Απόψεις

Την 15η Ιουνίου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο οδικός χάρτης επιστροφής στην ρευστότητα - Θα γίνει;

Την 15η Ιουνίου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο οδικός χάρτης επιστροφής στην ρευστότητα - Θα γίνει;
Καθυστερήσεις επικίνδυνες θα ανακόψουν εκ νέου την οικονομία
H 15η Ιουνίου εκ των πραγμάτων ανάγεται σε μια ημερομηνία make or break για την ελληνική οικονομία, που αναζητά μομέντουμ αισιοδοξίας και προσδοκιών για να αρχίσει να ξεκολλά από τον βάλτο της ύφεσης.
Οι προσδοκίες όπως έχουν χτιστεί περιλαμβάνουν μια σειρά εξελίξεων που καλό θα είναι να γίνουν σεβαστές από πλευράς timing και να μην ανατραπούν με νέες καθυστερήσεις.
Εάν η ημερομηνία αυτή δεν δώσει το στίγμα που περιμένει η αγορά στο συνολό της και μπούμε σε μια θερινή περίοδο, χωρίς το τοπίο του χρέους να ξεκαθαρίζει,τότε αυτή η δυναμική για την οποία τόσος λόγος γίνεται δεν θα υπάρξει.
Κανείς όμως δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις με τους πιστωτές, όταν διαπιστώνονται ακόμα και σήμερα τόσα κενά στον σχεδιασμό και επανασχeδιασμό ενός προγράμματος, όπου oι διαφορές δεν είναι και τόσο δραματικές.
Το ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται συμβολικά και μόνον την παρουσία του ΔΝΤ.
Τα κεφάλαιά του μπροστά στα ευρωπαικά είναι ψίχουλα, είναι δε σαφές ότι οι διαφορές που έχουν θα έπρεπε για έναν ορθολογικά σκεπτόμενο θεσμό, να είχαν εξομαλυνθεί ταχύτατα δίνοντας λύσεις σε μια οικονομία, που έχει πάρει τόσα μέτρα, τα οποία είναι αμφίβολλο αν έχουν με τέτοιους ρυθμούς στο παρελθόν θεσπισθεί.
Οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας τείνουν να καταλήξουν σε έναν σίριαλ που όσο τραβά μπορεί να αποβεί καταστροφικό για το ελληνικό εγχείρημα.
Στην αντίστοιχη περίπτωση θα πρέπει και η ελληνική πλευρά να φανεί πρακτική στην τελική ευθεία και να μην δώσει περιθώρια στους πιστωτές.
Το ελληνικό πακέτο για να βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για επενδυτικές ροές πρέπει να κλείσει άμεσα με οδικό χάρτη για το χρέος και για έξοδο στις αγορές.
Μόνον έτσι η οικονομία θα βρεθεί μπροστά από τις εξελίξεις, θα αιφνιδιάσει θετικά και θα δημιουργήσει ροές ισχυρών συμφερόντων που θα αποτελέσουν τους καταλύτες για μια φυγή προς τα μπρος.
Μέχρι σήμερα ο απολογισμός είναι μικρός εως ανύπαρκτος.
Αντίθετα τα  υφεσιακά χαρακτηριστικά δεν έχουν σταματήσει να κυριαρχούν.
Για να μπορέσουν όμως οι ενεργειακές επενδύσεις να γίνουν ο καταλύτης, θα πρέπει οι ροές να αποκατασταθούν και αυτό θα γίνει μόνο αν περάσουμε στην φάση χρέους, QE και εξόδου στις αγορές.
Οι ευκαιρίες υπάρχουν, όμως το προχθεσινό (22/5) Eurogroup απέδειξε ότι είμαστε μακριά από τις προυποθέσεις.
Αυτές πρέπει να πληρούμε κατά τον καλύτερο τρόπο ώστε να αρχίσει η ανάκτηση του της εμπιστοσύνης από το σύνολο όσων δίνουν και θα δώσουν λεφτά στην Ελλάδα.
Εχουμε κάνει πολύ δρόμο και είμαστε σοφότεροι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης