Τελευταία Νέα
Απόψεις

Μ. Γραφάκος (οικονομολόγος): Η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού

Μ. Γραφάκος (οικονομολόγος): Η ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού
Ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές λέμε ότι η επιχείρηση, αν δεν προχωρήσει το συντομότερο σε αναδιάρθρωση, με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στη χρεοκοπία.
Η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει με ένα και πλέον χρόνο καθυστέρηση. Το κόστος βαρύ για την πραγματική οικονομία. Η Κυβέρνηση ενώ μπορούσε από την αρχή να επιδιώξει ένα ελαφρύτερο δημοσιονομικό πακέτο έναντι τολμηρών διαρθρωτικών αλλαγών στην ενέργεια, προς όφελος της ΔΕΗ, των καταναλωτών και της οικονομίας, επέλεξε να δώσει μάχη οπισθοφυλακών υπέρ του κρατισμού. Αποτέλεσμα: 3,6 δις ευρώ περικοπές από συντάξεις και αφορολόγητο.
Σχετικά με τη ΔΕΗ, δεν γνωρίζουμε ακόμα τίποτε για το τι συμφωνήθηκε στη διαπραγμάτευση, όμως γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.   
Ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές λέμε ότι η επιχείρηση, αν δεν προχωρήσει το συντομότερο σε αναδιάρθρωση, με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται στη χρεοκοπία.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Έχουμε και λέμε:
• Μείωση κύκλου εργασιών κατά 480 εκατ. ευρώ, μείωση 8,4%
• Μείωση χρηματιστηριακής αξίας σε δύο χρόνια κατά 80%
• Ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών προς της ΔΕΗ, ανέρχονται ήδη στα 2,7 δις ευρώ με τάση αύξησης.
• Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανήλθαν σε 4 δις, σημειώνοντας αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ σε ένα χρόνο!
• Τα χρηματικά διαθέσιμα περιορίστηκαν σε μόλις 300 εκατ. ευρώ!
• Εκφράζονται φόβοι ακόμα και για αδυναμία πληρωμής των εργαζομένων της.
• Το κόστος δανεισμού της αυξάνεται σημαντικά.
• Η εταιρεία αδυνατεί να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις, να εκσυγχρονίσει και να συντηρήσει το δίκτυό της.
• Αύξησε το προσωπικό της το 2016 κατά 546 εργαζομένους!

Επιπλέον η ΔΕΗ πρέπει να:
• Μειώσει το μερίδιο αγοράς της από 88% σε 50% μέχρι το 2020, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.
• Προχωρήσει σε παραγωγή ενέργειας φιλική προς το περιβάλλον, να αυξήσει τις «πράσινες πηγές ενέργειας» και να καταργήσει ή να αναβαθμίσει τις μονάδες παραγωγής με λιγνίτη.
Την ίδια στιγμή το κόστος της ενέργειας είναι το δεύτερο υψηλότερο κόστος μετά το μισθολογικό για το δημόσιο και τη βιομηχανία, καθιστώντας στην ουσία την ελληνική οικονομία μη ανταγωνιστική, ενώ και οι καταναλωτές επιβαρύνονται με υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
Μπροστά σε αυτό το πλαίσιο, επιλέγεται από τη σημερινή Κυβέρνησης ένας ανορθόδοξος τρόπος ώστε η ΔΕΗ να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της: Να μην κάνει τίποτε σε επίπεδο αναδιάρθρωσης, να μην αναζητεί σοβαρές πηγές ενίσχυσης της ρευστότητας και το κυριότερο ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της στην αγορά, να γίνεται με πώληση ρεύματος στους ανταγωνιστές της μέσω της διαδικασίας ΝΟΜΕ με τιμές κάτω του κόστους! Στην ουσία ιδιωτικοποιεί τη ΔΕΗ με ζημιά!! Απόλυτη τρέλα!!
Εδώ δεν χωρούν δογματισμοί, καθυστερήσεις και ερασιτεχνισμοί. Η συνέχιση αυτής της κατάστασης θα κάνει τη ΔΕΗ να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, την αναγκάζει να παράγει όλο και ακριβότερο ρεύμα και έτσι θα γίνεται λιγότερο ανταγωνιστική και μοιραία θα καταρρεύσει με ανυπολόγιστο κόστος για την εθνική οικονομία, ενώ μαζί θα καταρρεύσει και η τροφοδότηση της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.
Κατά τη γνώμη μου, η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης για τη ΔΕΗ που θα βασίζεται συνδυαστικά σε τρεις άξονες:
1. Πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες ώστε η ΔΕΗ να εξασφαλίσει περισσότερη ρευστότητα που της είναι ιδιαίτερα αναγκαία, αλλά και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στα νησιά.
2. Επίτευξη της μείωσης του μεριδίου αγοράς της με παραχώρηση (ή πώληση) σε ιδιώτες, μίγματος από λιγνιτικές μονάδες και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ή του μοντέλου της «μικρής ΔΕΗ», έτσι ώστε να αντληθεί ακόμα μεγαλύτερη ρευστότητα, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να μειωθεί το κόστος προς όφελος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
3. Είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην εναπομείνουσα ΔΕΗ, με νέα διοικητική δομή και οργανόγραμμα, υιοθετώντας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές
Επίσης πιστεύω ότι το άνοιγμα και η απελευθέρωση της αγοράς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, θα φέρει νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και τελικά θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους ενέργειας, προς όφελος τελικά των Ελλήνων πολιτών.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο χρόνος και φυσικά οι ιδεοληψίες του χθες. Όσο οι λύσεις αργούν, τόσο το πρόβλημα θα γίνεται μεγαλύτερο και δυσεπίλυτο. Όσο το γρηγορότερο, τόσο το καλύτερο, για την ΔΕΗ, την οικονομία, τον καταναλωτή.    

•    Ο Μανώλης Γραφάκος είναι Οικονομολόγος, αναπληρωτής γραμματέας προγράμματος Νέας Δημοκρατίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης