορούν να ενταχθούν :
Τα είδη των κατοικιών που μπορούν επιδοτηθούν από το Πρόγραμμα είναι: η μονοκατοικία , η πολυκατοικία για το τμήμα της που αφορά στο ως σύνολο των διαμερισμάτων του κτηρίου και το μεμονωμένο διαμέρισμα.

  • Κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων :
-    Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
-    Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
-    Τοποθέτηση πράσινου δώματος
-    Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.  (Αντλία θερμότητας, φυσικό αέριο)

  • Μέγιστη επιχορήγηση ανά κατηγορία εισοδήματος
-    Για ατομικό εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ και οικογενειακό κάτω των 20.000 ευρώ, η επιχορήγηση αγγίζει το 60%, ποσοστό που προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε μέλος της οικογένειας και μέχρι συνολικό ποσοστό 70%.
-    Για ατομικό εισόδημα από 10.000 έως 15.000 ευρώ και οικογενειακό από 20.000 – 25.000 ευρώ, η επιχορήγηση αγγίζει το 50%, ποσοστό που προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε μέλος της οικογένειας και μέχρι συνολικό ποσοστό 70%.
-    Για ατομικό εισόδημα από 15.000 έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό από 25.000 – 30.000 ευρώ, η επιχορήγηση φτάνει το 40%, ποσοστό που προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε μέλος της οικογένειας και μέχρι συνολικό ποσοστό 70%.
-    Για ατομικό εισόδημα από 20.000 έως 25.000 ευρώ και οικογενειακό από 30.000 – 35.000 ευρώ, η επιχορήγηση καλύπτει το 35%, ποσοστό που προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε μέλος της οικογένειας και μέχρι συνολικό ποσοστό 70%.
-    Για ατομικό εισόδημα από 25.000 έως 30.000 ευρώ και οικογενειακό από 35.000 – 40.000 ευρώ, η επιχορήγηση είναι στο 30%, ποσοστό που προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε μέλος της οικογένειας και μέχρι συνολικό ποσοστό 50%.
-    Τέλος, για ατομικό εισόδημα από 30.000 έως 35.000 ευρώ και οικογενειακό από 40.000 – 45.000 ευρώ, η επιχορήγηση διαμορφώνεται στο 25%, ποσοστό που προσαυξάνεται κατά 5% για κάθε μέλος της οικογένειας και μέχρι συνολικό ποσοστό 50%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης