Τελευταία Νέα
Απόψεις

Χ. Λαδάς(νομικός): Οι καινοτομίες της Ολλανδίας για την κλιματική αλλαγή

Χ. Λαδάς(νομικός): Οι καινοτομίες της Ολλανδίας για την κλιματική αλλαγή
Πώς απορροφούντα μαζικά τα τοξικά σωματίδια - Οι νέες τεχνολογίες
 Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά την ηλεκτροπαραγωγή.
Τα αέρια του θερμοκηπίου που απελευθερώνονται πλέον στην ατμόσφαιρα της γης από την ανθρωπογενή δραστηριότητα και κυρίως από τη χρήση ορυκτών καυσίμων μεγενθύνουν τις ποσότητες της εκπεμπόμενης θερμικής ακτινοβολίας στη γη.
Μόνο οι ποσότητες του επιβλαβους διοξειδίου του άνθρακα που οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στη χρήση ορυκτών καυσίμων, έχουν αυξηθεί σε ποσοστό περίπου 35% απο το 1970 μέχρι σήμερα.
Μετά τη συμφωνία του Παρισιού ιδίως, Ευρωπαϊκά κράτη και μεγάλες πολιτείες στις ΗΠΑ όπως η Καλιφόρνια, προβλέπουν την χρήση κατά τουλάχιστον 50% του ενεργειακού μείγματος της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο άμεσο μέλλον.
Η ολλανδική εταιρεία Envinity σχεδίασε για την απορρόφηση των τοξικών σωματιδίων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα την πρώτη τεράστια «σκούπα» του κόσμου, για την απορρόφηση των τοξικών σωματιδίων που παράγονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες απευθείας από την ατμόσφαιρα.
Πρόκειται για ένα μεγάλο βιομηχανικό χαλύβδινο φίλτρο μήκους περίπου οκτώ μέτρων, που τοποθετείται στην κορυφή των κτιρίων και λειτουργεί σαν μια μεγάλη ηλεκτρική σκούπα.
Φιλτράρει το 100% των μικρών σωματιδίων και το 95% των εξαιρετικά μικρών σωματιδίων, προσλαμβάνοντας αέρα από μία ακτίνα 300 μέτρων, και να επεξεργαστεί έως και 800.000 κυβικά μέτρα αέρα μέσα σε μόλις μία ώρα.
Το ενεργειακό κέντρο ερευνών της Ολλανδίας έχει ήδη δοκιμάσει το πρωτότυπο και η εταιρεία διαθέτει ήδη το προϊόν της που παρουσιάζει ενδιαφέρον απο κυβερνήσεις, αεροδρόμια και ρυπαντικές βιομηχανικές επιχειρήσεις που μπορούν να μειώσουν τον εκπεμπόμενο άνθρακα και τα δικαιώματα των ρύπων που πρέπει να πληρώνουν στις εθνικές αρχές για να επιτρέπεται η λειτουργία τους.
Η καλύτερη είδηση πάντως από την Ολλανδία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προέρχται από το κράτος που αποφάσισε την επέκταση των δασικών εκτάσεων κατά 25%!
Η συνολική χρηματοδότηση για τα μελλοντικά δάση θα χρηματοδοτηθεί με 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται να μειωθούν κατά τέσσερις μεγατόνους ετησίως.
Ο στόχος είναι στα επόμενα τριάντα χρόνια, η χώρα να αποκτήσει 250.000 στρέμματα νέων δασικών εκτάσεων, ως μέρος ενός σχεδίου τόσο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όσο και της ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής ξυλείας.
Η δασική επιτροπή της Ολλανδίας ξεχώρισε έναν πυρήνα μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, το Ρότερνταμ, το Άμστερνταμ, τη Χάγη και την Ουτρέχτη για την μεγαλύτερη δασική έκταση που θα δημιουργήσει ενώ μικρότερες δασικές εκτάσεις θα βρεθούν σε πολεοδομικά κενά και σε όρια γεωργικών εδαφών σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

Χρήστος Λαδάς ,διδάκτωρ νομικής, ειδικευμένος σε θέματα ενέργειας

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης