Τελευταία Νέα
Απόψεις

Χρήστος Λαδάς (Νομικός): H επέκταση των ανανεώσιμων πηγών στη διεθνή οικονομία

Χρήστος Λαδάς (Νομικός): H επέκταση των ανανεώσιμων πηγών στη διεθνή οικονομία
Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας εξοικονομούν χρήμα, ενώ καθιστούν λιγότερο εξαρτημένες ενεργειακά, άρα και διπλωματικά, τις χώρες που δεν είναι αυτάρκεις στις παραδοσιακές μορφές καυσίμων
To 2015 κατεγράφη ως η πρώτη χρονιά στην οποία το άθροισμα των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν υπερδιπλάσιο των επενδύσεων σε μονάδες εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων και φυσικού αερίου.
Περί τα 265 δισ. δολάρια επενδύθηκαν σε αειφόρα -ιδίως αιολικά και ηλιακά- συστήματα ενέργειας, έναντι $130 δισ. σε παραδοσιακά καύσιμα και φυσικό αέριο.
Οι ανανεώσιμες τεχνολογίες για πρώτη χρονιά αντιπροσώπευσαν πάνω από το ήμισυ (53%) συστημάτων παραγωγής ενέργειας που λειτούργησαν για πρώτη φορά το 2015.
Το συγκριτικό αυτό στοιχείο αποκτά μεγαλύτερη σημασία όταν εξετάστουν τα στατιστικά για την πρωτιά των πράσινων τεχνολογιών.
Η ειδοποιός διαφορά βρίσκεται στην αύξηση των επενδύσεων στα αναπτυσσόμενα κράτη.
Για πρώτη φορά ο αναπτυσσόμενος κόσμος ξεπέρασε τον ανεπτυγμένο κόσμο σε επενδύσεις στις ανανεώσιμες.
Μόνο η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία επένδυσαν $156 δισ. αυξάνοντας κατά 20% το ποσό των επενδύσεων γύρω από τα αειφόρα συστήματα, όταν ο ανεπυγμένος κόσμος επένδυσε $130 δισ.
Η πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας «Κανονιστικοί Δείκτες για τη Βιώσιμη Ενέργεια» (RISE) επιβεβαιώνει ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες ηγούνται της εφαρμογής πολιτικών που θα επιτρέψουν τη μετάβαση στη βιώσιμη ενέργεια μέχρι το 2030.
Δεδομένης της σταθερής πολιτικής του ανεπτυγμένου κόσμου για την μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας στο πλαίσιο και της Συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα ρεκόρ των ανανεώσιμων για το 2015 ίσως παγιωθούν.

Κινέζικη δύναμη

Η Κίνα, οδηγός της κούρσας δείχνει ότι θα παραμείνει ηγέτιδα δύναμη στην πράσινη βιομηχανία.
Το 2016 αύξησε την ικανότητα παραγωγής ηλιακής της ενέργειας κατά 81,6% , σε 77 γιγαβάτ ενώ η αιολική της ενέργεια αυξήθηκε κατά 13,2%, σε 149 γιγαβάτ, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα τρίτο του συνόλου της αιολικής ενέργειας στον πλανήτη.
Όχι μόνο η Κίνα, αλλά και η Βραζιλία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, το Μεξικό η Τουρκία, το Βιετνάμ, η Ταϋλάνδη, και άλλες μικρότερες χώρες ανακαλύπτουν τα οφέλη της βιώσιμης ανάπτυξης και επενδύουν σε αειφόρα ενεργειακά συστήματα.
Ο λόγος είναι απλός.
Όσο οι τεχνολογίες στην πράσινη βιομηχανία εξελίσσονται, το κόστος παραγωγής ενέργειας ή ηλεκτρισμού υποχωρεί ενώ η απόδοση αυξάνεται.
Σήμερα η ηλιακή ενέργεια είναι η φτηνότερη πηγή ενέργειας στον πλανήτη ενώ και τα αιολικά συστήματα μεγιστοποιούν την απόδοση τους συμπιέζοντας το κόστος εγκατάστασης.
Οι τεχνολογίες της βιομάζας επίσης βελτιώνονται (gasification, πυρόλυση) και στο κόστος εγκατάστασης και στην απόδοση τους ενώ η κομποστοποίηση ή η παραγωγή ηλεκτρισμού από απορρίμματα / απόβλητα εξελίσσεται διαρκώς με τη Β. Ευρώπη να ηγείται.

Ενεργειακή και διπλωματική απεξάρτηση

Χώρες που δεν είναι πλούσιες σε κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων ή φυσικού αερίου αξιοποιούν τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από αειφόρα συστήματα αφού πάντα θα έχουν ήλιο, αέρα, βιομάζα, σκουπίδια, ανάλογα με την περίπτωση.
Η επένδυση και η εξέλιξη στην δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας μάλιστα μπορεί να δώσει τεράστια ώθηση στα αιολικά και ηλιακά συστήματα.
Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας εξοικονομούν χρήμα ενώ καθιστούν λιγότερο εξαρτημένες ενεργειακά, άρα και διπλωματικά τις χώρες που δεν είναι αυτάρκεις στις παραδοσιακές μορφές καυσίμων.
Η Κόστα Ρίκα για παράδειγμα έχει 100% κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αξιοποιώντας όλες τις μορφές (βιομάζα, ήλιο, αέρα).
Η Δανία σύντομα θα καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες μόνο από αιολικά συστήματα.
Είναι βέβαιο μάλιστα ότι όσο οι αναπτυσσόμενες χώρες αναπτύσσονται οικονομικά θα έχουν ανάγκη περισσότερης ενέργειας για να καταναλώσουν ενώ θα παράγουν και περισσότερα σκουπίδια-βιομάζα που θα πρέπει να διαχειριστούν.
Στην περίπτωση τους, η επένδυση σε αειφόρα συστήματα αντί των ορυκτών καυσίμων μπορεί να λογίζεται ως δεδομένη, ανεξαρτήτως της τιμής του πετρελαίου όπως φανερώθηκε και το 2016.
Στον ανεπτυγμένο κόσμο έχει ήδη καταστεί σαφές ότι η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή για όλες τις οικονομίες γεγονός που θα τις επιβαρύνει πολλαπλάσια στο άμεσο μέλλον αν δεν περιορίσουν ήδη το φαινόμενο.
Η επένδυση στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος.
Έχουμε λοιπόν τη σύνθεση των λόγων για τους οποίους η πράσινη βιομηχανία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα.
Πιο φτηνά και αποτελεσματικά συστήματα στην παραγωγή ενέργειας, ανάγκη προστασίας από την κλιματική αλλαγή που ήδη επιβαρύνει όλες τις οικονομίες παγκοσμίως, διάχυση των ωφελειών της παγκοσμιοποιημένης τεχνολογίας που επιτρέπει στα αναπτυσσόμενα κράτη να είναι πιο αυτόνομα ενεργειακά.


O Χρήστος Λαδάς είναι διδάκτωρ νομικής, ειδικός σε θέματα ενέργειας

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης