Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Εισφορές στους εφοπλιστές και άλλες αμαρτίες;

Π.Μπουσμπουρέλης: Εισφορές στους εφοπλιστές και άλλες αμαρτίες;
Το ζητούμενο είναι να απελευθερωθούν δυνάμεις και όχι η διαχείριση των μικρο-συμφερόντων μεχρι τις εκλογές
To Υπουργείο Ναυτιλίας είναι ένα δύσκολο υπουργείο αλλά οι δυνατότητές του σημαντικές για να βοηθήσουν την ανάπτυξη της χώρας.
Η διαχείριση των δυνάμεων που εμπλέκονται όμως δεν είναι το ευκολότερο πράγμα.
Η αποδοχή από τον ίδιο τον υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουπλή για την επιβολή εισφοράς στους εφοπλιστές μετά την επιμονή των δανειστών αποτέλεσε ένα βήμα πίσω σε σχέση με ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που διέθετε μέχρι τώρα η ελληνική οικονομία.
Η κουλτούρα της ελληνικής ναυτιλίας δεν θα αλλάξει με μια εισφορά που απαίτησαν οι δανειστές, ούτε τελικά οι ωφέλειες θα είναι μεγαλύτερες για το δημόσιο.
Όταν όμως η συνολική πολιτική εγκλωβίζεται από πλευράς δυναμικής τότε τέτοιες επιβολές δυναμιτίζουν τις προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων γιατί αλλοίμονο, αν τα ναυτιλιακά κεφάλαια χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην χώρα.
Το ζητούμενο όμως είναι τι γίνεται από εδώ και μπρος και πώς το Υπουργείο αυτό, που κρύβει τεράστιες υπεραξίες θα καταφέρει να απελευθερώσει δυνάμεις σημαντικές που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
Το ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές για τα περιφερειακά λιμάνια είναι σημαντικό και η αξιοποίηση συνδυασμών σε σχέση με τις οδικές μεταφορές είτε μαρίνες είτε κρουαζιέρες μεγάλο.
Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε ονομαστικά για το ποιός μεγάλος όμιλος ενδιαφέρεται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Όμως το καθεστώς του δημοσίου, που θα επιχειρήσει να μπλοκάρει τέτοιες αναπτυξιακές κινήσεις παραμένει ζωντανό και είναι βέβαιο ότι επικουρείται από την οπισθοδρομική πλευρά του κυβερνώντος κόμματος που θέλει  την αδράνεια και το κομματικό συμφέρον να επικρατούν.
Όπως διαπιστώνεται δε, δεν δέχεται καμία κριτική για αποτυχημένες επιλογές ανθρώπων που δεν γνωρίζουν που τους πηγαίνουν τα τέσσερα και επιχειρούν να παρουσιάζουν ένα μαγικό τοπίο, μια εικονική πραγματικότητα.
Ο σημερνός υπουργός είναι πολιτικός έμπειρος και οξυδερκής που είχε την αποφασιστικότητα να συμπαραταχθεί με τον πρωθυπουργό σε χρόνο ανύποπτο πολιτικά πριν ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώσει στις εκλογές του 2012.
Όμως δεν είναι σαρξ εκ της σαρκός, αλλά είναι βέρος παπανδρεικός καθώς έχει την φωτογραφία του αείμνηστου Ανδρέα πάνω από το γραφείο του.
Έτσι σαν έμπειρος πολιτικός φροντίζει να διατηρεί τις ισορροπίες καθώς ποτέ δεν του έλειπε ο ρεαλισμός.
Το ζητούμενο όμως είναι το αποτέλεσμα γιατί αυτό έχει ανάγκη πολιτικά και το κυβερνόν κόμμα στην παρούσα φάση και όχι η διαχείριση του χρόνου υπέρ των παγιωμένων συμφερόντων μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Η αγορά εκφράζει τις ενστάσεις της για την διατήρηση σε θέσεις κλειδιά ανθρώπων που ήταν συνδεδεμένοι με τον προηγούμενο υπουργό (ΔΑΛ) αλλά και σε σχέση με την σύνθεση της ΡΑΛ που θα κληθεί να εποπτεύσει πολύ κρίσιμες εξελίξεις πρωτόγνωρες για την διανομή της πίτας των ελληνικών λιμένων.
Παράλληλα και η αντιπολίτευση θα πρέπει να κινητοποιηθεί και να αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται καθώς δείχνει να λειτουργεί αμέριμνα σε ένα περιβάλλον που ετοιμάζεται να κάνει χρυσές δουλειές.
Τούτων δοθέντων ευελπιστεί κανείς ότι η πολιτική ηγεσία θα δείξει όπως και σε άλλα υπουργεία  την επιτυχή εποπτεία σε έναν χώρο, που όπως είναι γνωστό προσφέρεται μόνο για μεγάλα παιδιά αλλά και μεγάλους παίκτες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης