Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Ο Μακρόν σημαίνει το μεγάλο ναι στην Ευρωζώνη και στην κλιμάκωση των μεταρρυθμίσεων

Π.Μπουσμπουρέλης: Ο Μακρόν σημαίνει το μεγάλο ναι στην Ευρωζώνη και στην κλιμάκωση των μεταρρυθμίσεων
H νίκη Μακρόν ανάβει το πράσινο φως για την πορεία της Ευρωζώνης στην γνώριμη κατεύθυνση
H επικράτηση Μακρόν στην Γαλλία με ποσοστό που υπερέβη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για αυτόν, καθώς  ποσοστό υψηλότερο του 65% "έσπασε" τις προβλέψεις που του έδιναν 60-62%, αποτελεί μια ψήφο εμπιστοσύνης των Γάλλων στο ευρώ.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ηπειρωτική Ευρώπη ενδυναμώνει με την ψήφο της την πορεία της Ενωμένης Ευρώπης, όπως την ξέρουμε. 
Με την κατά κράτος επικράτηση Μακρόν κλείνει προς το παρόν ο κύκλος αμφισβήτησης της σημερινής Ευρωζώνης και αυτό αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στα ευρωπαικά χαρηματιστήρια και το ευρώ.
Ο Μακρόν αναλαμβάνει έναν δύσκολο ρόλο από την πλευρά του.
Θα πρέπει να μπορέσει να συγκεράσει την πορεία της Γαλλίας προς μια ανοιχτή οικονομία με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την πολιτική πλευρά της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατικής πτέρυγας που τον υπερψήφισε.
Ο Μακρόν υπερίχσυσε συντριπτικά, γιατί στους Γάλλους επικράτησε η απόφαση της αποφυγής του πειράματος εξόδου από το νόμισμα και του προστατευτισμού, πήραν δε συνολικά αποστάσεις από τις εθνικιστικές επιλογές της Λεπέν.
Αν ο Μακρόν δεν καταφέρει να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες στον μεγαλύτερο βαθμό, αυτό θα είναι μια παράμετρος που θα πρέπει να εξεταστεί σε δύο χρόνια από σήμερα.
Προς ώρας η Ευρωζώνη θα επικεντρωθεί επί το έργον ξεκαθαρίζοντας, ότι οι κατευθύνσεις σε οικονομίες που απελευθερώνονται και καθίστανται ανταγωνιστικές δεν αμφισβητείται.
Εχει πολύ μεγάλη σημασία ποιά θα είναι η συνολκή στάση του Μακρόν απέναντι στην γερμανική πλευρά και ενδεχομένως στην προσπάθεια προώθηση μιας οικονομικής πολιτικής με ορισμένες χαλαρότερες πολιτικές και μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη.
Το πιθανό θα είναι να δούμε το καλό κλίμα στα ευρωπαικά χρηματιστήρια να διατηρείται, αφού η Ευρώπη παρουσιάζει ικανοποιητικά στροιχεία στην οικονομία της και οι δείκτες DAX και CAC μπορούν να ενισχύσουν επίπεδα.

Σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις Μοσχοβισί θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί.
Είναι πράγματι θετικό ότι οι Γάλλοι Σοσιαλιστές συνεχίζουν να ελέγχουν την γαλλική πολιτική σκηνή, όμως αυτό δεν θα αλλάξει την βασική κατεύθυνση των Εταίρων Πιστωτών μας απέναντι σε εμάς.
Με λίγα λόγια η νίκη Μακρόν ενισχύει τους σχεδιασμούς της Ευρωζώνης επιφορτίζοντας όμως το νέο Γάλλο πρόεδρο με την υποχρέωση να διατηρήσει καλύτερες ισορροπίες σε κοινωνικό επίπεδο και να επιτύχει την διάχυση των ωφελειών της ανταγωνιστικής οικονομίας σε σχέση με τον προκάτοχό του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης